Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Álláskeresés: fejvadászok ideje

Az állásjelentkezőket nem nyomozzák le, nem világítják át Magyarországon. A fejvadász és állásközvetítő cégek mozgástere szűkös, emberismeretre és néhány tesztre hagyatkozhatnak. A rafinált álláskereső sok mindent állíthat magáról.

Diplomás fiatalember egy hazai kiállításon. Messze vagyunk attól, hogy az egészségi állapottól kezdve a pénzügyi háttérig, azaz a hitelminôsítésig mindent tudjon a munkaadó a jelentkezôrôl, aki az asztal túloldalán ül, és ha ügyes, bármit mondhat magáról - fotó: Kovács Katalin
 
Background check vagy employee screening néven ismeretes az az iparág, amely főleg az Egyesült Államokban lehetővé teszi, hogy a munkaadó megbizonyosodjon az állásra jelentkező hátteréről, az önmagáról szolgáltatott adatok valóságtartalmáról. Itthon ez a szolgáltatás gyerekcipőben jár. Jogszabályi háttér korlátozza a kutakodás lehetőségeit, emellett régi reflexek is működnek még, amelyek miatt adatokat gyűjteni valakiről nem szalonképes dolog Magyarországon.

Az általunk megkérdezett HR-vezetők (human reserch), fejvadászok és állásközvetítők állítják, csak nagyon ritkán történik meg, hogy valaki egész mást állít magáról, mint ami az igazság. De például egy nagy multi HR-vezetője elmesélte, hogy egy új munkatársuk addig késett az erkölcsi bizonyítvány bemutatásával, mígnem el is vitte a rendőrség. Az illető köztörvényes bűnöző volt, akit egy állásközvetítő cég ajánlott. Persze sokkal gyakoribb, hogy nyelvtudással és a korábbi állásban ellátott hatáskörrel kapcsolatban lódítanak a jelöltek, álláskeresők.

A szakemberek szerint sok apró hazugság, torzítás könynyen kideríthető: az alapadatok ellenőrizése és az életrajzok alapján a nagyobb inkonzisztenciákat kiszűrni nem nehéz. Például minden megkérdezett szakcég állította: ők azonnal rájöttek volna, hogy Kulcsár Attilának nincs érettségije, ha mondjuk náluk jelentkezik egy állásra.
Az életrajz átvizsgálása mellett persze a személyes találkozás a legjobb esély az adatok ellenőrzésére. Egy hosszabb, részletekre is kiterjedő interjú során az emberek általában elárulják magukat, könnyen zavarba hozhatók. Enczi Judit, aki partner a Hill International cégnél, azt mondta, ezek a beszélgetések néha "stresszinterjúszerűek." Szerinte gyakori, hogy a jelentkezők kihagynak rövid ideig betöltött és adott esetben kudarccal végződő állásokat az életrajzukból.

Fő a megbízhatóság

Példaként elmondta: a Hill már 14 éve működik, ezalatt többször jelentkeztek náluk olyanok, akik már korábban is küldtek be életrajzot, amely mást tartalmazott, mint a később leadott anyag.
A beszélgetésen kívül rendelkezésre állnak személyiségi tesztek, amelyek alapján főleg a jelentkező megbízhatósága ismerhető meg. A megbízhatóság talán a legfontosabb tényező az értékelés során. Ugyanakkor e két módszeren, azaz a beszélgetésen és a teszteken kívül gyakorlatilag nem is áll más lehetőség a közvetítő vagy a munkaadó rendelkezésére. Különben Martis István, az Antal International Kft. vezető tanácsadója azt mondta, hogy száz esetből kétszer kérik meg, hogy egy jelöltről tudjon meg többet mint, ami az életrajz és a személyes találkozó alapján kiderül. Akkor is általában referenciákat kérnek.


Felhívni a régi főnököt

Referenciákat kérni lehet, de azt a jelentkező maga dönti el, hogy kiket nevez meg, másokat megkeresni tilos, és a munkaadók állítják, hogy ezt a határt nem is lépik át. Különben is ritka még, hogy a jövendőbeli munkaadó felhívja a korábbit egy kis kötetlen beszélgetésre. Ezzel szemben például számos amerikai cég, a többi között a Bloomberg hírügynökség, arról ismert, hogy azonnal tudatja a jelentkezőkkel, az értékelés első fázisában fel fogják keresni a jelölt jelenlegi főnökét.
Így Magyarországon az a helyzet áll fenn, hogy az álláskereső maga szabhatja meg, milyen mértékig működik együtt a közvetítő céggel vagy az állást meghirdető vállalattal, és ebben a helyzetben a titkolódzás persze sokat ront a jelentkező esélyein. De a titkolódzás nem bizonyítja, hogy az illetővel valóban van valami gond - mondja Sonnewend László, a P&Bert Management Consulting vezető tanácsadója. Ez csak egy közvetett módszer, és csak a fejvadász emberismeretén múlik, hogy helyes következtetést von-e le.

További lehetőség a magánnyomozó megbízása, aki úgynevezett környezettanulmányt készít a jelöltről. Ez elég ritkán fordul elő. A környezettanulmány beszámol a személy rokonságáról, baráti köréről, időtöltéseiről és hobbijairól, ami alapján a szakértők szerint már nagyon sokat meg lehet tudni a jelölt karakteréről. "Olyan munkavállaló esetében, akire titkokat fognak rábízni, a kérdés az, hogy stabil ember-e" - mondta egy magánnyomozó, aki neve elhallgatását kérte.
De a jogszabályi korlátokon túl is vannak komoly korlátai az ilyen jellegű átvilágításnak vagy nyomozásnak. A munkaadók és a fejvadászok nem bíznak a magánnyomozókban, és nem is ismerik a nyomozó cégeket. Martis azt mondta, ő maga próbálná ellátni ezt a feladatot, vagy az interneten kezdene keresgélni, ha ilyen cégre lenne szüksége.
Ezenkívül azok a nyilvánosan (ingyen vagy pénzért) kereshető adatbázisok sem állnak rendelkezésre, amelyek a nyugati országokban több helyen is lehetővé teszik, hogy bárkiről percek alatt információkat gyűjthessünk.

Végeredményben messze vagyunk attól, hogy az egészségi állapottól kezdve a pénzügyi háttérig, azaz a hitelminősítésig mindent tudjon a munkaadó a jelentkezőről, aki az asztal túloldalán ül, és ha ügyes, bármit mondhat magáról.
Igaz, hogy hosszú ideig nem merült fel komolyan ez a probléma. Ez egy kicsi ország - mondja Martis. Azaz egy szektoron belül sokat tudnak egymásról az emberek.

Mindenki kiszolgáltatott

Egy név nélkül nyilatkozó magánnyomozó azt várja, hogy az álláskeresők átvilágításának piaca bővülni fog a közeljövőben, főleg az EU-csatlakozás miatt, hiszen a munkaerőpiac megnyílik és éretté fog válni, ami miatt felszámolódhat az a tendencia, amely mindmáig meghatározta a munkakeresést: a munkavállalók egy meghatározó része ismerősön keresztül talált munkát.
A jövőben egyre több HR-es fog ismeretlenekkel szembekerülni, akik komoly pénzügyi felelősséggel járó munkára jelentkeznek, így valószínűsíthetően szükséges lesz ma még ritkán alkalmazott eszközök bevetésére.
A magánnyomozó ezt így fogalmazta meg: "Csak rossz hírem van. Mindenki kiszolgáltatott lesz, mindenki rabszolga lesz, és mindenkiről tudni fogunk mindent."  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gartner szerint több PC -t adnak el

A Gartner Dataquest megemelte a harmadik negyedéves PC-forgalomra vonatkozó… Tovább olvasom