Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A Szonda Ipsos is Gyurcsány népszerűségvesztését jelzi

A gazdasági és pénzügyi korlátozó lépések hatására csökkent a kormányoldal pártjainak és politikusainak népszerűsége - állapította meg több közvéleménykutató intézet.
A teljes népesség körében 37-ről 31 százalékra csökkent az MSZP támogatottsága, a Fideszé pedig hasonló arányban, 38 százalékra nőtt. Ez áll a Medián legutóbbi felmérésében. A Gallupnál a májusi adatokhoz képest júniusban 8 százalékot vesztett az MSZP, kettőt nyert a Fidesz.

A Szonda Ipsos is a kormánypártok gyengülését jelezte, ideértve a kormányfőt is, akinek népszerűsége júniusban - az előző hónaphoz képest - 56-ról 48 pontra csökkent.

- A választások után nagymértékben, ahogy szokott, elkezdett növekedni a győzteshez való menetelés jegyében a kormánypártok elismertsége, elsősorban a szocialista párté - mondta Levendel Ádám, a Szonda Ipsos elnök-vezérigazgatója. Azonban 2-3 heti örömködés után megjelentek a gazdasági, pénzügyi korlátozó tervezetek, és ezek a hírek kellően sokkolták a népességet. Ez jelenik meg a kormánypárti politikusok megítélésében. Mindenekelőtt a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek csökkent a népszerűsége.

- A felmérések szerint mely társadalmi körben vesztettek legtöbbet a kormánypártok?

- A legjelentősebb mértékben a nyugdíjazás előtti években lévők körében. Az 50 és 60 év közöttiek hagyományosan szocialista kötődésűek, mégis ebben a körben tapasztalható a visszaesés, hiszen a megszorító intézkedések összes vonatkozása érinti őket. A második kör a szakmunkás képzettségű és alapfokú végzettségűek, azok, akik nem képesek áthárítani semmi módon egy központi intézkedés negatív hatását.

Levendel Ádám még egy érdekességre utalt. Az előző parlamenti választásnál a kormányváltást követő harmadik hónaptól a nyolcadik hónapig terjedő időszakban csökkent a kormánypártok népszerűsége. Most hat hét alatt.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom