Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Adósságnövelő drágulás

Az áramszolgáltatás drágulása jövőre növelheti az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. (ÉDÁSZ) kintlévőségeit, az áram megcsapolásának pedig rengeteg módja létezik – erről is szólt a minap Künszler Béla ügyvezető igazgató a cég év végi sajtóbeszélgetésén.

Jelentős fejlesztések

Világszerte és hazánkban is piacvezetőnek számít az energiaszolgáltatásban a német tulajdonú e.on csoport, amelynek magyarországi képviseletébe idén az ÉDÁSZ is integrálódott. Ennek köszönhető, hogy a megyénket is ellátó áramszolgáltató ez évben jelentős informatikai fejlesztéseket tudott végrehajtani. Európa legnagyobb ilyen jellegű beruházása és az azzal járó új számlázási rendszer azonban átmenetileg zűrzavart okozott a fogyasztók körében. Künszler Béla nem tagadta, hogy 900 ezer fogyasztó adatainak az új rendszerbe való átvitele hibákkal járt, május és augusztus között a panaszosok száma csúcsot döntött. Ám a helyzetet a szolgáltató mostanra rendezni tudta.

Közös támogató program

 Kezelhető az áramlopás

Ugyancsak a drágulásból eredhet az illegális áramcsapolások számának növekedése. Ezt Künszler tájékoztatása alapján az rt. az óraleolvasásokkal egybekötött ellenőrzésekkel igyekszik kiszűrni. Elmondta, hogy végtelen az ötletek tárháza e témában, maga legalább 40 ilyen módszert ismer. Ám szerinte Nyugat-Magyarországon ez a probléma kezelhető mértékű.
Lapunk kérdésére az ügyvezető igazgató elmondta, ha drágul az áramszolgáltatás, az átmenetileg a kintlévőségek növekedésével jár. Ezúttal az áramszolgáltatást jövő év elejétől terhelő 25 százalékos általános forgalmi adónak lehet ilyen hatása.
Jelenleg az ÉDÁSZ-nak tartozók adósságállománya mintegy 10 milliárd forint, ám csak fele ered a fél évnél hosszabb időre vonatkozó halmozódásból.
A fizetési határidőt 30 vagy 60 nappal meghaladók esetében a behajtás esélye a tapasztalatok szerint nagy. A rászorulók adósságkezelésére az ÉDÁSZ több önkormányzattal közösen támogató programot dolgozott ki.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Limba Hotel (Bytrá)

Tovább olvasom