Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Alapítvány a Deák tér felújítására

Ismét tüntettek – ezúttal a Fő téren – a Deák Tér Fórum tagjai. Itt jelentette be Perkovátz Tamás, hogy egymillió forintot helyezett letétbe egy alapítvány létrehozására, amelynek célja a Deák tér méltó felújítása.
A Deák Tér Fórum tegnap este a Fő térre szervezett demonstrációt, amelyre várták Walter Dezső polgármestert is, ő azonban nem jelent meg. Varga Gábor, a fórum vezetője ezért felolvasta azt a levelet, amelyet a polgármester tegnap futárral küldött a civil fórumnak. Ebben – többek között – azt írta, hogy a Deák tér felújítását széles körű egyeztetés előzte meg és a munkálatok elkezdésére csak azután került sor, hogy lezárultak a fellebbezési és jogorvoslati eljárások.

Majd arra kérte a Deák Tér Fórumot, ne vezessék félre a jó szándékú soproni polgárokat és hagyják abba a városvezetés lejáratását. Varga Gábor ezt visszautasította és a téren demonstrálóknak elmondta, korábbi petíciójukat válaszra sem méltatták, ezért ismét arra kérik a polgármestert, állíttassa le a munkálatokat. Egyeztetésre valóban felkérték, de miután közölték vele, hogy az általuk kifogásolt részeket nem lehet megváltoztatni, már nem volt miről tárgyalni.
– Mi nem állíthatjuk le a munkagépeket, nem foghatjuk le a munkások kezét, de a polgárok választott vezetője megteheti – érvelt a fórum vezetője. Majd ismételten arra kérte a távol lévő polgármestert, függesszék fel a rombolást, az egészséges fák megcsonkolását, és egy új – már közel tíz évvel ezelőtt mindenki által elfogadott – tervet valósítsanak meg a jelenlegi helyett.

Perkovátz Tamás szerint a Deák tér a soproniak szimbóluma, egy életérzés, amelyet nem szabad így feláldozni.
– Lehet, hogy a terv egy-egy részlete önmagában jó, de összességében méltatlan a patinás térhez és az azt övező épületekhez, emlékművekhez – fejtette ki gondolatait –, majd hozzátette, fél évet még tudunk várni. Fél évet, mert annyi idő alatt összejöhet 200 millió forint, amiből nem átépíteni, hanem felújítani lehet a teret. Ennek érdekében egymillió forint alaptőkével alapítvány hoz létre, abban a reményben, hogy megfelelő számban csatlakoznak hozzá a soproniak.

Felszólalt Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző is, aki szintén aggodalmának adott hangot és tárgyalásokra szólította fel a városvezetést, bejelentette, ha kell, élő lánc tagjaként akadályozza meg a tér elpusztítását.

A rendezvény zárásaként Varga Gábor felolvasta azt a petíciót, amelyet Walter Dezső polgármesterhez juttatnak el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások várhatók

Sopronban a Pozsonyi úti, a Híd utcai és a Storno Ferenc utcai körforgalmaknál elkezdődnek a… Tovább olvasom