Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A velencei kalmár

A 16. századi Velencében járunk. Bassanio barátjától, Antoniotól kér kölcsön, hogy elhajózhasson Belmontba, és megkérhesse a szépséges Portia kezét. Azonban Antonio minden vagyonát bárkáinak szállítmányaiba fektette. Felkeresik hát a zsidó uzsorást, Shylockot.
rendező: Michael Radford

író: William Shakespeare
forgatókönyvíró: Michael Radford
operatőr: Benoît Delhomme
jelmeztervező: Sammy Sheldon
zene: Jocelyn Pook
látványtervező: Bruno Rubeo
vágó: Lucia Zucchetti

szereplő(k):
Al Pacino (Shylock)
Jeremy Irons (Antonio)
Joseph Fiennes (Bassanio)
Lynn Collins (Portia)
Zuleikha Robinson (Jessica)
Kris Marshall (Gratiano)
Charlie Cox (Lorenzo)
Mackenzie Crook (Launcelot Gobbo)

A film sztorija

A 16. századi Velencében járunk. Bassanio fiatal, nemesi származású barátjától, Antoniotól egy nagyobb összeget kér kölcsön, hogy elhajózhasson Belmontba, és megkérhesse a szépséges Portia kezét.

Azonban Antonio minden vagyonát bárkáinak szállítmányaiba fektette. Felkeresik hát a zsidó uzsorást, Shylockot. Bár Antonio korábban már többször kifogásolta az uzsorás lelketlen üzleteit, amiért Shylock neheztel is rá, most üzletet kell kötniük. Shylock feltétele: ha Antonio nem tudja időben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy fontnyi húst a testéből. Belmontban a szép Portia rémülten próbálja visszaverni a kérők hadát, mert ha bármelyikük is meg tudna felelni apja akaratának, az elnyerné a kezét és vagyonát.

Megérkezik Bassanio és kompániája. A férfiből áradó kisugárzás azonnal magával ragadja, és elkezd reménykedni abban, hogy végre valahára megleli a tökéletes férjet. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Vörös Adél

"Radford adaptációjának legnagyobb erénye az alázat - talán a legfontosabb attitűd mind közül, ha a filmes Shakespeare-hez nyúl. A drámából indul ki, abból a közegből, abból az időből és annak az időnek az alakjaiból - és meglepő módon épp ez következetesség, a műhöz való ragaszkodás kelti annyira életre a filmet, hogy egy pillanatra sem érezzük idegennek a világot, amelybe belecsöppentünk. A dráma mély ismerete leginkább azokon a pontokon tűnik elő, ahol a rendezői fantázia nem elvesz, hanem sokban hozzátold a párbeszédekhez - ez alatt természetesen nem a szöveg szintjét értem, hanem mondjuk vizuális ötleteket és színészi gesztusrendszert. A finom képi-dramaturgiai megoldások mellett utóbbi teszi le a voksot végérvényesen amellett, hogy erős Shakespeare-filmmel van dolgunk: a Fiennes-Irons-Pacino-hármas
(én különösen a két nagy "öreg" előtt hajolnék meg) olyat alakít, amivel valóban méltók lesznek Shakespeare-hőseihez - a film meg méltó Shakespeare-hez."
A teljes cikk

mozinet.hu - Sági Balázs

"A remek képekkel rendelkező film semmi újat nem hoz az irodalmi alaphoz képest, hibátlanul adaptálja azt, csaknem változatlanul hagyva a cselekményt; izgalmas kosztümös irodalomórát kínál napjaink színháztól elszokott nézőjének A ma is élő, központi kérdések pedig akár jogi kurzusok részeként szolgálhatnak érdekes esettanulmányul."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Kubában élő szeretteiket

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom