Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A Vérrel és kötéllel után elkészült a Sortűz után

Erdélyi János filmrendező Zsigmond Dezsővel együtt 1989-ben készítette el a Vérrel és kötéllel című alkotását. A tragédia fél évszázados évfordulóján újra forgatócsoport járt a Lajta partján. A Sortűz után című filmet ősszel vetítik.
1956. október 26-án békés tüntetők vonultak végig Mosonmagyaróváron a határőrlaktanya elé. A katonák váratlanul a Himnuszt éneklő tömegbe lőttek. A percekig tartó esztelen lövöldözésnek, kézigránát-dobálásnak közel 100 halálos áldozata volt. Erdélyi János filmrendező 1989-ben egy, a rádió Vasárnapi újság című műsorában elhangzott visszaemlékező riport után határozta el, hogy Zsigmond Dezsővel dokumentumfilmet forgat a sortűzről. Még elég „kényes” időszak volt az, 33 év hallgatás után szólaltak meg az egykori sebesültek, az áldozatok hozzátartozói, felidézve nyilvánosan és magányosan a máig tartó döbbenetet, fájdalmat. Az alkotók megkeresték a fegyvereket kezelő ÁVH-s határőr sorkatonákat is. Kamerák elé állt a sortűzre állítólag parancsot adó egyik tiszt és a sortűz után a laktanyából elmenekülő parancsnok, Dudás István is. A film emléket állított a máig temetetlen holtaknak, felvillannak benne részletek a kirakatpertől a titkos kivégzésen át a máig tartó megaláztatásokig, amelyekben hozzátartozóiknak részük volt. Az alkotás 1990-ben elnyerte a Magyar Filmszemle Dokumentumfilm kategória fődíját, és Európa-díjra is jelölték.

Máig megválaszolatlan

kérdések


Most újabb film készül Sortűz után címmel. Erdélyi Jánost a vágási munkálatok közepette kérdezte a Kisalföld. A filmrendező lapunk érdeklődésére elmondta: a forgatásnak kettős oka volt: egyrészt a szomorú történés 50. évfordulója, másrészt az, hogy 1989-ből előkerültek olyan tekercsek, melyeket elveszettnek hittek. Például, amikor Dudás Istvánnal találkoztak Kiskunhalason a mosonmagyaróváriak. A filmrendező azt mondja, az egykori katonák arcán látta a megbánást, de a parancsnokén nem. Az övén csak a végtelen magabiztosság tükröződött. Persze rengeteg kérdés van, amire fél évszázad távlatából sem kaphatunk egyértelmű választ – jegyzi meg az alkotó. Így az, hogy 150 vagy 250 lövedék csapódott-e az emberi testekbe. Gyenes vagy Tóth főhadnagy adta-e ki a tűzparancsot, esetleg Dudás százados intésére szólaltak meg a fegyverek? Netán egy ideges kiskatona húzta meg parancs nélkül a ravaszt? Hol volt Dudás százados egyáltalán? A kapu előtt győzködte a tüntetőket, vagy egy emeleti ablakból intett katonáinak? És ha intett, jelzése kinek szólt, s mi volt vele a szándéka...

Tárgyilagos meghallgatás

A tizenhét évvel ezelőtti film megrázó feldolgozás a mosonmagyaróvári sortűz és a megtorlás – 3 katonatiszt meglincselése, majd 7 ember „törvényes” kivégzése – túlélőiről. Megszólaltak benne azok, akikre lőttek és akik lőttek. Szemtanúk, sebesültek, katonák, tisztek s a parancsnok is. Árvák, özvegyek. Az egyik meggyilkolt tiszt felesége s a felakasztottak hozzátartozói. Minden fél meghallgattatott a tárgyilagosság szabályai szerint.
Az új film az azóta előkerült és kimaradt felvételek bemutatása mellett azt tűzte ki célul, hogy utánaeredjen annak: mi változott majd húsz év elteltével a sortűz megítélésében? 1989-ig hallgatni kellett az ’56-os fájdalmakról, de hiába múlt el azóta 17 esztendő, a túlélők, a hozzátartozók számára az azóta eltelt idő sem hozta meg a történtek megítélése kapcsán a lényegi, várt változást, erkölcsi jóvátételt – sommázta véleményét Erdélyi János.

Film Gulyás Lajosról

Szakács Sára Gulyás Lajosnak állít emléket új filmjében. Ehhez Erdélyi Jánosék 1989-ben forgatott felvételeiből is felhasznál a rendező. A levéli református lelkész ellen 1957. február 8-án még lázítás és fegyverrejtegetés miatt indult az eljárás. Annak ellenére történt mindez, hogy a házkutatás során nem találtak nála fegyvert. Gulyás Lajost, a hírhedt mosonmagyaróvári per harmadrendű vádlottjaként ítélték halálra, első fokon Győrben, majd másodfokon Budapesten, és 1957. december 31-én hajnalban Győrben a bíróság udvarán húzták bitóra három társával együtt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 3 millió eurót fizethet visszamenőleg a Miocrosoft

Az Európai Bizottság emelheti a Microsoftra kiszabandó bírság mértékét és 2005. december 15-ig… Tovább olvasom