Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Agrár-környezetgazdálkodás: szigorú feltételek

Magyarország - A gazdálkodók mintegy 2 millió 260 ezer hektár területen vállalkoznak az agrár-környezetgazdálkodásra. A program feltételeinek betartását már szeptembertől ellenőrzik.

Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke portálunkkal ismertette: összesen 25 ezer gazdálkodó nyújtotta be kérelmét az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott agrár-környezetgazdálkodási támogatásra.

A bevont földterületeken szeptember 1-jétől 5 éven át be kell tartani a jogosultsági feltételeket és a célprogram előírásait. Ilyen jogosultsági feltétel például, hogy az adott területet valóban a földhasználati nyilvántartásban feltüntetett kérelmező hasznosítsa. A gazdálkodási naplót is szeptember 1-jétől kezdve kell vezetni.

A célprogram előírása ültetvények esetén a madárodúk szeptemberi kihelyezése, bizonyos gyümölcskultúrák esetén őszi levélanalízis elvégeztetése. Ültetvény és szántó célprogramcsoportban folyamatosan lehet készíttetni a talajmintavételt és a talajvizsgálatot. Már az első gazdálkodási évtől (vagyis 2009. szeptember 1-jétől) tápanyag-gazdálkodási tervre alapozott tápanyag-utánpótlást kell megvalósítani, akkor is, ha a talajvizsgálatok eredménye még nem érkezett meg a laboroktól. Szeptember 1-jétől a programba bevonni kívánt területeken csakis olyan növényvédő szerek használhatók, melyek a minisztériumi irányító hatóság közleménye szerint az adott célprogramban engedélyezettek.

A kötelezettségeket a gazdálkodóknak mindazon területeken be kell tartaniuk, amelyeket a támogatási kérelemben megjelöltek, abban az esetben is, ha támogatási határozattal még nem rendelkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mínuszban sok önkormányzat

Magyarország - Pénzügyi hiánnyal zárta az évet az Állami Számvevőszék által vizsgált önkormányzatok… Tovább olvasom