Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Alföldi Róbert: írásbeli megrovás az élc miatt

Írásbeli figyelmeztetést kapott Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója csütörtökön Réthelyi Miklóstól, a nemzeti erőforrás minisztertől; a teátrum vezetője a posztján marad.

"A múlt pénteki események nyomán írásban figyelmeztettem a vezérigazgatót, ezután hosszasan elbeszélgettünk a jövőbeni tervekről és a Nemzeti Színház szerepéről az ország kulturális és társadalmi életében. Ezzel az ügyet mindketten lezártnak tekintjük" - mondta Réthelyi Miklós a színház vezetőjével lezajlott találkozó után újságíróknak.

A sajtótájékoztatón kérdést nem lehetett feltenni, Alföldi Róbert nem nyilatkozott. Mint ismeretes, Réthelyi Miklós azért rendelte be hivatalába Alföldi Róbertet, és indított vizsgálatot, hogy tisztázza, a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket múlt pénteki tájékoztatóján egy újságíró kérdéseire válaszolva.

A Nemzeti Színház május 20-i évértékelő sajtótájékoztatóján a vezérigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem.

A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az "orális jelenetet". Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter - Pörzse Sándor (Jobbik) azonnali kérdésére válaszolva - hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, hogy vizsgálatot indít Alföldi Róbert május 20-ai kijelentései miatt. Réthelyi Miklós akkor azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a "viselkedésével átlépett egy határt". Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére.

Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívánta az újságírónőnek. "Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett" - tette hozzá. Mint mondta, az újságíró határozta meg a stílust.

Leszögezte: nem viselkedett méltatlanul, pontosan tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Úgy fogalmazott: nem történt "verbális nemi erőszak", senkit nem sértett meg emberi méltóságában. Hozzátette: annak ellenére sincs mitől félnie, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek.

Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI-nek korábban Alföldivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy e pillanatban az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére. Szőcs korábban kiállt Alföldi mellett.

Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatón Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze is felszólalt Alföldi Róbert mellett. Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége szintén kiállt Alföldi mellett; a szervezet csütörtökön levélben kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon. Ne hagyja a miniszter, hogy "a demokráciát felszámolni készülő erők igaztalan állításokra épülő érvei" rákényszerítsék akaratukat - írták a társaság elnökségének tagjai.

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának összeállításában részt Vekerdy Tamás pszichológus kedden - szintén sajtótájékoztatón - az ország szégyenének nevezte, hogy a politikusok megmondják, a művészetben mit lehet és mit nem lehet. (A POSZT versenyprogramjába idén a Nemzeti Színház három előadását is beválogatták.) Vekerdy Tamás megjegyezte: a szellemi élet vagy szabad vagy nincs.

A Nemzeti Színház szerdai Tragédia-előadásán a közönség felállt és hosszan tartó vastapssal biztosította támogatásáról a társulatot és a színész-rendező igazgatót.

Olvasóink írták

156 hozzászólás
 • 156. gjozsi88 2011. május 31. 16:35
  „SC!
  Mikor fogod már fel, hogy nem elég egy mű címét kimásolni egy könyvtárban?
  Illik tudni, hogy orgiáról Madách irt......tudom nem bírja az érzékeny lelki világodat!
  Lassan már wass albertek is nagyobb költők nálatok, mint Madách!”
 • 155. buggyant 2011. május 31. 05:59
  „Köszönöm SC, megnevettettél. :-)”
 • 154. SC 2011. május 30. 22:48
  „152. buggyant
  Megnyugtattál.:-)))
  Ez itt egy fórum,ahol bárki bárkinek írhat.És mivel érintve voltam,miért is ne tettem volna?
  Félni?:-))) A név rövidítés miatt?Ne viccelj már.Ha egy kicsit is jártas vagy a numizmatikában,/amit erősen kétlek,oda bizony rengeteg tudás kell/egyszerre köpnéd a választ.”
 • 153. buggyant 2011. május 30. 22:08
  „Igen, nomen est omen. Mitől tartasz SC? Mitől félsz? Nem tudom mire utal a rejtőzködő neved. Nagyon nem is csigázott fel.”
 • 152. buggyant 2011. május 30. 22:05
  „SC, nekem nincsenek veled semmiféle terveim. Kommunikációs vonalon sem. Honnan vetted hogy akarok tőled bármit is? Megszólítottalak? Nem. Naugye.”
 • 151. SC 2011. május 30. 20:18
  „149. buggyant
  Lehajolni hozzá?Úgy mint Mélyföldi Roberta az élettársa elé?:-))
  Hát nálam rossz társaságra találnál,próbálkozz inkább józsikánál.Ő imádja az ilyent és az orgiákat is.”
 • 150. SC 2011. május 30. 20:08
  „149. buggyant
  Nomen est omen.
  A név intő jel (figyelmeztet arra a rosszra, ami valakivel történt, vagy történhet, amire a neve utal).”
 • 149. buggyant 2011. május 30. 19:25
  „gjózsi, ne húzd fel magad. Hát nem éri fel ésszel és szívvel. Nem érdemes lehajolni hozzá...”
 • 148. gjozsi88 2011. május 30. 19:07
  „még annyit:

  "Ezerszer értelmesebbek mint ti és nem fertőzte meg őket az az önhittség és demagógia,amivel új királyokat avattok"

  Furcsa hallani ezt onnan, ahol azt állítják, hogy :"milliók sorsáról döntök".....jogállamban, demokráciában!!!!!”
 • 147. gjozsi88 2011. május 30. 18:55
  „SC!
  Mi méágsem voltunk meglepődve, sőt felháborodva, hogy a darab tartalmazza az orgiát!!!!!
  Sőt azon sem, hogy a darab szinházi rendezője ezt nem cenzúrázta, ahogy a pártállam idején, amikor szocialista erkölcsöket védték volna!”
 • 146. SC 2011. május 30. 18:39
  „moderálva”
 • 145. buggyant 2011. május 30. 17:57
  „hgy jön ide a politika.
  dr Kotász, nem tudom a választ. Nem vettem észre hogy az mszp-sek védik őket. Talánkérdezz meg egy mszp-st.
  És a narancsok meg miért félnek tőlük?”
 • 144. gjozsi88 2011. május 30. 17:51
  „SC!
  A baj az, hogy te Madách művének csupán a címét ismered....ezért vagy felháborodva, mert nem tudtad, hogy a tartalma ábrázol orgiát!”
 • 143. SC 2011. május 29. 22:34
  „142. pancser
  De tudom miről beszélek,aranyapám.Arról,hogy te mellébeszélsz,nem tiszteled meg annyira Madách szellemét,hogy a műve címét leírd helyesen,rövidíted,mintha15 éves nethuszár lennél,nem is beszélve a nevéről...ez a te szinted,ha tetszik ha nem <moderálva>
  A könyv címe szerinted:
  Madács: Tragédia.”
 • 142. pancser 2011. május 29. 22:08
  „SC! Neked fogalmad nincsen, hogy miről beszélek, beszélünk mi aki többé kevésbé ismerjük a magyar irodalmat és a kötelező olvasmányokat nem azért olvastuk el először mert kötelező volt és még jó néhányszor. Társalogj a saját szinteden!”
 • 141. SC 2011. május 29. 18:28
  „140. pancser
  Számomra az a "tragédia",hogy nemzeti gondolkodásúnak állítod be magad,de nem tudod leírni tisztességesen egy mű címét!Nem zanzásítunk ilyen dolgokat,főleg ha tiszteletben akarod tartani.A mű címe:Az ember tragédiája és nem az hogy Tragédia...Nem Madács írta,hanem Madách.Ha ezt megérted,papolhatsz nekem.Helyesírás,fogalmazás,általános iskolai anyag.”
 • 140. pancser 2011. május 29. 17:33
  „"SC"! Melyik az a betű Az ember tragédiájában, amely konfliktust okoz az egyik színben?
  Egy mű különösen egy nagy mű, változik a korokkal, minden korban más az arculata. Alföldi Róbert tudja ezt, ti viszont nem. Számomra a mű a "Tragédia", így nagybetűvel, amely átlépte a nemzet határait és a fordítások révén a közös európai irodalom része lett. Ugye ez neked felfoghatatlan?”
 • 139. gjozsi88 2011. május 29. 13:52
  „SC!
  A nemzeti szinházban azt a Madách darabot mutatták be, amely a mai napig kötelező olvasmány az iskolákban!
  Nem a rendező tehet arról, hogy a madáchi gondolatok orgiáról szólnak!”
 • 138. gjozsi88 2011. május 29. 13:32
  „SC!
  Gondoltam, hogy egyedül nem vagy képes megvédeni álláspontodat!
  Szomorúan látom, hogy a pártirodádban sem tudnak érdemben hozzászólni a kérdéshez és állítólag készülnek a 2014 után kezdődő rombolásra!
  Ja....a most készülő, és már 2010 ben bemutatott jobbikos programról beszélgethetünk, amire hívatkoztál!
  Azaz olvasgassam az ajánlott linked szerint a jobbik programját, ami "míg kialakítjuk új politikánkat és gazdasági modellünket,"!
  Gondolom keresnek valakit aki elmeséli, hogy 1 ft-ot csak egyszer lehet elkölteni!
  Felhívja a figyelmet arra is, hogy keletre piacot nyitni már évek óta lehetne.....de addig mig azok nem lesznek meg, addig az uniós vámmentes piacot nem szabad felrugni, mert az a mostani termelésünk 20%-ra történő visszaesésével jár!!!!
  Egyébbként a közutálatot nem tapasztalom, legfeljebb nem tudsz mit kezdeni az érveimmel!
  Lám segítség után rohangálsz.......pedig meg vagy győződve a jobbik végrehajtható programjáról!!!!!
  Csak nem tudod miért.....!”
 • 137. SC 2011. május 29. 12:35
  „Természetesen más fórumokon még találkozunk,de most folytatom a munkám és tervezem a következő házat,amit a Lőverekben építünk,nem cseveghetek veled egész nap.:-)”
156 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány képtelen betartani a maga elé tűzött határidőt

Az MSZP szerint Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő csütörtökön sokadszor tette világossá,… Tovább olvasom