Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Antoniustól Corneliusig - A minőségi búza

Minőségibúza-termelési programjába 2005 őszén kezdett bele a Presztízs-díjas győri Primag kft. Ennek keretében megszervezte egy speciális minőségű búzafajta – az osztrák Antonius – termeltetését, majd fajtakínálata az Antonius búzával rokon Cornelius fajtával bővült.
Az Antonius fajtát 2005-ben kísérleti jelleggel csaknem ezer hektáron vetették el a cég partnerei. A jó fajta és a gondos termesztéstechnológia garantálta a program sikerét: a kiváló minőségű, magas fehérje- és sikértartalmú malmi búzát a Primag kft. az átlagos piaci árnál magasabb áron vásárolta fel és értékesítette.

Az étkezési búza termesztésével párhuzamosan a Primag megkezdte a fajta hazai vetőmag-előállítását, így 2006 őszére a 4800 hektárra bővülő termőterület vetőmag-szükségletét magyarországi szaporításból sikerült biztosítani. 2007-től a kft. magas minőségű búzafajta-kínálata az Antonius búzával rokon Cornelius fajtával bővült. A Cornelius fajta 2005-ben nyert állami elismerést Magyarországon a minőségi búza kategóriában. Középérésű javító búza, hosszú szalmájú, szálkás kalászú, piros szemszínű fajta. Termőképessége nagyon jó: a hazai minősítést megelőző állami fajtakísérletekben a vizsgált három év átlagában a minőségi standard fajtánál 9,8 százalékkal többet termett. Télállósága és állóképessége kiváló. Betegség-ellenállósága jó: a lisztharmat, a levélrozsda és a sárga levélfoltosság iránt csak kissé fogékony, kalászfuzariózisra közepesen fogékony, szárrozsdafertőzésre az átlagosnál fogékonyabb.

A Cornelius lisztminősége kiváló, az állami fajtakísérletekben minősége minden vizsgált tulajdonságban megfelelt a javító kategória értékeinek. A minőségi búzák közül különösen magas fehérjetartalmával tűnt ki. A fajta fémzárolt vetőmagját a Primag kft. jó minőségben saját termeltetésből biztosítja. A szaporítóterületről a Corneliust már betakarították, a vetőmag-alapanyag feldolgozására az előzetes minőségvizsgálatot követően kerül sor.

Jelenleg sok termelő megkérdőjelezi a minőségibúza-termesztés szükségességét, mivel az idei rendkívül gyenge búzatermés miatt igen erős a kereslet. Így a gyengébb minőségű búza is magas áron értékesíthető, a búzatermesztés jövedelmezőségét elsősorban a betakarított termés mennyisége határozza meg. Az átlagos vagy annál jobb évjáratokban megtermelt búzatermés-mennyiség azonban sokkal nehezebben talál vevőre, a gabonakereskedők és -felhasználók sokkal „válogatósabbak". A Primag kft. által ajánlott Antonius és Cornelius fajták használata megalapozza a jó termést, a cég búzatermeltetési szerződése pedig garantálja a magas felvásárlási árat. Bővebb felvilágosítás a 96/618-860-as számon kérhető, részletek a www.primag.hu honlapon olvashatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés történt a Hungaroringen

15 ember került a budapesti Szent László kórházba. A kórház ügyeletes orvosa elmondta, hogy… Tovább olvasom