Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Ali Agca feljegyzései a pápa elleni merényletről

Huszonöt évvel ezelőtt lőtt rá II. János Pál pápára a török Ali Agca, aki jeleleg is börtönben van. Az évfordulón a római Szent Péter téren emléktáblát helyeztek el, és az olasz sajtóban közölték a merénylő feljegyzéseit.
Ali Agca bilincsben
Ali Agca
eredetileg nem 1981. május 13-án tervezte a II. János Pál elleni merényletet, négy nappal később 17-én akart rálőni a pápára a Szent Péter Bazilika loggiáján, vagy még később május 20-án. A terrorista ugyanis nem volt biztos benne, hogy 13-án a pápa megközelíthető lesz a téren. Ez derül ki merénylő feljegyzéseiből, amelyeket most először az egyik olasz napilap közölt.

Agca törökül, kézzel írt egy vonalas papírra. „Este telefonálni Bécsbe, hogyan lehet a leggyorsabban elhagyni a Szent Péter teret, 9-kor van a szállodában a reggeli" - jegyzett fel mindent Agca. A sorokra 25 évvel ezelőtt találtak rá Agca római hotelszobájában és az ügyészség számára akkor egyértelmű volt, hogy a terrorista hosszú ideje készült a merényletre, minden eshetőséget számításba véve.

Jelenleg Agca Törökországban tölti börtönbüntetését. A Szent Péter téren pedig a 25. évfordulón emléktáblát helyzetek el azon a ponton, ahol Agca kétszer rálőtt II. János Pálra. Agca nem tudta, hogy május 13-a a Fatimai szűz ünnepnapja. Az a véletlen, hogy Agca végül is mégis május 13-a mellett döntött, a lengyel pápa számára annak a bizonyítéka volt, hogy Szűz Mária óvta meg az életét.

Sárközi Júlia (Róma)
(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A média születése: a tévézés hőskora

A hétvégi belvárosi séták közé egy-egy jobb filmet is beiktathatunk. Például Szegeden, a Belvárosi… Tovább olvasom