Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Adattolvajok fegyvere lehet az iPod

A digitális médialejátszók hatalmas tárolókapacitásuk miatt jelenthetnek biztonsági kockázatot.

Az Apple népszerű zenelejátszója és a hozzá hasonló digitális médialejátszók hatalmas tárolókapacitása miatt jelenthetnek biztonsági kockázatot.

„A személyi számítógépek a 80-as, 90-es években váltak mindennapi használati eszközzé, s most az iPod és az ahhoz hasonló zenelejátszók lesznek egyre népszerűbbek" – nyilatkozta a PhysOrg.com tudományos portálnak Dr. Marcus Rogers a Purdue egyetem cyber-bűnözési szakértője. „Ez a növekvő népszerűség lehetővé tette a bűnözők számára, hogy „alternatív felhasználási módokat" találjanak ki ennek a látszólag ártalmatlan eszköznek."

Bár az adatlopás az első hajlékonylemezek megjelenése óta létező jelenség, az iPod kitágíthatja a digitális bűnözők horizontjait.

„Nincs ebben semmi meglepő" – mondta Winn Schwrtau, az informatikai biztonsággal foglalkozó Interpact Inc. alapítója. „Tizenöt évvel ezelőtt a hajlékonylemezek jelentettek hasonló fenyegetést, majd a CD-k, s napjainkban az USB-drive-ok, illetve az iPodhoz hasonló médialejátszók. A körülmények és a bűncselekmények hasonlóak, csak a lehetőségek tárháza szélesedett ki."

Az iPod elsősorban óriási tárolókapacitása – 512 megabyte-tól 60 gigabyte-ig terjed a hazánkban kapható eszközök tármérete - gyors adatátviteli képesség és egyszerűen csatlakoztatható mivolta miatt jelenthet előnyt az információtolvajoknak.

„Az iPodot sok helyen ismerik, s nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, még a biztonsági vizsgálatokon is egyszerűen átcsúszik" – magyarázta Abe Usher a Centreville-i székhelyű Sharp Ideas IT tanácsadó cég alapítója. „A CD-k és a floppyk sem olyan veszélyesek, mert egyrészt a CD-hez megfelelő hardverre, CD-íróra van szükség, másrészt az egyik eszköz tárolókapacitása sem annyira jelentős. Emellett, egy rakás CD-t bevinni valahova egyből gyanút kelt, míg egy iPod nem tűnik fel ilyen szempontból senkinek.

Usher azzal demonstrálta a zenelejátszó adatlopásoknál felhasználható potenciálját, hogy írt egy programot az eszközhöz, amely automatikusan lemásolja az összes, a számítógép merevlemezén található dokumentumot, abban a pillanatban, amikor az iPodot a géphez csatlakoztatják. A szakember szerint mindössze 65 másodpercre volt szüksége, hogy a saját PC-jéről az összes dokumentumot begyűjtse.

A tavalyi évben a Gartner tanácsadó cég „Hogyan kezeljük a hordozható adattárolók jelentette fenyegetést" címmel tanulmányt adott ki, amelyben hangsúlyozzák a hordozható digitális eszközöknek a vállalati biztonságra jelentett veszélyeit és javasolják, hogy a cégek tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy sebezhetőségüket csökkentsék ezen a téren. A Gartner ajánlata szerint a vállalatoknak korlátozni, illetve tiltani kellene a hordozható médiaeszközök használatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet: Tehetség, szeretet, fájdalom

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtáros, a Somogyi-könyvtár igazgatója Sibylle Muthesius Felhőgyerek… Tovább olvasom