Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

A válságtól van melegünk

Magyarország - Az elmúlt egy évben megduplázódott azok száma, akik szerint a gazdasági válság a világ előtt álló egyik legsúlyosabb probléma. A klímaváltozást a harmadik legtöbben említették.

Újabb mediterrán hőséghullám érte el hazánkat, rövid időn belül másodszor volt kénytelen hőségriadót elrendelni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A meteorológusok mindannyiszor hangsúlyozzák, hogy egy-egy ilyen szélsőséges időjárási esemény nem az éghajlatváltozás bizonyítéka, a folyamat azonban zajlik, és az utóbbi egy-két évtizedben gyorsult a Kárpát-medence felmelegedése.

Az Európai Unió közvéleménykutatás-sorozata, az Eurobarometer nemrégiben közzétett reprezentatív felmérése éppen azt firtatta, mit gondolunk a klímaváltozásról. Ebből kiderül, hogy a magyarok 83 százaléka szerint nagyon komoly problémáról van szó, és mindössze 3 százalékuk állította ennek ellenkezőjét. Nálunk arányaiban negyedével többen vannak az aggódók és harmadannyian a kérdést elbagatellizálók, mint az EU egészében.

A hőség miatt párásító kapukat állítottak fel a győri városháza közelében. Varga Zita (jobbra) a Pannon-Víz által (a győri megyeháza előtt) ingyenesen biztosított hűsítő vízből iszik. Fotók: H. B. E.
A hőség miatt párásító kapukat állítottak fel a győri városháza közelében. Varga Zita (jobbra) a Pannon-Víz által (a győri megyeháza előtt) ingyenesen biztosított hűsítő vízből iszik. Fotók: H. B. E.

A felmérést készítők arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek nyolc világméretű probléma közül melyeket tartják a legsúlyosabbaknak. Az első helyen maradt a szegénység, az élelem- és ivóvízhiány, de egyértelművé vált, hogy a gazdasági válság uralja sokak gondolatait. Egy év alatt megduplázódott azok száma az unióban és Magyarországon is, akik tartanak a visszaeséstől. Ennek hatására a klímaváltozást már csak a harmadik legtöbben említették, de még így is a magyarok 61 százalékáról van szó (az uniós átlag 50 százalék). A nemzetközi terrorizmustól, járvány kitörésétől, a Föld népességének növekedésétől, fegyveres konfliktusoktól és a nukleáris fegyverek terjedésétől csupán a magyarok harmada-negyede tart igazán. Érdekesség, hogy az EU-polgárok sokkal nagyobb veszélynek érzik a terrorizmust és a háborúkat, mint mi.

Honfitársaink közül csak minden hatodik véli úgy, hogy az éghajlatváltozás súlyosságát eltúlozzák, míg a közösség egészében minden negyedik ember helyezkedett erre az álláspontra. Nagyjából minden harmadik ember gondolja megállíthatatlannak a folyamatot, ami azért veszélyes, mert ha így van, akkor nem is kell cselekedni. A felmérés tartalmaz utalást erre: a magyarok fele, az uniós polgárok harmada még soha semmit sem tett az éghajlatváltozás ellen.

Olvasóink írták

  • 2. suellen 2009. július 23. 17:12
    „A legsúlyosabhb probléma Magyarországon a maszop kúrmány. 2006-ban MÉG csak nálunk volt válság, 2010 MÁR csak nálunk lesz. :((”
  • 1. Primax 2009. július 23. 14:44
    „És Győzike...?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nullás˝ adóigazolás helyett nyilvános lista

Nyugat-Dunántúl - A köztartozásmentes adózók listájára megyénkben is egyre többen kérik… Tovább olvasom