Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Alkotmány: kiemelt védelmet kap a termőföld és a vízkészlet

Font Sándor szerint még soha nem kapott olyan szintű védelmet a termőföld és a vízkészlet, mint a hétfőn elfogadandó új alkotmányban.

A fideszes országgyűlési képviselő a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón - a Jobbik egyik módosító indítványára utalva - azt mondta, a Jobbik arra játszik, hogy ha el tud fogadtatni egy olyan jogszabályt, amely nyilvánvalóan ellentétes az unió szabályaival, akkor ennek mentén elindítható Magyarország kilépése a szervezetből.
Font Sándor azt mondta, egyértelműen nemleges a Fidesz válasza arra a kérdésre, hogy érdemes-e kilépni az unióból. "Nem mindig jó uniós tagnak lenni, (...) de egyértelmű, hogy kívül lenni, az a legrosszabb" - fogalmazott.

Kitért arra, a kormánynak sikerült elérnie, hogy további három évig külföldiek ne vásárolhassanak magyar termőföldet. Ez egy döntő lépés volt, így van három év, hogy olyan földtörvényt dolgozzanak ki, amivel a nem kívánatos szereplőket, a spekulánsokat távol lehet tartani a földpiacról - mondta, jelezve: a most elfogadandó alkotmány értelmében a földtörvény kétharmados jogszabály lesz, ami maximális biztonságot nyújthat a termőföld védelme érdekében.

Szólt arról is, hogy az államot az elővásárlási jog első helyen illeti meg, s azt mondta, hogy a francia földjog felé szeretnének elmozdulni.
A kormánypárti politikus és Nagy Andor kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a leghatározottabban visszautasította a két frakció nevében a Jobbik által korábban használt hazaáruló minősítést, és utóbbi úgy fogalmazott: "elment az eszük". Azt az Orbán-kormányt hazaárulással vádolni nemzeti ügyekben, amely már az elmúlt kilenc hónapban is többször bizonyította, hogy mennyire elkötelezett e téren, rágalmazás - fogalmazott, s hozzátette: a Jobbik "szellemi masírozásának az egyik terméke ez is".

Nagy Andor idézve, amit a Jobbik módosító indítványában rögzített, azaz, hogy természeti kincseink, így a víz is kizárólag állami, önkormányzati, vagy magyar természetes személy tulajdonát képezheti, azt mondta: a frakciószövetség szerint ezt így az alaptörvényben kimondani nem is lehetséges és nem is szükséges. Kifejtette: a vízközművek állami és önkormányzati tulajdonban vannak, ezeket természetes személyek nem tulajdonolhatják. Az alkotmányban megfogalmazott passzus kielégítő - jegyezte meg, hozzátéve: az alaptörvényen kívül is vannak olyan megoldások, amelyek révén a nemzeti érdekeket védeni lehet.

A vízkészlet kiemelt védelme mellett azért döntöttek, mert a víz a 21. század stratégiai eszköze lett, szerepe felértékelődött és Magyarországnak egyedülálló édesvízkészletei vannak - mutatott rá a KDNP-s politikus.

Olvasóink írták

 • 9. miracle. 2011. április 18. 14:44
  „fidesz és magyar föld:
  Semjén fővadász kilőtte Rodics Katalin-t
  Információink szerint a vidékfejlesztési miniszter pénteken leváltotta Rodics Katalint, a tárca biodiverzitás és génmegőrzés osztályának vezetőjét. A nemzetközi hírű szakember - aki korábban a volt környezetvédelmi minisztérium természetmegőrzési osztályát vezette - a magyar természetvédők egyik legtapasztaltabb, több évtizedes gyakorlatú, nemzetközileg is elismert vezető hivatalnoka volt.
  http://www.zoldvalasz.hu/node/424”
 • 8. bojtár 2011. április 18. 13:54
  „4. Bors 2011.04.18. 12:31
  ha az a lusta paraszt nem lenne neked sem lenne mit beletolnod az arcodba ha éhes vagy szégyelheted magad a butaságod az egyszerűséggel párosul.
  vanesszácska érem én mit akarsz mondani ,de úgy mégis,hogy akarod egy kalap alá venni a külföldi országokat tudod te a kinti paraszt mennyi támogatást kap??
  De itt nem is erről szól a cikk hanem arról,hogy eladhatják ezt a két megmaradt kicsét az országnak idegen országnak ami jelen esetben 90% izraeli befektetők lesznek szerintem nektek értelmezési zavarotok van.Magyarul ezt úgy hívják gyarmatosítás remélem ezt még tanultátok.”
 • 7. vanessa 2011. április 18. 13:08
  „szép napot!Bors igy igaz,mert sok parasztnak csak föld széléig van rendben a környzete, nézzék meg nyugaton még az árkoakt is kitakaritják, ja meg az állami földek is tele vannak gazzal, azokat nem büntetik? sokat ocsároltátok az AUDIT de az tesz azért,hogy a gyár környéke EUROPAIBBAN nézzen ki, sok magyar inkább maga körül sepregessen mert van mit, nem azokra kiabál akik tesznek is valamit a környzetért,”
 • 6. bojtár 2011. április 18. 12:36
  „na adjuk meg a népnek a szólásszabadság jogát:
  Az Országgyűlés ma fogadhatja el a kormánypártok által előterjesztett alkotmányjavaslatot, amelyhez a parlamenti képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség. Az MSZP és az LMP várhatóan nem vesz részt a határozathozatalon. A Jobbik korábban azt közölte, hogy nem szavazza meg az új alaptörvényt, amelyből többek közt hiányozni fog a magyar föld- és ivóvízkincs védelme, és a határon túli magyarság autonómia törekvéseinek támogatása is.

  A parlament egynapos ülésén az alkotmánytervezet záróvitájára is sor kerülhet, ha érvényes, zárószavazás előtti módosító javaslatok kerülnek a Ház elé. A képviselők ez esetben a kora délutáni órákban szavazhatnak az elfogadása esetén jövőre életbe lépő új alaptörvényről.

  A kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP által benyújtott javaslat parlamenti vitája március 22-én, Kövér László házelnök előterjesztői felszólalásával kezdődött.

  A "Magyarország alaptörvénye" című javaslat összesen négy ülésnapon át tartó általános vitájában Szili Katalin volt házelnök, független képviselő alkotmányjavaslatához is hozzászólhattak a képviselők, de azt végül nem bocsátotta részletes vitára a Ház, így arról később szavazni sem lehetett. Az MSZP és az LMP mindvégig távol maradt az alkotmányozás parlamenti szakaszától.

  A kormánypárti alkotmányjavaslathoz a vita alatt több mint 150 módosító javaslatot nyújtott be a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője. Az Országgyűlés - a változtatásokról szóló, április 1-jén és 4-én tartott részletes vita után - egyebek mellett az önvédelemhez való jog, illetve a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés alaptörvénybe emeléséről döntött. A képviselők az április 11-i szavazáson elvetették például a kiskorúak után járó szavazati jog megadását, továbbá azt is, hogy az alkotmány végén feltüntessék az igennel szavazó képviselők nevét.

  Nem a magyar föld és ivóvíz védelmére

  Mint ismeretes, a kormánytöbbség ugyanezen a napon elutasította a Jobbik magyar termőföld és ivóvíz védelméről szóló módosító indítványát. A Fidesz frakcióvezetője Lázár János a szavazást követő sajtótájékoztatón elsősorban arra hivatkozott: a javaslat ellenkezik az uniós jogszabályokkal, s elfogadása hazánk EU-ból való kilépésével lett volna egyenértékű. A politikus érvelése meglehetősen kínos ellentmondást hordoz magában: az alaptörvényről tartott Nemzeti Konzultáció kérdései között ugyanis szerepelt a hazai termőföld és ivóvízkincs külföldi felvásárlásának tilalma, és erre Orbán Viktor közlése szerint is nagy többségben igenlő válaszok érkeztek vissza. A Fidesz, vagy a kormányfő azonban sem a kérdőívek szétküldésekor, sem az eredmények kiértékelésekor nem jelezte, hogy megvalósíthatatlannak tartja a felvetést. Igaz, sok mindent megmagyarázhat, hogy a Konzultációs Testület munkájában részt vevő Szili Katalin szerint az ominózus kérdés nem a fideszes tagok, hanem az ő kezdeményezésére került rá a kérdőívre. Mint, ahogyan sokat mondó lehet az is, hogy lapunk egy hete hiába kér tájékoztatást az illetékes szervektől az "igen" válaszok pontos számarányáról.

  Nem az autonómiára

  A Fidesz és a KDNP képviselői szintén nemmel szavaztak a határon túli magyarság önrendelkezési törekvéseinek alaptörvénybe foglalásáról is. A javaslat szerint rögzítették volna a magyar állam kötelezettségét a határon túlra szakadt nemzetrészek iránt viselt felelősségen túl ,,önrendelkezésük kivívására irányuló törekvéseik" támogatására is. A fideszes és KDNP-s honatyák és honanyák annak ellenére mondtak a javaslatra nemet, hogy azt az Országgyűlés illetékes bizottsága is támogatta.

  Az új alaptörvényt mai napi elfogadása esetén Schmitt Pál köztársasági elnök várhatóan április 25-én, húsvéthétfőn, ünnepélyes keretek között írja alá.”
 • 5. bojtár 2011. április 18. 12:33
  „a Jobbik volt aki indítványozta ezt a két dolgot kedves orbán kormány nem ártana látni fától az erdőt mindamelett olyen kétes cikkek vannak itt,hogy engedtessék már meg semmit elhinni amit a kisalföld a politikáról ír.”
 • 4. Bors 2011. április 18. 12:31
  „Kiemelt védelem? Akkor ne csak a külföldiektől hanem a lusta parasztoktól is védjék akiknél a gaz nagyobb mint a termény.”
 • 3. széchenyi12 2011. április 18. 11:31
  „Mosakodnak Likudék, abban mindig jók voltak! De: ébred Európa, és ébred a magyar is!”
 • 2. Phobos 2011. április 18. 11:09
  „Hazaárulók !!!”
 • 1. pistika 2011. április 18. 11:03
  „csak éppen zöld ombudsman nem lesz, aki figyel...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvége az utakon: 302 baleset, 102 színes szonda

A hétvégén a rendőrség 302 közúti baleset során intézkedett. Két baleset végződött halállal. Tovább olvasom