Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

A tragédia után a többi villanyszerelő is elmenne

Milliós büntetést kapott az E.ON és az a kft. is, amelynek munkatársa volt az a 39 éves férfi, akit márciusban halálos áramütés ért. Mégsem ért véget a szomorú történet – a munkatársak el akarnak menni a kft.-től, így viszont utcára kerülnének.
Nem fellebbezett a milliós büntetés miatt sem az E.ON, sem pedig az anyavállalatból kivált kft., amelynek munkatársa volt Ladocsi Gyula – így a munkabiztonsági felügyelőség döntése jogerőre emelkedett. (A büntetés pontos mértékét szívesen leírnánk, de a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni, így nem tehetjük meg.) A 39 éves férfi márciusban munkavégzés közben halt meg az E.ON győri telephelyén – erről, illetve a tragédia okairól a Kisalföld több alkalommal is írt. (Tragédia miatt áramszünet – 2006. március 23., Miért ment a hetes cellába a villanyszerelő? – március 28., Milliós bírságra számíthatnak az áramütésért – április 29.) A vizsgálat megállapította, hogy a munkaadók közösen több pontban is vétettek, s ezek a kapitális hibák vezettek a tragédiához.

Azonnal felmondtak volna

Az ügy akár le is zárulhatott volna ezzel, de nem így történt. Lapunkat a napokban megkereste a kft.-ben dolgozók szóvivője, aki név nélkül, de a többieket képviselve kért segítséget. Mint mondta, munkatársaival ott tartanak, hogy elmennek a cégtől, de nem tudják, hogyan és hova. Felmondólevelüket már meg is fogalmazták, de végül lebeszélték őket az azonnali távozásról. Ötven ember érzi úgy, nem tudja tovább folytatni így a munkáját.
Megkerestük az általuk megnevezett ügyvédet, aki megerősítette, valóban kértek tőle jogi tanácsot a kft. munkatársai.

Egy cég két ügyvezetővel

Ahhoz, hogy a szakszervezet álláspontját értsük, muszáj a tragédia előtti időkre visszatekinteni. A kft. az E.ON „szárnyai alól” nőtt ki, volt ÉDÁSZ-os munkatársakkal alapították. Az embereknek nem volt sok választásuk, az anyavállalattól ide küldték őket. Ezzel persze az a biztonság is megszűnt, amit a nagy anyacég számukra addig biztosítani tudott, de a kötődés nem. A tragédia napján például több villanyszerelőn is E.ON-os munkaruha volt. S bár tudtak róla, de egészen a végzetes balesetig nemigen foglalkoztak az igazgatók pereskedéseivel – a kft.-nek ugyanis két ügyvezetője van. A helyzetet jól példázza, hogy amikor megkérdezték az emberektől, ki a főnök, ők mást neveztek meg (hiszen arról tudtak), mint akit a cégbíróságon is bejegyeztek. Ez csak a jéghegy csúcsa – mondja a szóvivőjük –, a lényeg az, hogy nem érzik magukat biztonságban semmilyen szempontból.
Próbáltunk valakit mi is elérni a vezetők közül, de a megadott számon senki nem jelentkezett.

Munka továbbra is lesz

„ A szakszervezet tud a helyzetről, s próbál is segíteni, de a villanyszerelők hivatalosan már nem az E.ON munkatársai” – mondta a Kisalföld megkeresésére Réfi Péter. A szolgáltató társaság szakszervezeti vezetője elmondta, az ügyvédet is ők kérték fel a dolgozók számára. Mást egyelőre nem tehetnek, mint biztosítják a munkalehetőséget. Munka pedig lesz – ezt már Künszler Béla, az E.ON észak-dunántúli igazgatóságának operatív hálózati igazgatója erősítette meg, hozzátéve: a kft.-vel nem bontottak szerződést, s nem is áll szándékukban megtenni. Megerősítette azt is, hogy a munkabiztonsági felügyelőség határozatát és a kiszabott büntetést elfogadták.
Az ügy ezzel nyilván nem oldódik meg, de az tény: a szerencsétlen sorsú Ladocsi Gyula halála rámutatott a hibákra és felerősítette az elkeseredett hangokat. Ha más nem, az ő esete figyelmeztethetne arra, hogy emberek sorsa a tét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom