Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

A teljes odaadás példája volt

Húsz évvel ezelőtt, 1986. május 23-án helyezték el Apor Vilmos testét a győri székesegyházban található vörös márvány szarkofágba. A boldog püspök vértanúra tegnap ünnepi szentmisével emlékeztek.
„ Hálát kell adnunk Istennek, hogy egyházmegyénknek vértanút adott” – hangsúlyozta köszöntőjében Pápai Lajos megyés püspök azon a szentmisén, amit Boldog Apor Vilmos püspök emléknapján a győri bazilikában tartottak. Az ünnepi alkalmon megjelent Kiss-Rigó László püspök, Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost-prelátus is. A szentbeszédet Orosch János pozsony-nagyszombati püspök tartotta.
A felvidéki főpap elmondta, hogy a papi élet a mai világ számára is érdekes. Ma is szükség van jó pásztorokra, mert „a világot nemcsak a mérnökök fejlesztik, nemcsak az orvosok gyógyítják”, hanem a lelkészek is. Orosch János hangsúlyozta: új hivatások kellenek, új, szent életű papnemzedékek, akik a III. évezred hajnalán is átadják Krisztust az őt keresőknek. Akik Boldog Apor Vilmos példája alapján nemcsak pasztorálnak, hanem személyes imákból erőt merítve szeretetszolgálatot is végeznek. Segítik, oltalmazzák, megvédik a rászorulókat. Szolgálatukban érezniük kell, hogy nincsenek egyedül. Nehézségeikben, bajaikban is velük az Isten. A püspök azoknak a szlovákiai papoknak a példáját említette, akiket a diktatúra alatt bebörtönöztek, megaláztak, akik népükért áldozták életüket. Miként 1945 nagypéntekjén Apor Vilmos is tette, de nemcsak azon a napon, hanem egész életében emberi erényeket gyakorolt és a papi élet szentsége szerint cselekedett. Orosch János erre a teljes odaadásra, tökéletes áldozatra hívta fel a papok és a hívek figyelmét.
Az emlékmise után a püspökök, a papok kíséretében Boldog Apor Vilmos püspök vértanú szarkofágjához vonultak és közös imádsággal folyamodtak meghallgatásért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány az Erzsébet-kórháznak

Közel 150 ezer forint gyűlt össze a L.É.P.J. Tovább! Szolgálat Sopronért (a Hetednapi Adventista… Tovább olvasom