Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Adókedvezményt kap, aki befizet a Rédly-alapba

Újra indokolni kell a tisztviselők felmentését. A győri plébános által létrehozott alapba fizetők adókedvezményt kapnak. Az IC-k nem állnak meg Komáromban a jövőben sem.
1. rész
A demográfiai problémákról, a kormány munkaerő-piaci döntéseinek bírálatáról, a sportfinanszírozás rendszeréről, a sarkalatos törvények előkészítéséről és a szerzett jogok elvételéről esett szó a napirend előtti felszólalások sorában az Országgyűlés hétfői ülésén.

A Jobbik a demográfiai krízisről
Magyarország legsúlyosabb problémájának nevezte a demográfiai krízist a Jobbik elnöke. Vona Gábor azt mondta: a kormány által alkalmazott ösztönzők nem elégségesek a születésszám növeléséhez. Kijelentette azt is: a cigány népesség néhány évtizeden belül nagyobb számot tesz ki, mint a magyarság. "Én ezt nem szeretném" - mondta, hozzátéve: eközben százezrek kényszerülnek elhagyni az országot megélhetési okok miatt.
Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet: a kormány azért vezette be a bankadót és a válságadókat, hogy a további terheket ne a családok viseljék. Az államtitkár felsorolta a kabinet az elmúlt egy évben meghozott családpolitikai intézkedéseit, és közölte: "az adórendszeren keresztül akarjuk támogatni azokat, akik tudnak és akarnak is dolgozni".

LMP: megbukott a kormány munkaerő-piaci sokkterápiája
Scheiring Gábor (LMP) arról beszélt, hogy pártja népszavazást kezdeményez a munkaerő-piaci "sokkterápia" és a megszorítások ellen. Azt mondta: nem a munkanélküliség, hanem a munkavállalók ellen hirdetett harcot a kormány azzal, hogy egyszerűsíti az elbocsátást, csökkenti a munkanélkülieknek adható támogatás folyósításának időtartamát.
Hozzátette: növekvő munkanélküliség mellett lehetetlen biztonsággal vállalkozni.
Cséfalvai Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint csapdahelyzetet örökölt a kormány. Hogy ebből kikerüljön, a számos vállalkozáskönnyítő intézkedés mellett olyan reformokba kezdett a kabinet, amely rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot. Ez által a vállalkozók könnyebben létesíthetnek állásokat és az inaktívak is visszatérhetnek a munka világába.

Fidesz: ismét Európa élén a sportfinanszírozás rendszere
Az elmúlt egy évben a sportfinanszírozás területén meghozott intézkedéseket méltatta Bánki Erik (Fidesz), amelyek szerinte átláthatóvá tették a sportélet támogatását és megszüntették a párhuzamosságokat. Mint mondta, tarthatatlan volt, hogy az olimpiára készülő sportolók napi megélhetési gondokkal küzdöttek, de az sem elfogadható, hogy a társadalomnak mindössze 9 százaléka sportol.
Czene Attila államtitkár elmondta: a sportélet új típusú támogatásának rendszere az egycsatornás finanszírozásra épül, amelyben intenzívebb és stabilabb támogatást kap az élsport, az utánpótlásképzés, az iskolai és a szabadidős sport egyaránt.

A KDNP a sarkalatos törvényekről
Az alkotmányozáshoz kapcsolódó sarkalatos törvények célja, hogy egy működőképes országban, hosszú távú kiszámíthatóságban szülessenek a törvények - mondta Harrach Péter (KDNP). Hozzátette: a pártja által kidolgozandó családtámogatási és az egyházakról szóló, kétharmados támogatást igénylő törvényeket az érintettek, a civil szervezetek, a szakemberek és a többi politikai párt részvételével készíti elő a KDNP.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hangot adott azon reményének, hogy a sarkalatos törvények vitájában minden parlamenti párt képviselteti magát. "A cél nem az, hogy egymást kiszorítva saját álláspontunkat győzedelmeztessük" - fogalmazott a miniszter, aki szerint ezen törvények is a versenyképes gazdaság, az erős társadalom és a hatékony közigazgatás megvalósítását szolgálják majd.

MSZP: bárkivel bármi megtörténhet
Mesterházy Attila (MSZP) szerint jelenleg sokan érzik magukat kiszolgáltatottnak Magyarországon. Példaként hozta a rendőrök "szerzett jogának elvételét", és hozzátette: az ehhez szükséges alkotmánymódosító javaslat igen széles felhatalmazást ad a kormánynak, amely később akár más csoportoktól, például a bányászoktól is elveheti a korkedvezményes nyugdíjat. Hozzátette: az intézkedés visszamenőleges hatálya sem elfogadható.
"Mindenkinek hozzá kell tenni a közöshöz" - mondta válaszában Navracsics Tibor, aki szerint az elmúlt években tapasztalt gazdasági stagnálásból csak akkor kerülhet ki az ország, ha minél több polgára dolgozik. "Ezért kell átalakítani a közmunkarendszert és megteremteni a munka Magyarországát" - mondta a miniszterelnök-helyettes.


2. rész
A nyugdíjellátásokra vonatkozó alkotmánymódosításról, az egyik kereskedelmi bank hitelezési gyakorlatáról, az állattartási támogatásokról és a zöldgazdaságról volt szó hétfőn az interpellációk között a parlamentben.

MSZP: újabb támadást intézés a kormány a nyugdíjasok ellen
Sós Tamás szerint újabb támadást intéz a kormány a nyugdíjasok ellen. A szocialista politikus a tervezett alkotmánymódosításra utalva kifejtette: több mint 600 ezer embert érint 665 milliárdos összegben, s az emberi európai jogok intézményét is sértené. "Hazudtak a választási programban, amikor azt állították, hogy megvédik a szerzett jogokat" - hangoztatta, és azt kérdezte: milyen munkát végeztetnek azokkal, akiktől a nyugellátásukat elveszik, és hogyan állapítják meg a nyugdíjat számukra?
Halász János államtitkár kijelentette: azokat a jogszabályokat meg kell változatni, amelyek a társadalom igazságérzetét sértik és ezzel zavart okoznak. Ez az oka a különböző támogatások megváltoztatásának. Ma sokféle címen lehet nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonulni - mondta. Az interpelláció elhangzása után Kövér László házelnök rendre utasította a szocialista képviselőket, mert mint mondta: az egy dolog, hogy bekiabálnak, ha más beszél, de esznek-isznak is az ülésteremben, összekeverve azt a büfével.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 213 igen, 96 nemmel szavazattal jóváhagyta.

Jobbik: elfogadhatatlan a CIB gyakorlata
Szilágyi György a CIB bank gyakorlatát tette szóvá, azt, amikor jelzálog vagy vételi jogával élve elveszi az ingatlanokat a vállalkozásoktól. A turizmus, az élelmiszer- és a filmipar vállalkozásait tették így tönkre, de az önkormányzati beruházásokat sem kímélik, közvetve az adófizetőket károsítva meg - mondta. Hozzátette: a kilencvenes évek vadkapitalizmusát idézve, kopasz, kigyúrt verőlegényekkel veszik birtokba a milliárdos értékű ingatlanokat. Mint elhangzott: a valós érték töredékéért jut ezekhez az ingatlanokhoz a bank. Miért tűri a kormány a bank ámokfutását, kívánnak-e tenni a gyakorlat leállítása érdekében? - kérdezte, s szóvá tette, hogy a PSZÁF élén álló Szász Károly nem hajlandó kivizsgálni ezt a gyakorlatot.
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt mondta, az előírások szigorítása minden esetben az ügyfelek védelmében történt, a gazdasági élet szereplőitől joggal várható el, hogy banki kapcsolataikban felelősek, megfontoltak legyenek. A vételi joggal megszerzett ingatlanok verőlegényekkel való birtokba vételekor birtokvédelmim illetve büntető eljárást kezdeményezhetnek az érintettek - mondta. A bank átfogó vizsgálatát 2011 második félévében tervezik - jelezte, és azt kérte várják meg a vizsgálat eredményét.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 207 igen, 93 nem és 4 tartózkodással jóváhagyta.

Fidesz: igazságtalanságok az állattartási támogatásoknál
L.Simon László arra volt kíváncsi, van-e esély, hogy 2013 vége előtt olyan agrártámogatási rendszer legyen Magyarországon, amely figyelembe veszi a valós termelési adatokat, s amelyben a támogatási jogosultság nem válik el a termeléstől. A politikus a jelenleg hatályos állattartási támogatási rendszer igazságtalanságaira hívta fel a figyelmet a bikatartóktól érkezett jelzések alapján. Mint mondta, 2007-től egyes támogatások utalása termeléstől elváltan történik, s a kifizetésnek nem feltétele az állatállomány megléte. Ez a rendszer nem szolgálja az állattenyésztés érdekeit, ésszerűtlen, és igazságtalan - mondta, és azt kérdezte mit kíván tenni a tárca a helyzet kezelésére?
Czerván György államtitkár elmondta: az EU-ban ma már csak nagyon szűk körben termeléshez kötött támogatásokat nyújtani, és ezt a lehetőséget Magyarország a tejágazatban használja ki. Több jogcímen - így a fent említettnél is - felvetették a támogatás termeléshez kötését, de ettől az európai bizottság határozottan elzárkózott. Teljesen termeléshez kötötten támogatás csak az anyajuhtenyésztés esetében adható, míg részben termeléshez kötötten az anyatehéntartáshoz és a rizstermesztéshez.
A tárca nem kíván olyan támogatási formákat megszüntetni, ami a hazai gazdák talpon maradását segítené. A rendszer átalakítása 2013-ig minden igyekezetük ellenére nem lehetséges - jelezte.
A képviselő a választ elfogadta.

Az LMP a zöldgazdaság megteremtését hiányolta
Jávor Benedek azt kérdezte, miért a múlt gazdaságát építjük, miért nem a jövőjét. A válság megmutatta, hogy az eddig követett gazdasági út nem járható - emelte ki az ellenzéki politikus, és hozzátette: a Fidesz korábban számos ígéretet tett zöldbankról, megújuló energiaforrások növeléséről, de a zárolások miatt a vízügy és környezetvédelem támogatása tragikus mértékben csökkent. A rendelkezésre álló EU-s forrásokat sem használták a zöldgazdaság fejlesztésére, s nem hajlandók épület felújításokra forrásokat átcsoportosítani - jegyezte meg az LMP-s politikus, aki hiányolta a zöld adóreformot és a zöldbankot is.
Fónagy János államtitkár azt mondta, a kormány elkötelezett a zöldfinanszírozás és a zöldberuházási rendszer rendbe tétele mellett. Elfogadták a nemzeti megújuló energia cselekvési tervet, amely világos pályát rajzol a zöldgazdaság fejlesztésére. A tervben szerepel a kötelező áramátvételi rendszer felváltása új a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő rendszerrel, a bankokkal pedig folyamatosan egyeztetnek a hitelezést akadályázó tényezőktől. A zöld finanszírozási alapot év végére tervezik - jelezte, és kitért arra is, hogy a zöldberuházási rendszer alprogramjain keresztül 31,3 milliárdot biztosítanak energiahatékonysági beruházásokra.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 186 igen, és 86 nem mellett jóváhagyta.

3. rész
A magyar orvosok külföldre vándorlása, a munkahelyteremtés forrásai, a multinacionális bolthálózatok visszaélései és két volt akadémiai tag rehabilitálása is téma volt az interpellációk között hétfőn a parlamentben.

Az MSZP a külföldre vándorló orvosok miatt aggódik
Garai István Levente (MSZP) szerint a kormánynak sürgős intézkedéseket kellene hoznia, mert hamarosan "a friss diplomás orvosok 50 százaléka a végzést követően azonnal el fogja hagyni az országot." A szocialista politikus szerint ennek oka, hogy jelenleg is omladozó falak, hosszú várólisták és megalázóan alacsony fizetések jellemzik az egészségügyet
Halász János államtitkár válaszában leszögezte az előző kormányok politikájának hatására 2010-re az ellátórendszer a fenntarthatóság szélére sodródott, de az Orbán-kormány 2010 decemberében 31 milliárd forinttal konszolidálta a rendszert. Hosszútávon pedig a kormány a forrásteremtés új módjai dolgozza ki a Semmelweis-terv keretein belül.
Garai István Levente szerint a szakszervezeteknek és a dolgozóknak elegük van az ilyen válaszokból és nem fogadta el azt, de az Országgyűlés 190 igen és 96 nem szavazattal megtette ezt.

MSZP: hogyan lesz így egymillió új munkahely?

Gúr Nándor (MSZP) azt vetette a kormány szemére, hogy 16 milliárd forintot vontak ki a munkerőpiaci alapból, három hónapra csökkentik a munkanélküli segély idejét és "azt tervezgetik, hogy 200 milliárd forintot vonnak ki a foglalkoztatáspolitikából," miközben 600 ezer ember keres munkát.
Válaszában Czomba Sándor államtitkár leszögezte: előző kormány idején kétmilliárd, jelenleg ötmilliárd forintos támogatást biztosít a munkaerőpiaci alap munkahelyteremtésre és néhány héten belül megszülethetnek a megállapodások, amelyek háromezer új munkahelyet teremtenek és hatezer munkahely megtartását segítik elő. Az államtitkár szerint az új Széchenyi-terv pályázatainál is az lesz a legfontosabb bírálati szempont, hogy mennyi munkahelyet teremt egy beruházás. "Egy év alatt nem tudjuk helyrehozni azt, amit maguk nyolc év alatt tönkretettek" - mondta az államtitkár.
Gúr Nándor a választ nem fogadta el, mert szerinte az államtitkár nem válaszolt a fontos kérdésekre.
Az Országgyűlés a választ 191 igen és 97 nem szavazattal elfogadta.

Jobbik: multinacionális bűnözés zajlik

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalásában arról beszélt, hogy egy multinacionális bűnözési forma zajlik Magyarországon, amikor mérgező és egészségkárosító élelmiszereket árusítanak a nemzetközi bolthálózatok. Az ellenzéki politikus szerint a sorozatos botrányok ellen a fogyasztóvédelem teljes eszközrendszerének átalakításával és drákói szigorral kellene fellépni.
A kormány nevében Cséfalvai Zoltán államtitkár úgy válaszolt: a sorozatos botrányok azt bizonyítják, hogy a fogyasztóvédelem jobban működik, hiszen mivel több az ellenőrzés, ezért több a lelepleződés is és a visszaélések nem maradnak következmények nélkül. Az államtitkár ugyanakkor leszögezte: a hazai kkv-k is részt vesznek a visszaélésekben, ezek nem függnek össze a boltok méreteivel és a nemzeti hovatartozással.
Z. Kárpát Dániel nem fogadta el a "pimasz választ" és szerinte a jövőben csak annak a kereskedőnek kellene adókedvezményt kapnia, aki legalább 95 százalékban magyar terméket árulnak.
A választ az Országgyűlés 177 igen, 95 nem szavazattal és 3 tartózkodással mellett elfogadta.

Jobbik: rehabilitálják Hóman Bálintot és Orsós Ferencet
Hegedűs Tamás (Jobbik) Hóman Bálint kultúrpolitikus és Orsós Ferenc patológus akadémiai tagságának rehabilitációját kérte a kormánytól.
Halász János válaszában leszögezte: mindkét ember tudósi pályáját és politikai szerepvállalását külön kell választani és megítélni. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tudományos munkájuk megítélése a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dolga, nem pedig a kormányé.
Hegedűs Tamás nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 176 igen, 41 nem szavazattal és 38 tartózkodással elfogadta azt.


5. rész

A budapesti Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbert múlt heti kijelentéseiről, az önkormányzatok helyzetéről és a devizahitelesekről is szó volt hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések során.

Az MSZP a szociális konzultációt bírálta
Nyakó István (MSZP) emlékeztetett arra, hogy már a múlt héten is szóvá tette, milyen alapja van annak, hogy a szociális konzultáció során felhasználják a megkérdezettek név és lakcímadatait. Hozzátette, akkor azt kapta válaszul, hogy ezt törvény szabályozza, de a képviselő szerint erre ilyen módon nincsen lehetőség. Hangot adott annak a véleményének, hogy először az állampolgárokat kellett volna megkeresni, hogy lehet-e adataikat felhasználni, részt kívánnak-e venni a konzultációban.
Halász János államtitkár korábbi kijelentései alátámasztására az 1992. évi 66. törvényt idézte. Kijelentette, hogy a jogszabályok alapján jártak el, egyúttal tévesnek nevezte a képviselő felvetését.

Az önkormányzatok helyzetéről érdeklődött a Jobbik
Hegedűs Lorántné az önkormányzatokkal kapcsolatos problémákat említett. Ezek között sorolta fel, hogy Heves megye csődbe ment, több önkormányzat sem ismerhette meg saját cégei gazdálkodását, hogy az esztergomi önkormányzat törvénytelen módon hoz döntéseket. Feltette a kérdést, hogy az önkormányzatiság lebontása lenne-e a cél.
Tállai András államtitkár aki reagálásában először azt mondta, hogy nem érti a kérdést, a viszonválaszban azt felelte, hogy Heves megye azért került adósságrendezési eljárás alá, mert a szocialista vezetés felmondott egy olyan szerződést, amelyet a bírósági ítélet szerint vissza kell fizetni.

Kényszertársulásos rendszert lát kibontakozni az LMP
Szilágyi Péter (LMP) azt mondta, hogy pártja szerint az önkormányzati koncepcióból egy felülről irányított kényszertársulásos önkormányzati rendszer kialakításának szándéka olvasható ki. Megjegyezte, hogy a Fidesz 2004-ben még élesen bírálta a szocialisták kistérségi társulásokra vonatkozó javaslatait.
Tállai András leszögezte, hogy semmilyen centralizációt vagy felülről irányítást nem terveznek és a jövőben minden önkormányzatnak megmarad a joga, hogy saját településéről döntsön.

Az InterCity-k komáromi megállójáért szólalt fel a Fidesz
Molnár Attila (Fidesz) azt akarta megtudni, hogy a jövőben megállnak-e az InterCity vonatok Komáromban.
Völner Pál államtitkár azt mondta, hogy a kérés nem ismeretlen térségi igény, de egyelőre nem illeszthető be az IC-k menetrendjébe egy újabb megálló.

A kormány és a bankok tárgyalásairól kérdezett az MSZP
Simon Gábor (MSZP) arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint zajlanak a devizahitelesek megsegítését célzó csomag előkészületei, a kormány tárgyal a bankok képviselőivel. Azt kérdezte, igaz-e, hogy a pénzintézetek az utólagosan beillesztett változtatások miatt nem írták alá a megállapodást.
Cséfalvay Zoltán azt felelte, hogy a kormány és a Bankszövetség jelen pillanatban is tárgyal. Hozzátette, tudomása szerint ezek a tárgyalások ezen a héten lezárulnak.

Vizsgálatot indítottak Alföldi Róbert kijelentései miatt
Réthelyi Miklós miniszter Pörzse Sándor jobbikos képviselő kérdésére válaszul bejelentette, hogy vizsgálatot indított a budapesti Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbert múlt heti kijelentései miatt. Azt mondta a minisztérium is ellenőrzi a hozzá tartozó intézmények működését és ő személy szerint is hosszabb idő óta figyeli az igazgató tevékenységét. Hangsúlyozta, sok mindenben nem ért egyet Alföldi Róberttel, de ez nem lehet oka annak, hogy leváltsa. Hozzátette, ha viszont igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a "viselkedésével átlépett egy határt". Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére.
Elmondta azt is, a direktort május 23.-ára berendeltette az irodájába. Megkérte a jobbikos képviselőt, hogy a probléma kezelését bízzák rá, mert "nem lenne jó, ha egy méltatlanságra újabb méltatlanság lenne a válasz".
A sajtóban megjelentek szerint múlt pénteken a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.
A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

5. rész
A fogászati turizmus fejlesztése, az érdekképviseletekkel való egyeztetés szükségessége, valamint a közbiztonság kérdéseivel folytatódott az azonnali kérdések sora az Országgyűlés hétfői ülésén.

LMP: a miniszterelnök fogorvosa fejlesztheti a fogászati turizmust
Szilágyi László (LMP) elhibázottnak nevezte a kormány fogászati turizmust támogató azon politikáját, amely a miniszterelnök fogorvosa, Bátorfi Béla által vezetett szervezeten keresztül fejlesztené a területet. Ehhez európai uniós és egyéb forrásokat, összesen egymilliárd forintos támogatást nyújt az állam. Feltette a kérdés: valóban azt az iparágat kell támogatásban részesíteni, amely piaci alapon is működőképes?
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a fogászati turizmus az elmúlt években is virágzó iparág volt, ezért kitörési pont lehet az ország számára. Azt mondta: a fejlesztésére szükség van.

MSZP: a kormány semmibe veszi az egyeztetést az érdekképviseletekkel
Neményi András (MSZP) azt mondta, hogy a kormány a munkaadók mellé állt a munkavállalók ellen. A kabinet úgy veszi el a szerzett jogokat, hogy arról nem egyeztet az érintettekkel, az érdekképviseletekkel. A képviselő felsorolta azokat a társadalmi csoportokat, amelyek helyzete romlott, és hozzátette: a köztisztviselők hamarosan bizalomvesztés miatt is kirúghatók lesznek.
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt hangsúlyozta: a kormány nem a munkaadók oldalán áll, hanem a munkahelyteremtésén. Ehhez rugalmas munkaerőpiac kell, amely hozzájárul a mintegy 1 millió féllegálisan vagy illegálisan alkalmazott ember foglalkoztatásának legalizálásához.

A Jobbik a megígért rendet és közbiztonságot kérte számon
Bana Tibor, a Jobbik képviselője Vas megye közbiztonságának romlásáról számolt be. Felszólalásában több olyan esetről beszélt, amelyben cigány származású elkövetők vertek meg békés embereket. Arra várt választ: hol van a Fidesz által beígért rend, egyben felszólította a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a közbiztonság javítása érdekében.
Kontrát Károly államtitkár azt mondta, hogy Vas megyében biztonságban érzik magukat az emberek. A rendőrség a vasárnapi, szombathelyi bűncselekmény elkövetőit is kézre kerítette, akik három diák megverésével gyanúsíthatók. Hozzátette: a rendőrség elsődleges célja a bűnmegelőzés, ha azonban ez nem lehetséges, akkor az elkövetők gyors elfogása, amelynek az említett esetben is eleget tett.

6. rész
A közszféra dolgozóinak helyzete, az utazási gyermekkedvezmények, az otthonszülés szabályai, a Szolnok-Szajol vasútvonal felújítása és a kormány foglalkoztatáspolitikája is téma volt a kérdések között az Országgyűlés hétfői ülésén.

Jobbik: meddig tűrnek a közszférában dolgozók?
Sneider Tamás arra hívta fel a kormány figyelmét, vigyázzon "a nemzetietlen, együttműködést figyelmen kívül hagyó intézkedéseivel, mert megtörténhet az összefogás", s a rendvédelmisek mellett az egészségügyi, szociális dolgozók, pedagógusok is ott lesznek. Mi véleménye, meddig tűrnek még a közszférában dolgozók? - kérdezte.
Halász János államtitkár kiemelte: elsődleges feladat az adóssághegy szigorú keretek közé mérséklése, ez nem képzelhető el szigorú gazdálkodás nélkül. A kormány hosszú távon gondolkodik - jegyezte meg. Gyarapodó gazdaság teremti meg a közszférában dolgozók helyzetének javításához szükséges feltételeket.

KDNP: ne legyen különbség a MÁV-START és a BKV gyermekkedvezményei között Budapesten!
A kereszténydemokrata Stágel Bence azt kérdezte, milyen lehetőséget lát a kormány arra, hogy ne legyen különbség Budapest közigazgatási határain belül a MÁV-START és a BKV gyermekkedvezménye között? Mint kifejtette: a BKV és a MÁV-START már régóta közösen szolgáltatják a budapesti közösségi közlekedést, így a BKV bérlettel rendelkezők és a korkedvezményesek Budapest közigazgatási határain belül - ésszerű korlátozással - ingyenesen utazhatnak vonattal is. A döntéshozók figyelmét azonban mindmáig elkerülte az a tény, hogy a két cég gyermekkedvezménye nem teljesen azonos, a BKV-nál a 6 év alatti, illetve óvodás gyerekek utazhatnak ingyen, a MÁV-START-nál viszont csak a 6 év alatti gyermekek. A MÁV-START így diszkriminálja a 6 évnél idősebb óvodásokat - mondta. Fónagy János államtitkár elmondta: a helyközi vasúti személyszállítási közszolgáltatásért az állam, a BKV szolgáltatásokért a főváros a felelős, a szociálpolitikai menetdíjkedvezményeket pedig a kormány szabályozza. Jelezte: a közigazgatási egyeztetésen lévő egységes személyszállítási törvény is az állami, közösségi díjrendszereket tartalmazza majd, így a vállalati üzletpolitikai külön kedvezményesség. "Az egységesség igénye - megléte vagy hiánya - a jövőben sem zárható ki" - fogalmazott.

LMP: mikor szabályozzák újra az otthonszülés feltételeit?
Szilágyi László azt kérdezte, hogy mikor tervezik újraszabályozni az otthonszülés feltételeit, és átgondolni a közelmúltban alkotott rendeletet. A nemrég életbe lépett szabályozás nem felel meg maradéktalanul annak a követelménynek, hogy a bábák önállóan tevékenykedhessenek, nem jött létre elsődleges ellátás lehetősége, amelybe a várandós gondozás is beletartozik, és önálló bábakollégium sem jött létre, mikor kívánják ezt megvalósítani - sorolta, s azt mondta, hogy az intézeten kívüli szülés sokkal olcsóbb, ennek teret kellene engedni.
Halász János válaszában azt mondta, hogy minden várandós anyának alkotmányos joga, hogy eldöntse: otthon vagy kórházban hozza világra gyermekét, a kormány ezt maximálisan tiszteletben tartja azzal, hogy nem veszélyeztetheti a magzat vagy saját életét. Az új szabály alternatívát kínál a biztonságos szülés helyének megválasztásához, lehetőséget adnak születésházak létrehozására szigorú tárgyi és higiénés követelmények mellett - jegyezte meg, és azt ígérte, hogy a jövő évben felül fogják vizsgálni a rendeletet, és ha szükséges javasolják a korrekciót.

Fidesz: mikor újul meg a Szolnok-Szajol vasútvonal?
Jánosiné Bene Ildikó (Fidesz) azt kérdezte a kormánytól, hogy mikor kezdődik és mikorra készül el a Szolnok-Szajol vasútvonal felújítása.
Fónagy János államtitkár úgy reagált: a közlekedés operatív program részeként a beruházás 2013-ban kezdődik és várhatóan 2015-re fejeződik be, az építési engedély már megvan. A tervek szerint a 10 kilométeres szakaszon a felújítás után 160 kilométeres sebességgel haladhatnak majd a vonatok és a két ott található hidat is felújítják.
Emellett folyamatban van a szolnoki vasútállomás átépítésének elkészítése is.

MSZP: mi a kormány foglalkoztatáspolitikája?
Szűcs Erika (MSZP) azt kérdezte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy miért az a kormány foglalkoztatáspolitikája, hogy 3 hónapra csökkenti a munkanélküli segély jogosultsági idejét. Ezzel az Európai Unió 27 tagállamából Magyarországon lesz a legrövidebb ideig munkanélküli segély és ez a 3 hónap csak annak segít aki egyik munkahelyről a másikba tart, a tartósan kiesőknek nem viszont azonnal súlyos egzisztenciális helyzetet teremt a tartós álláskeresőknek.
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában elmondta: a kormány egyrészt a munkaadókat próbálja helyzetbe hozni, például az adócsökkentéssel, másrészt pedig rugalmassá próbálja tenni a munkaerőpiacot, amelynek egyik eleme a munkanélküli segély folyósításának csökkentése. Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország az európai vonalat követi ezzel a foglalkoztatáspolitikával.

7. rész
Újra indokolni kell a kormánytisztviselők és a köztisztviselők felmentését, döntött az Országgyűlés, tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság előzőleg alkotmányellenesnek mondta ki és megsemmisítette az indoklás nélküli elbocsátás lehetőségét. A parlament arról is határozott, hogy adókedvezményt kap, aki befizet az államadósság elleni alapba.

Elutasított ellenzéki javaslatok
Két ellenzéki indítvány tárgysorozatba vételét utasította el hétfőn az Országgyűlés.
Az MSZP azt kezdeményezte: a bűncselekmény kárenyhítésre jogosult áldozatai kérelmezhessék, hogy az elkövetőt terhelő kártérítést kivételesen indokolt esetben az állam átvállalja. A javaslat szerint ezzel a kártérítési igény az államra szállna, és az adók módjára behajtható köztartozásnak minősülne. Ficsor Ádám az előterjesztést azzal indokolta, hogy a Szögi Lajos családjának megítélt 46 millió forintot az olaszliszkai lincselés elkövetői nem tudják kifizetni. A javaslat tárgysorozatba vételét a Jobbik és az LMP is támogatta, hat tartózkodó fideszes képviselő kivételével azonban a kormánypártok elutasították.
A Jobbik azon javaslatának tárgysorozatba vételét kezdeményezte, amely az üzemanyagokat terhelő áfakulcsot 25-ről 18 százalékra csökkentené. Az indítvány tárgyalását a Ház nagy többséggel leszavazta, bár a jobbikos képviselőkön kívül négy kormánypárti politikus is mellette voksolt.

Jótékonysági világnapot kezdeményez a kormány az ENSZ-közgyűlésnél
Az Országgyűlés egyhangúlag elfogadta az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság határozati javaslatát, amely arra kéri fel a kormányt: kezdeményezze, hogy az ENSZ közgyűlése nyilvánítsa Calcuttai Teréz anya halálának napját (szeptember 5.) a jótékonyság világnapjává.
Lukács Tamás (KDNP) bizottsági elnök indoklásában emlékeztetett: Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár áprilisi magyarországi látogatásakor ismertették vele kezdeményezésüket, és ahhoz a főtitkár támogatását kérték.

Kistérségi székhellyé lépett elő Martonvásár
A kistérségi társulásokat szabályozó törvény megváltoztatásával a parlament a Fejér megyei Ercsi helyett Martonvásárt tette meg kistérségi székhellyé. Az Országgyűlés emellett megfosztotta kistérségi székhelyi rangjától a Hajdú-Bihar megyei Létavértest, így ott az eddigi társszékhely, Derecske maradt a közigazgatási terület központja. Az előterjesztést a kormánypártok támogatták.

Módosították a budapesti agglomeráció területrendezési tervét
Az Országgyűlés a Fidesz-KDNP szavazataival módosította a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló törvényt. A változtatások alapvetően a 2008-ban módosított országos területrendezési tervhez igazítják a fővárosi agglomeráció szabályozását.

Újra indokolni kell a tisztviselők felmentését
Ismét indokolni kell a kormánytisztviselők és a köztisztviselők felmentését, akik méltatlanságra és bizalomvesztésre hivatkozva is meneszthetők lesznek. Az Országgyűlés a Fidesz-KDNP szavazataival fogadta el a kormánytisztviselők és a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását. Ez azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az indoklás nélküli elbocsátást. Az új jogszabály alapján a munkáltató a felmentést köteles megindokolni, és bizonyítani, hogy indoka valós és jogszerű.
A legtöbb rendelkezését tekintve június elsején hatályba lépő törvény rögzíti a felmentés lehetséges indokait. Eszerint a tisztviselőt fel lehet menteni létszámcsökkentés esetén, ha átszervezés következtében munkaköre feleslegessé vált, ha nyugdíjasnak minősül, illetve ha megszűnt az a tevékenység, amelyben foglalkoztatták. Kötelező a felmentés méltatlanság, nem megfelelő munkavégzés és bizalomvesztés esetén, továbbá ha munkakörének egyoldalú módosítása miatt a tisztviselő ezt kéri, vagy ha egészségügyi okból feladatai ellátására alkalmatlan. Szintén fel kell menteni a nyugdíjba vonuló tisztviselőt.
A módosítás megteremti a jogviszony megszüntetésével szembeni belső jogorvoslat lehetőségét azzal, hogy 2012. január 1-jével létrehozza a kormánytisztviselői döntőbizottságot.

Adókedvezményt kap, aki befizet az államadósság elleni alapba

A parlament döntése alapján adókedvezmény jár azoknak, akik befizetnek az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba: a befizetett összeg csökkenti a személyijövedelemadó-alapot, a vállalkozások pedig költségként számolhatják el.
A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte javaslatot az Országgyűlés 280 igen szavazattal, 57 nem ellenében fogadta el.
Az alap létrehozásáról április elején döntött a kormány egy társadalmi kezdeményezés mellé állva, ugyanis az alapot egymillió forintos kezdőtőkével Rédly Elemér győri katolikus plébános indította. Célja, hogy bevételeket gyűjtsön az államadósság csökkentésére, és a befolyt pénz csak erre használható fel.

A Nemzet Színészeihez hasonlóan választhatják a Nemzet Sportolóit

A sporttörvény kormánypárti és LMP-s képviselők igen szavazata mellett elfogadott módosításával a jövőben a Nemzet Színésze cím jelöléséhez hasonlóan határozhatják meg a Nemzet Sportolóit, vagyis személyükről a cím birtokosainak javaslatára dönt a kormány. Korábban a választást nem szabályozta törvény, de egy 2004-ben hozott kormányrendelet alapján a kitüntetésre javaslatot tehettek például az országos sportági szakszövetségek, illetve a sport területén működő társadalmi szervezetek is.
A képviselők a változtatással azt is kimondták, hogy a Nemzet Sportolóinak száma a továbbiakban nem térhet el tizenkettőtől. A címet jelenleg tizenhárom sportoló tölti be, miután a tavaly elhunyt Polyák Imre birkózó helyére Buzánszky Jenőt és Grosics Gyulát, az Aranycsapat két tagját jelölték.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. gjozsi88 2011. május 26. 19:20
  „Goldmund!
  Magyarország a világelsők közt van az adóelkerülők és a fekete munkavállalók szerinti rangsorban.....nem a cigányok miatt!
  Egyébbként még működik a többségi társadalomban is az un. ügyeskedés!
  Nálunk nincs cigány dolgozó......többször volt rendőrségi eljárás nagy értékű lopás miatt!
  Nem betörtek!!!!!!”
 • 24. Goldmund 2011. május 26. 09:31
  „Azért az ténykérdés, hogy ahol a cigányok elszaporodnak (pl. borsodi, szabolcsi falvak, de akár Győr-Újvárost is vehetjük), ott több a személy elleni és a vagyon elleni bűncselekmény is.
  A bűnöző egyrészt költség az államnak (rendőrség, börtön-ellátás), másrészt költség az állampolgárnak (nem elég egy szimpla zár az ajtóra, rács kell az ablakra, magas összegű betöréses lopási biztosítás kell, riasztó a házra, nem lehet gyalog hazasétálni este a buszmegállótól, inkább autóval kell menni stb.). Továbbá kevésbé érdemes vállalkozási tevékenységet végezni, mert ha nem tudod a telephely őrzési díját kitermelni, akkor azonnal szétlopnak mindent.

  Talán ezért sem áramlik annyira a külföldi tőke (ipar) ezekbe a településekre, hanem megáll a biztonságos régióknál. Bizonyos tevékenységeknéll meg alapvető a nyugalom és a jó közbiztonság: turista (pláne külföldi) nem nagyon megy oda, ahol este nem lehet egy jót sétálni, mert kirabolhatják az embert. Ez pedig a vendéglátóiparra kőkeményen visszahat.”
 • 23. gjozsi88 2011. május 25. 18:16
  „sc!
  A baj, hogy csak ezt emeled ki állandóan.....!
  Persze cigányozni roppant egyszerű ......mert csak eddig terjed ki a gondolkodásotok!
  Jó lennne ha idéznéd a más szeletkékről alkotott véleményedet is.....hogy láthassuk, hogy nem csak cigányozni tudsz!”
 • 22. SC 2011. május 24. 19:52
  „józsikám!.-)
  Ne akard már belém beszélni a /cigány/ gyereket!:-)
  Ellenségeim nincsenek,ezt is csak te erőlteted.Vannak komoly problémák,a cigányság helyzete is az,ezt az egy szeletkéjét emeltem ki ,de szólhatnák még sok mindenről,de ezt te majd helyettem megteszed,nem ülhetek éjjel-nappal a gép előtt.Valakinek dolgozni,adózni is kell.Vége.:-)”
 • 21. gjozsi88 2011. május 24. 16:08
  „sc!
  Sokadszor mondom el, de látom hiába!
  Az aktiv korú társadalom alig 53% -a dolgozik, azaz több, mint 2,5 millió ember nem!
  Miközben a cigányság a legkisebb gyerektől a legöregebbik, a dolgozó cigányokkal együtt sem éri el az 1 millió főt!
  Azaz a legfőbb problémánk az, hogy több, mint 1,5 millió nem cigány aktív korú lóg a társadalom nyakán!
  A költségvetésben a 13 000 milliárdból 50 milliárd jut szociális segélyre.....ez a költségvetés tized% -a!
  Ennek csak 25%-t kapják, azaz 12,5 milliárdot a romák!
  Miről beszélsz, amikor cigányokat tartod legfőbb ellenségnek?
  Közben elfeledkezel arról, hogy a többségi társadalom -ugyanis romák gyakorlatilag nem tudják megtenni-juttatják vezető helyhez az adóelkerülő országok élmezönyében tartozó Magyarországot!
  Ez az egész társadalmat veszélyezteti.....a roma legfeljebb mariska néninek, pista bácsinak okoz kárt, de ez utóbbit a többségi társadalom tagja is elköveti!”
 • 20. dorombolok 2011. május 24. 15:18
  „Amennyiben az egykulcsos adórendszer kedvezményezettjei, a nettó plusszuknak csak a felét befizetik máris megvan az éves adósságtörlesztés ca.10 %-a.!!!!!!”
 • 19. matuskaszilveszter 2011. május 24. 07:54
  „6. rész:
  " A kormány hosszú távon gondolkodik - jegyezte meg Halász János államtitkár . Gyarapodó gazdaság teremti meg a közszférában dolgozók helyzetének javításához szükséges feltételeket. "

  ezt hallom 1947 óta Rákositól ,Kádártól, Némettől.............még pár év és sokkal jobb lesz!
  idén leszek 72 éves lehewt hogy nem érem meg?”
 • 18. okostojas007 2011. május 24. 05:46
  „cib bank vételi joggal szerzimeg az ingatlanokat ....

  és a többi !!!

  élen at OTP - vel....
  persze hogy szász hallgat mint szar a gazban.. vagy az is ...”
 • 17. AntiFricc 2011. május 23. 22:20
  „SC igazad van :)”
 • 16. Sagittarius 2011. május 23. 21:57
  „Megnyugtató, saját magatok számára legalább is biztosan, hogy ilyen okosak vagytok. Viszont az 5. hozzászólásomban igényelt megoldó algoritmussal még senki sem tudott szolgálni!! Továbbra is várom a javaslatokat! - vagy legalább 1-et!”
 • 15. xo17zy 2011. május 23. 20:46
  „Hát igen! A java - jól képzett és tapasztalt mérnökök, orvosok, kutatók, több diplomás, idegen nyelveket beszélő fiatalok - megélhetési (és biztonsági) okokból elhagyja az országot. Marad a selejt és a kényszerűségből "röghöz kötött" jobbágy. És persze a megélhetési politikusok és sleppje. (munkavállalókról beszélek)
  Selejt gyűjtő ország lett Magyarország! Gratulálok a politikai elitünknek! Hajrá viktor!”
 • 14. Sergio 2011. május 23. 20:32
  „Erről egy vicc jut az eszembe:Honatyák tanácskoznak a parlamentben:Kedves testvíreim!Az a kérdés:Mit kezdjünk a magyar kisebbséggel?”
 • 13. tricse 2011. május 23. 20:04
  „Hej ha lenne legalább egy postás a fórumon azt hiszem lenne itt valóságos adatközlés!:)))))”
 • 12. SC 2011. május 23. 20:03
  „És még egy szó,a talicska eltolásához nem kell semmilyen képzettség,de még terminátornak sem kell lenni.Tessék megfogni neki a szarvait,és tolni a földet,téglát,stb.
  Ja,hogy a segély több,mint a kereset és ez miatt nem megy sokuk dolgozni?Hát én ezen nem tudok segíteni,a kormány csak levegővárakat épít,beszél a nagy roma stratégiáról,de konkrétumokkal nem tud szolgálni.
  Akik tudnának tenni,nem akarnak,mert nem érdekük,vagy nincsenek döntési pozícióban.Ennyi.”
 • 11. SC 2011. május 23. 19:56
  „10. Ovinkor
  Hát ez elég fura hozzászólás,mondhatnám gyermeteg...Indygo nagy valószínűséggel adót fizet,nyugdíj és tb járulékokat és még sorolhatnám!Tehát vastagon hozzájárul a te munkanélküli járadékodhoz,eü ellátásodhoz,stb,stb,ha úgy hozza a helyzet.És így hozzájárul a sajátjához is.A sok százezer cigány,ki segélyekből és egyéb dolgokból/bodzaszedés:-),csigázás:-),betörések,lopások,rablások,stb,stb,mivel járul hozzá a közös kasszához?
  Igen is,igaza van Indygonak,dolgozzanak,vagy ne kapjanak segélyt!”
 • 10. Ovinkor 2011. május 23. 19:42
  „Indygo 2011.05.23. 18:34

  Ilyen erővel: A gyereked ne az én adómból kapjon családi pótlékot, ha munkanélküli leszel, ne az én adómból kapj ellátást, ha megbetegszel, ne az én adómból műtsenek meg!”
 • 9. Joco124 2011. május 23. 19:28
  „NEM BESZÉLNI,CSELEKEDNI.”
 • 8. knifemaster 2011. május 23. 19:07
  „6. gjozsi88 2011.05.23. 18:17
  Ezt az egy millát sem honnan vetted?
  Ugyanis a NEM HIVATALOS azaz hitelesebb statisztikák szerint 2 éve voltak,1.5 milla körül.”
 • 7. Indygo 2011. május 23. 18:34
  „Nem kell fajgyűlölőnek lenni ahhoz, hogy mindenki tudja hogy ezek élősködők. Aki nem ért velem egyet, azoknak azt kívánom fogadják be őket és tartsák is el. NE AZ ÉN ADÓMBÓL ZABÁLJANAK ÉS HÍZZANAK.
  Megoldás segélyt CSAK MUNKÁÉRT.Ha nem, akkor el lehet menni.”
 • 6. gjozsi88 2011. május 23. 18:17
  „A baj az, hogy ma a munkaképes korú lakosságnak csupán 53%-a dolgozik, azaz több, mint 2,5 millió ember nem!
  Miközben a cigány lakosság-nem csak az aktív korúak ,hanem a gyerekekkel ,öregekkel együtt és a dolgozó romákat is beleértve -nem érik el az 1 milliót!
  Tehát több, mint 1,5 millió nem roma ,aktív korú él a társadalom nyakán.....a nem roma gyerekek és öregeket nem számolva!
  Azaz messze nem cigány kérdés a legnagyobb probléma!!!!!
  Persze a jobbik talált magának egy nála alig kulturálatlanabb, igy legyőzhető ellenséget!”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaszával esett neki a 74 éves nőnek

Életveszélyes sérülést szenvedett egy 74 éves nő, akire kaszával támadt rá az élettársa - közölte… Tovább olvasom