Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

A várólisták radikális csökkentését ígéri az ellenzéki összefogás

A várólisták hosszának radikális csökkentésén túl a kórházak adósságállományának rendezését ígéri a baloldali összefogás.
Budai Bernadett, az MSZP szóvivője kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz-kormány kudarcot vallott az egészségügy működtetésében.

A kórházszövetség adatai szerint havonta 4-4,5 milliárd forinttal nő az intézmények adósságállománya, két tucat kórház küzd napi működési gondokkal, az Orbán-kormány 400 milliárd forintot vont ki az ágazatból, 50 ezer ember van várólistán, sokan hónapokig, évekig - sorolta.

Bírálta a nyugdíjkorhatárt betöltő orvosok kényszernyugdíjazását, és azt mondta, a kormány nem tudta felhasználni a kórházfejlesztésekre rendelkezésre álló teljes európai uniós támogatást.

A szocialista párt szóvivője közölte: a baloldali összefogás győzelme esetén radikálisan csökkentené az elviselhetetlenül hosszú várólistákat. Az ehhez szükséges pénz megvan a költségvetésben, csak most stadionépítésekre költik - fűzte hozzá.

Emellett - folytatta - rendeznék a kórházak adósságát, növelnék a háziorvosok praxispénzét, javítanák az egészségügyi dolgozók bérezését, életpályamodellt vezetnének be az elvándorlás megakadályozására és megszüntetnék a kényszernyugdíjazást.

Komáromi Zoltán képviselőjelölt, az ellenzéki összefogás legfontosabb vállalásának a várólisták csökkentését nevezte. Elmondta, egyszeri 8-10 milliárd forintos támogatással a várólistákat belátható, elviselhető méretűre lehet szorítani, majd szerkezeti változásokkal kell megakadályozni az újratermelődésüket. Hangsúlyozta, ebben segíthet az is, ha az akaratuk ellenére nyugdíjba küldött dolgozókat visszahívják a munkába.

Arra is kitért, vissza kell állítani az önkormányzatok szerepét a járóbeteg- és a kórházi ellátásban, mert ha magukénak érzik az intézményt, hozzájárulnak a kisebb-nagyobb fejlesztésekhez, és felelős vezetőket neveznek ki az élükre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítést ítéltek meg a Hunvald-per fővádlottjának

Minden letartóztatottnak joga van ahhoz, hogy ésszerű időn belül bíróság elé állítsák, ellenkező… Tovább olvasom