Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Akié a föld, azé az ország

A magyar termőföld 8 – 9 százalékát jelentő állami földterület gyors értékesítéséről döntött április 30-i ülésén a kormány. Az idő múlásával azonban egyre kisebb az esélye a távozó kormánynak arra, hogy értékesítse a beígért 400 ezer, más források szerint „ csak ” 360 ezer hektár állami tulajdonú termőföldet.

Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a versenytárgyalások hamarosan megkezdődhetnek. A megvásárolható földeket 30 nappal előbb meg kell hirdetni többek között a megyei földművelésügyi hivataloknál, a Győr-Moson-Sopron Megyei Földművelésügyi Hivatalnál azonban egyelőre nemhogy hirdetésről nem tudnak, érdeklődésünkre még arról sem tudtak felvilágosítással szolgálni, hogy megyénk területén mekkora és hol található földterületek kerülhetnének magánkézbe. Bolla Gyula, a megyei földhivatal vezetője elmondta: megyénk 363 ezer hektárnyi termőföldjéből 39 százalék, 139 ezer hektár van jelenleg állami tulajdonban. Ebbe beletartoznak azonban az állami tulajdonban lévő gazdaságok területei és az erdők is.

Egy magát megnevezni nem kívánó győri szakértő szerint Soprontól Nagyszentjánosig becslés szerint mintegy 12 – 15 ezer hektár olyan termőföld van, amit a kormány értékesítésre kínálhat fel.

„ Ha a vidék a Fidesz klientúrája, azt büszkén vállalni kell... "


Dr. Pap János, a Fidesz mosonmagyar-

óvári országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságainak tagja szerint egy jóval korábban hozott törvény rendelkezik a Nemzeti Földalapból való földvásárlásról. A törvényt végre kell hajtani, a kérdés csak az, hogy a következő kormány magára nézve kötelező érvényűnek tartja-e az előző kormány rendelkezéseit.
– Csak a mi elképzelésünk lehet garancia arra, hogy a magyar föld ne kerüljön külföldiek kezébe. Az egyik leggyakoribb vád, amivel illették ellenfeleink, hogy a leköszönő kormány a klientúrájának akarja leosztani az állami tulajdonban lévő földeket. Ha a vidék a Fidesz klientúrája, akkor ezt büszkén vállalni kell.

„ A kormány lépése törvénytelen "


Papp József, az MSZP megyei elnöke a kormány lépését törvénytelennek tartja:
– Nem látjuk, hogy ez a kormány a hivatali ideje alatt a jogszabályba foglalt feltételeknek megfelelően hogyan tudná mindezt megvalósítani. Arról nem is beszélve, hogy a hivatali idő végén ilyen horderejű döntést hozni rendkívül illetlen lépés. A Fidesz ismét egy hazugságra építi akcióját, arra a fikcióra hivatkozik, hogy a következő kormányzat külföldiek kezébe juttatná a magyar termőföldet. A valódi cél ezzel szemben az, hogy megragadják a lehetőséget és még utoljára állami juttatásban részesítsék a Fidesz-klientúrát. Nézetem szerint a leköszönő kormánynak törvényes módon nincs esélye, hogy ezt az utolsó rendelkezését véghezvigye.

„ Mentsük, ami menthető! "


Dr. Medgyasszay László, az MDF országgyűlési képviselője „ Mentsük, ami menthető " akciónak értékelte a kormány utolsó pillanatban hozott lépését.
– Az igazi veszély az, ha a jogi személyek és rajtuk keresztül a tőkeerős külföldiek lehetőséget kapnak bármely földterület megvásárlására. Ez ellen személy szerint is mindent el fogok követni, akkor ugyanis nem csupán 360 ezer, hanem mintegy 2 millió hektár kerülne veszélybe.

„ Jobb helyen van a gazdáknál... "


Míg Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke egyoldalú politikai lépésnek minősítette a leköszönő kormány döntését, és reményét fejezte ki, hogy az ötlet végrehajtására már nem kerül sor, Roszik Péter, a megyei agrárkamara elnöke úgy vélekedik: sokkal jobb helyen van a föld a gazdáknál, mint az államnál.
– Ha a gazdák tulajdonában lenne a termőföld, az a magyar agrárérdekeket szolgálná, véleményem szerint valamennyi családi gazdaság támogatja az elképzelést, és lehetősége szerint vásárolna is a felkínált földből. Ez egyben csökkentené a külföldiek földtulajdonszerzésének veszélyét is, mert a magyar paraszt természetéből adódóan inkább szűkölködik, mint hogy az általa megművelt földet eladja – vélekedik.

„ Ne a bankok és a külföldiek legyenek a tulajdonosok "


A mezőörsi Zsédely Rudolf és családja összesen 400 hektáron gazdálkodik, a föld kétharmadát úgy bérlik. A gazda szíve szerint legalább 300 hektár földet vásárolna. Ha ez sikerülne, akkor nem kellene 15 – 20 kilométerre járnia, hogy az általa művelt területre érjen.
– Ne a kft.-k, a bankok vagy a külföldiek, hanem a magyar magánszemélyek legyenek a földek tulajdonosai – fejtette ki Zsédely Rudolf, aki szerint nem politikai kampányfogásról van szó.
Az állami földek versenytárgyalásos értékesítése nem érinti sem a Fertő – Hanság Nemzeti Parkot, sem pedig a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Részvénytársaságot – tudtuk meg a szervezetek vezetőitől. Dr. Kárpáti László, a nemzeti park igazgatója elmondta, ismereteik szerint az eladásra váró földalapban nincsen természetvédelmi terület. Földvásárlásra természetesen van lehetőségük, de nem az államtól, hanem magánszemélyektől.
Jámbor László szerint a Taeg Rt. sem lehet érintett az ügyletben, ugyanis az általuk kezelt erdő a kincstáré. Arról sincs tudomása, hogy az egykori Soproni Állami Gazdaság földterületeit, legalábbis amit ők bérelnek az ÁPV Rt.-től, bevonták volna az eladásba. Földterületet viszont vennének, mert szükség lenne erdőtelepítésekre, de ezt a jelenlegi jogszabályok szerint nem tehetik meg.
A mosonmagyaróvári székhelyű, a „ tizenkettek " között nemrégiben privatizált Lajta – Hanság Rt. vezérigazgatója, Nagy Jenő közölte: információi szerint cégük a földalap megvásárlásának lehetőségében nem érdekelt, nem lesznek benne ebben a vevőkörben. Bár hivatalos tájékoztatást erről még nem kaptak, valószínűleg ha a helyzet e tekintetben megváltozna, akkor sem vásárolnának állami földeket.

Spekulációk lehetnek


A mosonmagyaróvári Vass Gellért ügyvéd szerint a tervezett, gyorsított ütemezésű állami földértékesítésekkor az újabb zsebszerződések megkötését kizárni nem lehet. Két magánember között létrejöhet ilyen jellegű megállapodás, de polgárjogi szempontból ez kizárt, s ügyvédi közreműködéssel nem történhet meg. Az ügyvéd hangsúlyozta: bár az állami földalapok megvételének feltételeit még nem ismeri, mégis úgy gondolja, spekulációkra ebben az esetben is lehet majd számítani, hisz jó üzlet a földszerzés.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépülni mindenáron

A fog- sé gasztronómiai turizmus mellett a szépségturizmus sem elhanyagolható megyénk határ menti… Tovább olvasom