Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

A tetőterek beépítése

Vannak olyan tetőtéri helyiségek, ahol érezni lehet a szélfújást, s amelyik télen hideg, nyáron meleg.

Talán Önök is jártak már olyan tetőtéri helyiségekben, ahol érezni lehetett a szélfújást, és amelyik télen hideg, nyáron meleg volt. Az ilyen jelenségek a rossz kivitelezés, illetve a nem megfelelő anyagkiválasztás következményei.

Mindenekelőtt nézzük meg a tetőtér-beépítés tipikus rétegrendjét, belülről kifelé haladva: burkolat (ajánlott a nem éghető anyag), párazáró réteg, hőszigetelés, légrés, a porhó elleni fólia (ezt még az ács rakja fel) és végül a tetőfedés, induljunk el a hőszigeteléstől: ha nem folyamatos, akkor a réseket hihetetlen mennyiségű hő tud eltávozni a szabadba. Mérések szerint egy 1 milliméter széles és 1 méter hosszú résen annyi hő távozik, mint egy négyzetméternyi, 14 centiméteres hőszigeteléssel ellátott falszerkezeten keresztül.

Szigetelés, belső pára

Ha a szigetelés rendben van, azt még meg kell védeni a belső párától. A hőszigetelésbe bejutott, majd abban lehűlt pára ugyanis károsítja az anyagot és megszünteti a hőszigetelő képességét legalábbis addig, amíg az nedves. A párazáró fóliával szemben követelmény az is, hogy a külső légmozgást

– ha esetleg áthatolt a hőszigetelésen

– ne engedje be a lakásba. Végül az ideális párazáró, amely a hőt visszatükrözi a belső térbe. Ezen funkciónak vagy több, egymástól független fólia tud megfelelni, vagy pedig kombinált termékeket kell választani.

Légrés, szellőzés

Az alátétfólia és a hőszigetelés közötti légrés funkciója is a hőszigetelésbe bekerült pára kiszellőztetése. Ezt teszi megtakaríthatóvá a speciális anyag, illetve a szellőzést fokozza a páraáteresztő fólia. Itt jegyezzük meg, hogy a légrés nyáron is szerephez jut: segít elvezetni a tetőn át bejövő hőt, mielőtt az még felmelegítené a hőszigetelést. Ezért nem szabad átvetni az alátétfóliát a tetőgerincen, hiszen ha ezt teszi a kivitelező, akkor megakadályozza a légrés kiszellőzését. (A kéményszerűen működő légrés alsó és felső részén egyaránt biztosítani kell a légmozgás lehetőségét.) Az alátétfóliát nem kell mereven kifeszíteni a szarufák között. Az enyhén homorú fólia jobban lecsorgatja az ereszcsatornába a cserepek résein bejutott és megolvadt porhót.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más állapot más bőrben?

A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak - apró szépséghibák csupán, mégis bosszantóak. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait. Tovább olvasom