Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Adóvadász revizorok prémiuma: igaz a mendemonda?

"Személyes tapasztalatom, hogy az ellenőrök nagy része belátó és racionális a munkája során. Csak hát egy kosár szilvából elég néhány kukacos, hogy már a többitől is óvakodjunk" - írja kommentárjában Földes Balázs, a KPMG szenior adómenedzsere.


Néhány napja távozott el közölünk nagymamám. Nagyi nem volt egy különösebben tanult, művelt asszony, de sokszor azt gondolom, az ő legendásan kérlelhetetlen költségvetési ösztöne a házipénztár őrzőjeként sokban hozzájárult ahhoz, hogy fia és unokái karrierje a pénzügyek, az adózás területére vezetett.

Néha azt hiszem, az ő világos gondolkodása sokkal fontosabb lenne az adóügyekben, mint a legcifrább paragrafusok ismerete. Milyen kár, hogy akiknek szakmája az adózás – legyenek akár hatósági ellenőrök, akár tanácsadók – nem mind bíznak eléggé ebben a fontos erényben. Pedig mennyivel könnyebb is lenne az élet, ha mielőtt valaki hivatalos megállapítást vagy szakmai érvelést vetne papírra, előtte még egyszer a Nagyi-próbának, a józan ész tesztjének alávetné azt!A minap kellett véleményeznem például egy jegyzőkönyvet, ahol az adóhatóság milliárdos adóhiányt állapított volna meg egy megdöbbentően kifacsart törvényi félreértelmezés miatt. Egy ravasz érvelésű revizor rájött ugyanis, hogy bizonyos értékesítések kapcsán az áfatörvény adómentességet biztosít; míg az adóeljárási szabályok előírják, hogy az adózónak többé-kevésbé ugyanezen ügyletek forgalmáról negyedévente nyilatkoznia kell. Nos, a nyilatkozattételi szabályok körében talált az ellenőr egy félreérthető kifejezést, ami alapján úgy gondolta, az ügyletek egy jelentős köréről nem kell nyilatkozatot adni. Majd – valamiféle dedukciós lóugrásban haladva – arra a következtetésre jutott, hogy akkor nyilván az adómentesség sem alkalmazható ezekre az ügyletekre. Azért mégiscsak különös az a gondolatmenet, ami a mentesség alkalmazását egy nyilatkozattételi szabályból vezeti le. Kicsit olyan, mintha azt mondanánk, nem kell adót fizetni olyan jövedelmek után, amire vonatkozóan elfelejtettek rubrikát tenni az adóbevallásra. Nagyi ezzel szemben talán úgy gondolná, az adómentességre az adómentesség szabályai, a nyilatkozattételre pedig a nyilatkozattétel szabályai vonatkoznak, nem pedig keresztbe-kasul.

Az ehhez hasonló megállapítások, azt hiszem, sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy a cégek jelentős részénél kialakuljon egy tévképzet az adóellenőrökről: hogy a revizor mind csak a minél nagyobb adóhiányt keresi, és az igazságosság vagy arányosság nem is érdekli. Pedig személyes tapasztalatom, hogy az ellenőrök nagy része belátó és racionális a munkája során. Csak hát egy kosár szilvából elég néhány kukacos, hogy már a többitől is óvakodjunk.

Kíváncsi lennék, mi hajtja ezeket a mindenáron megállapítani vágyó ellenőröket, ezeket az adóvadászokat. Az első válasz, ami sok kollégámnak eszébe jutott, hogy az adóhatóság év végi jutalma attól függ, mennyi megállapítást is tesznek.

Járjunk kicsit utána ennek a jól ismert szakmai mendemondának. A kommentár folytatását olvassa el az Adózónán! >>

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2009. március 31. 12:13
  „Végigolvastam az Adózónán ezt a cikket.
  Az a véleményem, hogy a lehetetlenül elbonylított adórendszer a fő baj. Százféle címen fizess adót, ötvenféle címen kaphatsz adókedvezményt, lehet sakkozgatni, mibe tartozol bele és mibe nem. Itt könnyű hibáznia a tisztességes vállalkozónak, de nyerészkednie is az ügyeskedőnek. Az APEH pedig így tudja teljesíteni a tervet: ha több bevétel kell, addig csűri-csavarja a paragrafusokat, amíg valami hibát ráhúzhat a vállalkozóra.
  Biztos vagyok benne, hogy felső szinten ezért is alkotják meg így a szabályokat. Hogy a tűzhöz közel levők nyugodtan mondhassák: "vállalkozásom minden lépése törvényes volt, legfeljebb nem etikus". Illetve így lehet ellehetetleníteni a kisvállalkozókat, hogy a multiknak helyet csináljanak.”
 • 1. Tabornok 2009. március 31. 10:15
  „Nem tudom, jár-e nekik érte jutalom, de nem is érdekel. Azt tapasztalom, hogy a könnyebb irányba mennek az adóbehajtók és mindenki aki teheti. Valamiért nem a csalókat keresik, hanem csak a bejelentett vállalkozókat kergetik, bevétel, bírság reményében. Olyan vállalkozást, pedig nem ismerek, ahol nem hibázhatnak!
  Olyan, több milliós bevétellel rendelkezőket, viszont látok, akik munkanélküliek és drága háztartást visznek, drága autót tartanak, jó helyeken üdülnek, csak szegényeknek, bevallott jövedelmük nincs. Ezekkel a polgárokkal, mikor fog az APEH foglalkozni? Vajon, miért nem találják őket?
  Mert, nem akarják. Meddig és miért nem?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: mi fájhat, és kinek?

Magyarország - Megszűnhet a szocpol, egy évre csökkenthetik a gyedet, szinte biztos, hogy eltörli a… Tovább olvasom