Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Alig költünk az oktatásban a tehetséggondozásra?

Debrecen fideszes polgármestere szerint a magyar oktatási rendszer az átlagostól leszakadókra, a hátrányos helyzetűekre koncentrál, pedig legalább ilyen fontos lenne a kiemelkedő tehetségeket felkarolni. Kósa Lajos a városban pénteken kezdődött nemzetközi tehetséggondozó konferenciát megelőző sajtótájékoztatón beszélt erről.

Úgy fogalmazott: a tehetségek jelenleg a 10 százalékát sem kapják meg annak, amennyit a hátrányos helyzetűekre költenek. Megítélése szerint pedig ahogyan vannak felzárkóztató iskolák emelt normatívával a hátrányos helyzetűeknek, ugyanígy kellenének külön iskolák a legkiválóbb diákok számára is.

Az ilyen elit iskoláknak azonban szigorúan csak szakmai kritériumok teljesülésén kell alapulniuk és csak akkor lenne létjogosultságuk, ha a társadalmi mobilitást segítenék és nem egy szűk elit zárt intézményei lennének - figyelmeztetett, hozzátéve: ennek nem politikai, hanem nemzeti ügynek kell lennie.

Kósa Lajos az MTI érdeklődésére elmondta: a politika által nem befolyásolható, egységes rendszert kell kialakítani, amely alapján a teljesítmény mérhető lenne. Mérni kell a diákok és az oktatási intézmények teljesítményét és ez alapján kell őket besorolni, valamint pénzzel támogatni - mondta.

Válaszában kifejtette, hogy már az óvodáknál el kell kezdeni a tehetséggondozást, majd az oktatási rendszer végén, a elit egyetemek létrehozásával kell befejezni. Kitért arra, hogy jelenleg is vannak bizonyos mérési eljárások, de ezek vagy pontatlanok vagy egyenesen torz eredményeket szülnek, helyettük egy mindenki által elfogadott sztenderd kell.

A most induló tehetséggondozó konferenciával ezekre a kérdésekre kívánjuk felhívni a figyelmet - zárta szavait Kósa Lajos.

Olvasóink írták

  • 1. kefefejű 2009. november 13. 16:27
    „Azt hiszem jobban járnánk, ha ez az ember lenne jövőre a miniszterelnök, nem pedig az a kretén labdabohóc.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett, miután meghalt az általa felgyújtott idős férfi

Kiugrott a kórház ablakán és meghalt az a férfi, aki a múlt héten felgyújtotta betegtársát Pécsett; a napokban a felgyújtott áldozat is elhunyt. Tovább olvasom