Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

A védekezésé a főszerep a Sajó és a Bódva mentén

Szombatra virradóra az árvízi védekezésé volt a főszerep a Sajó-, és a Bódva menti településeken, szinte valamennyi érintett faluban, városban homokzsákokkal védték az ingatlanokat.

A Borsod megyei Szalonnán a Bódva, Sajókeresztúron pedig a Sajó árhulláma miatt kellett kiköltöztetni jó néhány embert. Szalonnán 23, míg Sajókeresztúron négy embernek kellett elhagynia otthonát.

A Sajó a pénteki Sajópüspöki, 349 centiméteres vízállású tetőzése óta több mint 30 centiméter apadt a felső szakaszon, Sajószentpéternél pedig az éjszaka - éjfél és négy óra között - négy órán át tetőzött a folyó 369 centiméteres vízszinttel - ismertette a részleteket Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.

Hozzátette: Sajóecsegnél az önkormányzat védekezett, 3 ezer homokzsákkal próbálták meg bevédeni a folyóhoz közeli ingatlanokat. Szombaton Miskolc térségében tetőzik az ár.

A Sajó Sajópüspökinél 2010. április 16-án este, ahol gyengén áradó vízállás mellett 349 centiméteres értéket mértek. Ez a karácsonykor levonult árvízszintnél több mint 10 centiméterrel magasabb, akkor

A Sajó Sajópüspökinél 2010. április 16-án este, ahol gyengén áradó vízállás mellett 349 centiméteres értéket mértek. Ez a karácsonykor levonult árvízszintnél több mint 10 centiméterrel magasabb, akkor 338 centiméterrel tetőzött a folyó. MTI FotóA Bódván továbbra is igen magas a vízállás, a pénteki tetőzés óta csak nagyon lassan apad a felső szakaszon, 24 óra alatt mindösszesen 10 centimétert csökkent a víz szintje.

Szendrőnél továbbra is árad, emelkedik a Bódva vízállása. Az Ékövizig eddig 17 ezer homokzsákot adott a védekező önkormányzatoknak. A Sajó áradása miatt a Bódva apadása jelentősen elhúzódhat, ahol egyébként a középső és alsó szakaszon még mindig emelkedik az árhullám - sorolta a részleteket.

Arról is beszámolt, hogy a Hernádon szintén árhullám vonul le. A hidasnémeti vízmércén szombaton már meghaladta a készültségi szint elrendeléséhez szükséges fokozatot, azonban a forrásfolyók tetőzése és gyors ütemű apadása miatt az igazgatóság nem rendelt el riasztást. A Hernád mentén, az alacsonyabb területeken fekvő közutakat elönti majd a folyó árvize, hasonlóan a Bódva és a Sajó térségében lévő vízátfolyásokhoz - mondta a szakember.

Olvasóink írták

  • 2. hehe08 2010. április 17. 21:33
    „pedig de :)))))”
  • 1. jirzi1 2010. április 17. 20:51
    „Mi lenne ha az évi zsákolást 1 nagy normális gátvéderrel megelőznék.Ne mondja nekem senki hogy minden évben váratlanul jön az ár...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti gyásznap van a lengyel légikatasztrófa áldozatainak tiszteletére

Nemzeti gyásznapot rendelt el mára a magyar kormány Lech Kaczynski lengyel elnök végső búcsúztatásának napján. Tovább olvasom