Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Aggódnak a vállalkozók az útlezárás miatt

Folytatás az 1. oldalról.

– Induló vállalkozás a miénk, alig egy hónapja nyitottuk meg a Baross úton építőiparral kapcsolatos telephelyünket. Viszont senki nem mondta, ne béreljünk itt területet, mert hamarosan csatornázás lesz, és az utat teljes egészében le fogják zárni – mondta Süvöltős Erika cégtulajdonos. – Cégünk profiljából következik, hogy az áru be- és kiszállítása tehergépkocsit igényel. Hatmillió forintos árukészletünk van, a havi bérleti díjunk is 150 ezer forintra rúg. Ha az útlezárás miatt több hónapig nem lesz bevételünk, tönkremegyünk – mondta a cégtulajdonos.

Kamion nélkül nem megy

– Hasonló gond szorít bennünket is, hiszen szőnyegáruházunk – amelynek havi bérleti díja félmillió forint plusz áfa – szintén nem működhet teherautók be- és kijárása nélkül – tette hozzá Somos Kálmán, a Diego áruházvezetője. – Ezért aláírást gyűjtünk, hogy a mintegy 70–80 vállalkozót hátrányosan érintő közműmunkák során az úton mindig biztosítsanak egy szabad közlekedő sávot. Az egyeztető tárgyalásra szerdán 10-kor kerül sor a Baross út 1. szám alatti Mandarin panzióban.

Közbeszerzési kötelezettség

– Én is helyeslem a kezdeményezést, aláírtam az ívet, hiszen ránk közbeszerzési kötelezettség is hárul. Mi látjuk el élelmiszer-alapanyaggal – többek között – a soproni, a csornai és kapuvári kórházakat, a börtönt, idősek otthonát is – mondta Keserű István, az egyik élelmiszer-nagykereskedelmi vállalat tulajdonosa. – Kötelezettségeinket viszont csak akkor teljesíthetjük, ha teherautóink szabadon közlekedhetnek telephelyünk és a célállomások között. Amennyiben mégis lezárják teljes szélességben és hónapokra az utat, fogalmam sincs, miképpen tehetünk eleget szerződéseinknek. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy akkor be kell zárnom a céget, harminc ember kerül az utcára.

Károk a Vándor Sándor utcában

A felvetések és az aggodalmak annál is inkább jogosak, mivel a közeli Vándor Sándor utca vállalkozóit, kereskedőit is nagymértékben sújtotta-sújtja a közeli Táncsics utcai csatornázás, illetve az útlezárás. A megkérdezettek állították: őket kerülő utakon még csak meg lehetett közelíteni, de így is érzékeny veszteségeket kellett elkönyvelniük.
– Az útlezárás következtében nemcsak az állandó vevőkör csappant meg, hanem új vásárlóból is kevesebb lett – összegez Novothny Lászlóné üzlettulajdonos. – Ebből eredően forgalmunk is mintegy harmadával elmaradt az útlezárás előttitől.
– A másfél-két hónapja tartó Táncsics utcai közműmizéria a mi üzleti forgalmunkban 20–25 százalékos visszaesést okozott – mondja Németh Péterné, egy tetőfedőanyag-kereskedelmi cég üzletvezetője. – A közlekedési anomáliák miatt az érdeklődők száma is legalább ötven százalékkal visszaesett. De minket legalább föl lehet keresni, ha körülményesen is. Ám mi lesz a szomszédos térség üzleteivel, kereskedelmi egységeivel, ha tényleg lezárják az egész Baross utat?

„ Egyezségre szeretnénk jutni”

– Az egyeztető megbeszélésen részletesen elmagyarázom, konkrétan hogyan, milyen munkákat kell elvégeznünk – fogalmazott Csejtei Imre, a Betonút rt. soproni projektvezetője. – Bár megértem a Baross úti vállalkozók felvetéseit, azt is hangsúlyozni kell, hogy a csatornarekonstrukció igen hely- és időigényes feladat. Ettől függetlenül kölcsönösen elfogadható egyezségre szeretnénk jutni velük, erről fog szólni a szerdai találkozó. A Baross út lezárása június második felében várható.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz szanyi gól

Tovább olvasom