Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Adóbevallás interneten

Ez év januárjától Magyarország több mint 10 ezer legnagyobb adózója már a világhálón keresztül.
Az eBEV (elektronikus adóbevallás) 2004-ben debütált, az érintettek – az adózók és az APEH – osztatlan megelégedésére. Nem véletlenül: a bevallások elektronikus úton történő benyújtása egyszerű és gyors, biztonságos és hiteles. A kitöltendő bevallási nyomtatványokat az adózók az adóhivatal internetes honlapjáról (www.apeh.hu) tölthetik le. A kitöltött és ellenőrzött bevallásokat, adatszolgáltatásokat az adózók meghatalmazott – az adóhatóságnál regisztrált – képviselői hitelesítik elektronikus aláírásukkal, ezt követően – a nyilvános, mindenütt rendelkezésre álló internetes hálózaton – titkosítva küldik be az adóhatósághoz – tudtuk meg dr. Horváth Szabolcstól.

illusztráció
A megyei APEH tájékoztatási vezetője érdeklődésünkre elmondta: az eBEV a 2004. év elején indult 3000 adózó részvételével. Győr-Moson-Sopronban ez kezdetben 140 adózót érintett. 2005-től a helyi illetőségű vállalkozások közül már 456 számára jelenti az adóbevallások papírmentes elkészítését és elektronikus úton történő benyújtását.

Az idei bővítés azt eredményezi, hogy az összes adóteljesítmény kétharmadát a legkorszerűbb és leggyorsabb módon lehet regisztrálni és ellenőrizni, ezen belül az eBEV-es vállalkozások a teljes adózói kör nettó pénzforgalmának több mint a felét képviselik.

Az adózó aláírásra jogosult képviselői névre szóló csipkártyát kaptak, amellyel tanúsíthatják aláírási jogosultságukat és egyben továbbíthatják a bevallásokat az adóhivatal felé. A csipkártyát és az elektronikus aláírást létrehozó, leolvasóberendezést az eBEV-körbe bekerült adózók részére az APEH ingyenesen biztosította.

Az eBEV-rendszerben továbbított bizonylatokon már elektronikus aláírás szerepel, ezért szükségtelenné válik a bevallás papíralapú bizonylaton történő hitelesítése.

Az elektronikus bevallást a rendszer időbélyegzővel látja el a beérkezéskor. A bevallási kötelezettség teljesítésének időpontja az időbélyegzőben szereplő időpont. Az adatok beérkezését elektronikusan nyugtázza a rendszer, amelyből az adózó értesül a bevallás elfogadásáról.

Az elektronikus adózáshoz 2005. április 1-jétől minden magánszemély önkéntesen csatlakozhat és ingyenes regisztrációt követően mindenfajta adóbevallását elektronikusan teljesítheti. A rendszer teljes körű megnyitását november 1-jétől tervezi az adóhatóság. Ettől kezdve a kötelező adózói körön felül bármely magánszemély és gazdasági társaság, egyéb szervezet élhet az elektronikus adóbevallás lehetőségével.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes hajtáson a vadászok

Évadzáró fácánvadászatot tartottak vasárnap a Rábaközi Vadásztársaság tagjai, akik egymásnak hajtották fel a madarakat, több-kevesebb sikerrel. A társaság vezérigazgató-helyettese, Kocsis Mihály elmondta a Kisalföldnek, hogy ötven vaddisznó és egy róka került terítékre a ravazdi erdőben. Tovább olvasom