Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A térítők békessége

„ De ha valahol nem fogadnak be titeket és szavatokra nem hallgatnak, menjetek el onnan...” (Mk. 6/11.)

Amolyan „próbatanításra” küldte Jézus az apostolait. Parancsba adta nekik, a vándorboton kívül semmit sem vihetnek az útra, bízzák magukat az emberek vendégszeretetére. Viszont a lelkükre kötötte, ha valahol nem látják szívesen őket, azonnal induljanak tovább, sőt, még a port is rázzák le a lábukról. (Vö. Mk. 6/7–12.)
Jézus nagyon határozott tudott lenni, de nem volt híve az erőszakosságnak, „rámenősségnek”. Ezt elvárta tanítványaitól és tőlünk, kései követőitől is ezt kívánja meg. Igaz, hogy a mai világ éppen az ellenkezőjét igyekszik belénk sulykolni, hiszen lépten-nyomon azt kell látnunk, az érvényesül, aki szembemegy a jézusi példával: átgázol mindenkin és mindenen. Azonban a határozott kiállás, bátor hitvallás sohasem torkollhat fanatikus – erőszaktól sem visszariadó – elszántságba. Még a helytelen történelmi példák ellenére sem! Ezt felejtik el manapság a különféle kisegyházak, szekták házról házra járó térítő „katonái”. Csak mondják-mondják a magukét, akár egy végtelenített magnetofonszalag, meg sem hallva, hogy a házigazda már ötször megköszönte a látogatásukat...
A hívő keresztény ember a kiengesztelődés súlyosan szép ajándékát hordozza a szívében, ezért mindenkor a békesség követeként kell járnia a világban. S ha nem is sikerül nap mint nap békét teremtenie maga körül, legalább arra kell törekednie, hogy békétlenség forrásává ne váljon. Esetenként tudomásul kell vennie akár az elutasítást is, ami nem kell, hogy feltétlen azonos legyen a megalkuvással.
Mai nyelven megfogalmazva Jézus arra tanít: nem kell mindig „felvenni a kesztyűt”. Ettől még ugyanúgy lehet határozott az ember. Nagy bölcsességgel kell felismernie, hogy hol húzódik az a határ, ameddig még elmehet hitbéli meggyőződésének kifejtésében, illetve megvédésében anélkül, hogy az erőszakosság vagy a hiábavalóság hibájába esne. Ezért alkalmanként hasznos lehet, ha inkább elengedjük fülünk mellett a rosszindulatú kritikát vagy a bántó, gúnyos megjegyzést, hiszen azt is kell látnunk, hogy kinek az ajkáról hangzik az el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom