Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Álláskeresők foglalkoztatása járulékmentességgel

Egyre több mikro-, kis- és közepes vállalkozás veszi igénybe a regisztrált álláskeresők foglalkoztatásához igényelhető, egyéves teljes járulékmentességet: az év eleje óta április végéig 3182 cég nyerte el a kedvezményt 4260 olyan álláskeresőt alkalmazva, akik már legalább 3 hónapja szerepelnek a nyilvántartásban.
A legutóbbi országos feldolgozás adatairól a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatott. A kedvezmény év eleje óta vehető igénybe. A kedvezményre a legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztató cégek, civil szervezetek jogosultak, ha legalább 3 hónapja regisztrált álláskereső foglalkoztatását vállalják. Egy évig társadalombiztosítási, munkáltatói járulék, egészségügyi hozzájárulás nélkül, további egy évig pedig a szokásos járulékokkal kell foglalkoztatni ezeket a dolgozókat. A kedvezmény bizonyos kereseti mértékig vehető igénybe. A kedvezmény mértéke elérheti dolgozónként, hónaponként a 27.951 forintot. Ez a lehetőség javítja a kis cégek versenyképességét, hozzájárul az álláskeresők elhelyezkedéséhez.
A munkáltatók a helyileg illetékes munkaügyi kirendeltségen köthetnek megállapodást a kedvezmény igénybevételéről. A kedvezményt nem visszaigénylik, hanem a hónaponkénti bevallásban tételesen közlik. Az igénybevétel jogszerűségét az adóhatóság és a helyi munkaügyi központ is ellenőrzi.
A kedvezményt eddig elnyerő cégek háromnegyede 10-nél kisebb létszámot foglalkoztató mikrovállalkozás. A 10–50 dolgozót foglalkoztató kisvállalkozások aránya 20 százalék.
A kedvezménnyel felvett munkavállalók 70 százaléka a mikrovállalkozásoknál, 21 százaléka a kisvállalatoknál dolgozik. A kedvezménnyel alkalmazott dolgozók több mint 56 százaléka férfi.
A szerződések negyedét két megyében – Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest – kötötték meg.
A cégek mintegy 35 százaléka a kereskedelemben, 20 százaléka az építőiparban tevékenykedik, további 10–10 százalékuk a feldolgozóiparban és az idegenforgalomban.
A foglalkoztatottak 80 százaléka fizikai munkakörben helyezkedett el, nagyobb részük szakképzettséget igénylő tevékenységet végez. A szakképzettséget nem igénylő tevékenységre mintegy 21 százalékukat alkalmazták. A munkaviszonyt létesítők mintegy 50 százaléka sorolható a szolgáltatási jellegű, illetve ipari, építőipari munkakörökbe. A kedvezménnyel alkalmazottak mintegy 39 százaléka 25–34 év közötti. A legkisebb arányt, alig több mint 3 százalékot az 55 év felettiek képviselik. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátran vásárol baromfihúst?

Tovább olvasom