Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Akadémiai Díj a növények nemesítéséért

A bogyós gyümölcsű növények fejlesztése és nemesítése terén végzett tevékenysége elismeréseként Akadémiai Díjat vehetett át a napokban dr. Porpáczy Aladár, a mosonmagyaróvári egyetemi kar tanára.
Akadémiai Díjjal tüntette ki dr. Porpáczy Aladárt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának tanárát a Magyar Tudományos Akadémia. A mezőgazdasági tudományok doktorát a gyümölcstermő növények táplálkozásfiziológiai és agrokémiai tényezőinek kutatása, a tápanyagrendszerek megalapozása, valamint a bogyósgyümölcsűek termesztésének fejlesztése és a ribiszke termékenyülésbiológiai tényezőinek feltárása terén kifejtett, nemzetközileg is elismert tudományos eredményeiért tüntették ki. Emellett az utánpótlás-nevelésben és a tudományszervezésben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.
Porpáczy Aladár 1962-ben szerzett oklevelet a kertészeti egyetemen, majd a Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutatóintézetben végigjárta a szakmai ranglétra minden fokát. A mosonmagyaróvári egyetemi karon 1992 óta dolgozik, vezette a kertészeti tanszéket, valamint két cikluson át tudományos dékánhelyettesi teendőket is ellátott. Elismert képviselője a hazai gyümölcsnemesítésnek, ezen belül a bogyósgyümölcsűek fajtakutatásának és a virágzásbiológiának, tizenkilenc új fajtával gyarapította a magyar gyümölcstermesztést. Kiemelkedő érdemei vannak a bogyós gyümölcsök termesztési biztonsága fejlesztésében a gépi betakarításra alkalmas és a környezeti hatásoknak jobban ellenálló fajták nemesítésében. Emellett az Akadémia növénynemesítési bizottságának alelnöke és doktor képviselője.
Porpáczy Aladár az Akadémiai Díjat megosztva kapta Papp Jánossal, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának munkatársával. A két kitüntetett által írt és szerkesztett szakkönyvek meghatározóak a hazai gyümölcstermesztési szakirodalomban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegzár

Az erdélyi Fogaras várost teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték, bezárták a Feketehalomban… Tovább olvasom