Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A zene híd, mely lelkeket köt össze

Az Eszterházi Baráti Kör Kamarakórus nemzetközi fesztivált szervez a hétvégén a fertődi Esterházy-kastélyban. A rendezvényre hazai és határon túli kórusok is érkeznek s lesz olyan alkalom, hogy mindannyian együtt énekelnek majd a kastély udvarán.
A legutóbbi kórusfesztiválon, 1959-ben maga Kodály Zoltán vezényelt az Esterházy-kastélyban. Azóta nem volt hasonló rendezvény a városban.
– Az Eszterházi Baráti Kör Kamarakórus tagjainak zene iránti szeretete és tisztelete hívta életre ezt a fesztivált. Az idei év Bartók és Mozart éve. Eszterháza és az egykor itt alkotó Haydn zenei szellemisége mellett ez is arra ösztönzött bennünket, hogy megszervezzük a nemzetközi találkozót – mondja az egyik házigazda, Szabó Renáta, aki nyolc éve énekel a kórusban. – Úgy érezzük, ahogy a műsorfüzetünkben is megfogalmaztuk: a zene híd, mely emberi lelkeket köt össze, gyógyír, mely mindenkinek szól. A zene öröm, mely egy jó baráti társaságban igazi boldogság.
A programokra érkeznek vendégek az ország több részéről és határainkon túlról is. A fesztivál szombaton reggel kilenc órakor kezdődik. Délelőtt, illetve délután kettőtől ötig folyamatosan koncertek lesznek a kastély télikertjében. Vasárnap a díszudvar ad otthont a fesztivál záróeseményének, azaz a Szabó József kanonok által celebrálandó ünnepi szentmisének délelőtt tíz órakor. Ezen az alkalmon az összes jelen lévő kórus minden tagja, több száz ember közösen énekli majd el Haydn F-dúr miséjét.
A rendezvény koncertjei ingyenesek. Rossz idő esetén a programokra a fertőd-süttöri Szent András-templomban kerül sor.

1993-ban alakult a kamarakórus

Az Eszterházi Baráti Kör Kamarakórus 1993-ban alakult a fertődi Szent Kereszt-templom kórusának tagjaiból, a zeneiskola tanáraiból és növendékeiből, és más, zenét kedvelő diákokból, felnőttekből. A kórus alapító karnagya Varga Katalin volt. Ékesszólás című első lemezük 2005-ben jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs döntés az egységes az uniós áfarendszerről

Nem döntöttek a szolgáltatások áfájával kapcsolatos javaslatcsomagról, meghosszabbították viszont a… Tovább olvasom