Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Aki keres, talál munkát

A nyári szünidő előtt emelkedik azon diákoknak a száma, akik a vakáció alatt munkát vállalnak. A tanulók válogathatnak az állásajánlatokból, bár a fizetések között nem nagy az eltérés.

Árufeltöltés, vízparti mentés

A nyári szünetben megugrik az érdeklődés a szünidei diákmunkák iránt. Ilyenkor általában a betölthető munkakörök száma is közel a duplájára növekszik. Az iskolaszövetkezetek széles skálán kínálnak állásokat. A hipermarketekben árufeltöltőként dolgozhatnak a fiatalok, sokan választják a szórólapterjesztést és annak ellenőrzését, továbbá a telefonkönyvek kihordását. Egyik legkeresettebb munkakör az adatrögzítés és az irodai munka, de – tanfolyam elvégzése után – lehetőség van vízparti életmentőként tölteni a nyarat.
– Nálunk a regisztrált taglétszám ilyenkor közel száz fővel emelkedik – mondta el érdeklődésünkre Márk Mónika, az egyik iskolaszövetkezet soproni kirendeltségének vezetője. – Jobbára a középiskolások keresik fel az irodánkat, de a városban élő egyetemisták és főiskolások is érdeklődnek. Az életkor alsó határa 15 év, aki betöltötte, de még nincs tizennyolc éves, az szülői engedéllyel vállalhat nyári munkát. A diákmunkások általában 360 és 420 forint között keresnek óránként. A lányok az irodai munkát, míg a fiúk inkább az árufeltöltést, palackozást, csomagolást, illetve szórólapterjesztést választják. Arra is van lehetőség, hogy ketten-hárman egy cégnél helyezkedjenek el.

Feltétel a nappali tagozat

Az iskolaszövetkezetek feltételekhez szabják, kik vállalhatnak nyári munkát. Alapvető kikötés, hogy a diák nappali tagozatra járjon. A tanulók ezerforintos részjegy befizetésével csatlakozhatnak a szervezetekhez – amit a szerződés lejártával visszakapnak –, valamint nappalis iskolalátogatási igazolást, adó-, taj- és bankszámlaszámot kérnek a szervezetnél. A tagok legfeljebb napi nyolc óra munkát vállalhatnak, éjszaka csak a nagykorú diákok dolgozhatnak. Aki regisztrál az iskolaszövetkezetnél, az fél évig szerepel az adatbázisban. Ez idő alatt értesítik az elképzeléseinek megfelelő munkalehetőségekről.

Ausztriai lehetőségek

A különböző hirdetési újságok szerint a szomszédos országokban leginkább a vendéglátás területén lehet elhelyezkedni. Itt a kereset általában 5–6 euró között mozog, ám az esetek nagy részében feltétel a munkavállalási engedély, illetve – ha szállást nem biztosítanak – jogosítvány és autó szükséges a napi kijáráshoz.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A részeg rokont vitték el az áldozat helyett a rendőrök

Egy Botoşani megyei településen, Corlateni-ben a rendőrség számára nagyon nehezen kinyomozható… Tovább olvasom