Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Antifasiszta megmozdulás és kegyeleti őrség a Hősök terén

A kisebbségi közösségek kirekesztése, az erőszak, és a fasizmus elleni tiltakozásul egész napos antifasiszta megmozdulás kezdődött szombat délelőtt a fővárosi Hősök terén.
Roma és antifasiszta szervezetek, civilek, közéleti személyiségek a Magyar Hősök Emlékművénél kegyeleti őrséget álltak a romák elleni támadássorozat hat halálos áldozatának tiszteletére. A téren mintegy száz ember gyűlt össze a rendezvény kezdetekor. A 2008-ban kezdődött és másfél évig tartó romák elleni támadássorozat áldozatainak fotói, illetve a tragédiák helyszínén készített képeket ábrázoló két, papírból készített oszlop mellett álltak kegyeleti őrséget az áldozat tiszteletére.

A megmozduláson többek között megjelent Helmut Scholz európai parlamenti képviselő, az Európai Baloldali Párt külügyi vezetője, a német Die Linke elnökségi tagja, Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke. Teleki László az MTI tudósítójának nyilatkozva úgy fogalmazott: a romák elleni támadássorozat nem volt elég figyelmezető jel a politikának, hogy olyan törvényekkel erősítse meg a kisebbségek védelmét, amely visszaszorítja a közösségek elleni atrocitásokat.

A gyűlöletbeszéd elleni törvény elfogadásában nem voltak partnerek a parlamenti pártok, hogy szavazatukkal erősítsék: Magyarországon nem lehet kirekesztő szavakat, mondatokat skandálni - tette hozzá. A szocialista politikus azt mondta: a holokauszt tagadását büntető törvényt nem fogadta el az ellenzék, de számára az volt a legmeglepőbb, hogy a parlamenti patkóban ülő Farkas Flórián, fideszes képviselő, a Lungo Drom elnöke, és az ellenzéki oldalon ülő másik két roma származású képviselő (Varga József és Rácz István) sem szavazta meg a legfőképpen a cigányságot és a zsidókat érintő törvényt.

A romaügyi miniszterelnöki megbízott arra szólította fel a demokratikus pártokat, hogy ne csak kampányszlogenekben akarják segíteni a cigányságot, hanem a kormányváltásig rendelkezésre álló időben is nyújtsanak segítséget a kisebbségi közösségek védelmét szolgáló jogszabályok elfogadásában. Horváth Aladár kijelentette: "a náci beszéddel - amelyet Európa számos országában börtönnel büntetnek, és amely ellentétes a Párizsi békeszerződéssel - a magyar igazságszolgáltatás túlzottan elnéző, miközben a vérig sértett cigány emberek, ha elveszítve fejüket erőszakot alkalmaznak a vélt vagy valós náci szellemiség ellen, az igazságszolgáltatás magyarellenes támadással vádolja őket és börtönbe zárja".

A roma jogvédő azt mondta: nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel júliusig előzetes letartóztatásban van az az asszony, akinek férjét és testvérét a Borsod megyei Hangácson január végén agyonverték, miközben politikusok, más bűnözők szabadlábon, vagy lakhelyelhagyási tilalom alatt védekezhetnek. "Ez több mint felháborító" - jelentette ki, hozzáfűzve, egyebek között ezért is tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a rendezvényen. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke az MTI-nek azt mondta: a mindennapi életben tapasztalható a szélsőséges megnyilvánulás, és az emberek demokráciába vetett bizalma csökken, ezért bár erőtlenek a kezdeményezések, mégis fontos a közös fellépés a kirekesztésre irányuló cselekedetek visszaszorítása miatt. Azt mondta: fellépésükkel megakadályozták, hogy nácik vonulhassanak fel a Hősök terén, ahol a múlt évben ezt minden következmény nélkül megtehették.

A Nemzeti Forradalmi Párt február közepén jelentette be, hogy az NS Front nemzetiszocialista, neonáci tömörülés megbízására a "becsület napi" megemlékezésüket március 6-án kívánják megtartani német elvbarátaik kérésére. A rendezvény megtartását a rendőrség a gyülekezési törvényre való hivatkozással megtiltotta, de a bejelentő felülvizsgálati kérelemmel fordult a bírósághoz, mert a közelmúltban bejegyzett Nemzeti Forradalmi Párt a rendezvényt kampányeseményként jelentette be a Hősök terére. Az Országos Választási Bizottság időközben a parlamenti választáson induló szervezetek között nyilvántartásba vette a Nemzeti Forradalmi Pártot, így a bíróság - mondván, hogy választási rendezvényre nem vonatkozik a gyülekezési törvény - hatályon kívül helyezte a rendőrség tiltó határozatát.

A tömörülés február végén közleményben tudatta: a március 6-ra meghirdetett rendezvényük elmarad, mert a rendészeti szervek és az önkormányzatok összefogtak ellenük, "törvényesnek látszó, de átlátszó rendelkezéseikkel lehetetlenítették el a rendezvény normális lebonyolítását". A szombat késő délutánig tartó eseményen pártelnökök, civil szervezetek vezetői és politikusok is részvételi szándékukat jelezték. A résztvevők a tér közepén állnak, és egymással beszélgetnek, illetve hallgatják a hangszórókból szóló holokauszt balladákat és énekeket. A Hősök terén tucatnyi fekete ruhás, bakancsos fiatal is megjelent, akiket a rendőrök később az 56-osok terén igazoltattak.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. meir 2010. március 07. 12:57
  „39-es/SC!!
  haaaat tudod,amig a Magyar Birosag,azon a "cimen"-(csufolva)-hogy "valasztasi gyules" engedelyezi az un,; "becsulet nap"-i,felvonulast,tudvan hogy azon resztvesznek a Nemet Neo-Nacik is,nos addig azert van nemi veszelye az ilyesmik elofordulasanak!!!
  Berlinben az NDP mar vonult fel igy masirozva,es elhiheted hogy meglehetos riadalmat keltettek a jarokelokben!!!”
 • 40. SC 2010. március 07. 11:59
  „Ugyan már meir!Te is tudod,hogy nem fognak többet náci seregek masírozni Magyarországon.
  De zsidó seregeket sem látnánk szívesen a Hősök terén.Kéretik otthon maradni!!! :-) Hagyjátok meg a teret a magyar katonáknak,a nemzet ünnepein.”
 • 39. meir 2010. március 07. 05:25
  „35!!
  Boker Tov Adoni!! Ma Slomha ze boker? Kol Besseder?
  Ani Baruch H´ !!
  Mi Izraelben elo de Magyar szarmazasu-(onnet deportalt)-zsidok, NEM akarnak megegyszer hallani a Hosokteren csattogo szoges csizmak meneteleset,mikozben harsogjak:
  -"Wir wreden weiter marschieren,when alles..........
  Heute gehort uns Deutschland,und morgen die ganze Welt......"-usw-usw!!!”
 • 38. stefan18 2010. március 06. 21:56
  „36 pancser

  Ämen.”
 • 37. pancser 2010. március 06. 21:48
  „Ennyit kihozni egy icipici tüntetésből, úgy látszik a rasszista dühöngőknek gyengék az idegei. Sötétség tombolása, úgy látszik kielégülnek némi zsidózástól és cigányozástól. Ez a szexuális aberráció egyik válfaja, hasonlít a mutogatós figurákhoz!”
 • 36. stefan18 2010. március 06. 21:23
  „34 meir

  "ugytunik" megprobäljuk ugyanazt a nyelvet beszelni,ennek ellenere nem ertem,hogy

  miröl beszelsz. (mit akarsz mondani, kinek, miröl.)

  probäld meg a sajät "anyanyelveden"!

  sp”
 • 35. meir 2010. március 06. 21:01
  „ugytunik barki felvonulhat a hosokteren!!?
  akkor mi is??? vagyunk ugy par szazezeren mi is egy szep felvonulashoz!!!mozgositunk mindenkit aztan hajra!
  johetnek a naciprovokatorok!!!! tart karokkal varjuk mindet,meg sok-sok massal is...........!!!!”
 • 34. Nooormális? 2010. március 06. 20:58
  „szocdem!
  Ostobaságokat írsz, és mellesleg a szociáldemokráciáról sincsen fogalmad.
  Szerinted aki a perifériára szorult, (bocsánat, szorították) annak joga van lopni, ölni, rabolni.
  Attól elfogadható, hogy mocsokban él, hogy inkább éhendöglik, mintsem dolgozna valamit. Telesírják az összes médiát, a háttérben meg látjuk a portájukat...
  Ha én éheznék, nélkülöznék, megpróbálnék segíteni magamon és a családomon, (pl.: összeütnék egy nyúlketrecet, ha eljárnék füvet tépni, azon is felnevelnék néhány nyulat) de ha a kutya szájából lopnám is el a kenyeret, akkor sem jutna eszembe, hogy lopjak, raboljak.”
 • 33. elemér 2010. március 06. 19:45
  „Nem érdekem hogy magyarban lázitsam a népet. Vannak dolgok amik érdekelnek és besegittek.;))”
 • 32. vonLichthofen 2010. március 06. 19:36
  „elemér,
  látod tudod te ezt külső segítség nélkül is.
  Ezt az angolszász pedagogiában ugy hívják,hogy supervised practice. Hagyd a diákodat, hogy kitalálja a megoldást, de azért tartsuk a nebulón a szemünket. Te most egy B kaptál tőlem.”
 • 31. elemér 2010. március 06. 19:30
  „Valóban ezt igy akartam forditani, de nem igy sikerült.

  Párizsi békekonferencia aszongya, minden kormány elválallja a fasiszta és hasonló egyesületek mindenfajta kibontakozásának MEGELÖZÉSÉT, amelyek a nép demokratikus jogait korlátozzák.”
 • 30. elemér 2010. március 06. 19:24
  „26. hozzászólás vonLichthofen
  Na akkor hagy lássuk hogy te mit csinálsz vele, mert te jobban tudsz. ;))”
 • 29. stefan18 2010. március 06. 19:19
  „25 szocdem

  ---IDEN voltam katona !!(1971--1973) BM Karhatalom.

  ---Akkor ugy szolt a parancs!" AZ ILYE LIBERÄLIS HÜLYEKET" mint TE

  üssük gumibottal! akkor nem tettük!!

  Ma szivesen megtennem!!”
 • 28. stefan18 2010. március 06. 19:04
  „25 szocdem

  elnezest a" buta" kerdesert! Te milyen gyogyszereket szedsz?

  csä! sp”
 • 27. vonLichthofen 2010. március 06. 18:54
  „elemér, aranyszőrű fordító.
  Nem kellene mégegyszer nekilátnod az angol szöveg fordításának?
  valahogy nem azt fordítottad, ami az eredetiben van.
  Miért nem maradsz annál a szakmánál amihez értesz, ha valamihez egyáltalán.
  Mégegyszer elolvastam a fordításodat, igaz, hogy semmi köze sincs az eredetihez de viccesnek vicces.”
 • 26. szocdem 2010. március 06. 18:33
  „23. stefan18 2010.03.06. 18:12
  4 szocdem

  ? mire van egy normälis embernek igenye! --ha mär penze nincs,

  Nem tom voltál-e katona, én igen. Mi általában utáltunk masírozgatni. Az egyenruhát is utáltuk. Igaz a század nagyrésze érettségizett vagy rigó volt. Aztán amikor leszereltünk, senkinek sem jutott eszébe katonásdit játszani, mert a kötelező épp elég volt.

  nem lenne jobb, ha ezek a "rendezvenyek" häzhoz mennenek?!!

  Biztosan nem, addig legalábbis nem amíg a masírozók az utcán vannak. KEll hogy lássák: figyelik őket, és bármikor megkaphatják a szükséges kezelésüket. Már ez is megakadályozhatja a betgek neurotikus elmerohamait, amiből még baj is származhatna.

  "penzem nincs", de tiltakozni szeretnek!

  A tiltakozás nem pénz kérdés. Erkölcsi, és társadalmi kötelesség.”
 • 25. szocdem 2010. március 06. 18:28
  „16. Nooormális? 2010.03.06. 16:45

  Senki nem mondta hogy szeresd a bűnözőket.

  Azt viszont elmondták már sokan sok helyen, hogy a mai bűnözők 90%-a sosem lett volna az, ha nem szorítják ki a munkaerőpiacról - sokszor csak azért mert roma.
  A űnözés, a hihil és szegénység leküzdéséhez szociális intézkedésekre és nem erőszakos masírozgatásokra, meg fenyegető hangvételű demagóg nyilatkozatokra van szükség.

  Biztosan nem tudod, de megemlíteném: történelmi tény, hogy a II. vh utáni években egy nem lyukas cipőért is bármikor lecsapták az embert. Mert akkora volt a szegénység - a bűnözés meg a mainak a sokszorosa.
  Aztán normalizálódott a helyzet, mindenki talált valmi melót, (aki akart, és a többség persze akart) amiből meg tudtak élni, és a bűnözés olyan alacsony lett, hogy vagy 30 évig nem is kellett új börtönt épiteni, mert a meglévőkbe is csak a politikaiakat tudták becsukni hogy teli legyenek..

  Ennyit a nagy bünözésellenes politikáról amit a szélsőségesek ontanak az utóbbi években magukból. Egyszerüen: ostobaság!”
 • 24. stefan18 2010. március 06. 18:12
  „4 szocdem

  ? mire van egy normälis embernek igenye! --ha mär penze nincs,

  nem lenne jobb, ha ezek a "rendezvenyek" häzhoz mennenek?!!

  "penzem nincs", de tiltakozni szeretnek!”
 • 23. stefan18 2010. március 06. 17:58
  „PS STUG nak!

  mielött meg megkerdezned ? milyen Oszkärt?

  termeszetesen " ascher oszkärt"

  sp”
 • 22. stefan18 2010. március 06. 17:49
  „17 STUG nak!

  ha ez az en eldöntesem lenne,Te ma minden hozzäszoläsodert kapnäl egy OSZKÄRT!!

  Stef18”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó elé szaladt egy kisgyerek - könnyű sérülést szenvedett

Könnyű sérüléseket szenvedett egy kisgyerek, aki szombaton autó elé szaladt Budapest XIV.… Tovább olvasom