Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Amikor költözik a cég

Ezt a kérdést lehetetlen kívülállóként megválaszolni: nem egyedi eset, hogy az ember "alól" keletebbre költözik a munkahelye.

"Cégünknek két telephelye van, egy itt a megyében, egy pedig Kelet-Magyarországon. Gazdasági megfontolások miatt az ittenit bezárják. Öt éve dolgozom középvezetőként, nekem felajánlották a költözés lehetőségét, sőt, a lengyelországi leányvállalátnál is kaphatnék pozíciót. Nagy a dilemmám: menjek vagy maradjak?" - kérdezi Zerge András (45).

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Ezt a kérdést lehetetlen kívülállóként megválaszolni, de a döntésben segíthetek. Nem egyedi eset, hogy az ember "alól" keletebbre költözik a munkahelye. Főleg a családosok számára nehéz ilyenkor a döntés: hagyjanak hátra feleséget, gyerekeket, megteremtett egzisztenciát, barátokat, esetleg idős, gyámolításra szoruló szülőket, s tartsanak ki a cégük mellett vagy inkább maradjanak helyben, vállalva egy esetleges törést a karrierjükben.

Bizonyos életkorban már ritka, hogy egy középvezető vállalja a költözést. Ha mégis, ez esetben is két variáció létezik: megy az egész család (új otthon, új iskola, új barátok, s minden ami ezzel jár) vagy csak a családfő költözik, és szerettei legfeljebb csak hétvégén vagy még ritkábban láthatják. A fiatalok számára egyszerűbb a helyzet, ők képesek még egyetlen bőrönddel is a nagyobb változtatásokra.

Ha olvasónk nem vállalja a keletmagyarországi vagy a lengyelországi munkát, jó, ha máris új munkahely után néz, feltérképezi a lehetőségeket és megvárja, amíg végkielégítéssel elbocsátják. Nem írt a cégéről eleget, márpedig multiknál egyre gyakrabban előfordul, hogy tanácsadó céget bíznak meg a költözés miatt feleslegessé váló munkaerő megnyugtató elhelyezésével. A nyilvánvalóan presztízsből, a jó hírnév megőrzéséből eredő gesztus mögött - jó, ha tudjuk - általában a multi és a fejvadász cég szoros együttműködése áll.

A jó kapcsolat miatt vállalják a tanácsadók partnerüknek ezt a munkát - általában minimális juttatásért. A felkínált lehetőségeket mindenesetre érdemes alaposan megvizsgálni, mielőtt nemet mond a költözésre. Valószínűleg elégedettek a munkájával, ezért feltételezem, lakhatásáról, gépkocsifutásáról, egyéb juttatásokról gondoskodna a munkáltatója. Szokás ilyenkor a feleségnek is munkát ajánlani, külföldre helyezés esetén pedig a fizetés is jelentősen nőhet. Gondolja át a lehetőségeit!

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom