Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

A szomszéd vízpótlást szeretne

Környezetvédelmi engedélyt kapott az ásványrárói önkormányzat az Ásványi-Duna-ág lezárására, hallépcső és hajózsilip építésére. Dunaszeg és Dunaszentpál jelezte, hogy csak olyan megoldást tud elfogadni, amely elősegíti az Alsó-Szigetköz vízpótlását.
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a napokban környezetvédelmi engedélyt adott az Ásványi-Duna-ág lezárására szolgáló létesítmények – torkolati elzárás, hajózsilip, hallépcső – kialakítására és működtetésére. Korábban már többen is jelezték aggályaikat a hajózsilip kérdésében: a vízügy – mivel ez a hivatalos magyar álláspont – jelezte, hogy végleges mű nem épülhet a hullámtéren, míg a szomszédos településen (így Dunaszegen is) az alsó-szigetközi vízpótlást féltik.
A kérdés továbbra is az, hogy ha sikerül is a szükséges engedélyeket beszerezni a hallépcső és hajózsilip építésére, ki finanszírozza a tetemes költségeket. A Kisalföld erről (is) szerette volna megkérdezni Bőösy Imre polgármestert – sokadszorra is sikertelen volt próbálkozásunk.
Annyi azonban a felügyelőség közleményéből kiderült: a megépítendő gát a tervek szerint három részből állna, felvízi és alvízi kőgátból, közötte homokos-kavicsos gátból. A hallépcső az Ásványi-ág és a Duna közötti átjárhatóságot biztosítaná: keresztgát a hajózsilip és a hallépcső között nem épül. A hajózsilipet az önkormányzat az Ásványi-ág jobb partjára tervezte: ez 60-szor 10 méteres lenne, alul és felül pneumatikus kisnyomású levegővel működő könnyűszerkezetű acél, billenőtáblával. A környezetvédelmi engedély határozatlan ideig hatályos.
A felügyelőség indoklása szerint az önkormányzat korábbi kérelme kiegészítésre szorult, ennek eleget tettek. A benyújtott előzetes környezeti hatástanulmány megfelelt a tartalmi és formai követelményeknek: a létesítmény tartalmazza az árvíz elvezetését, a vízkormányzást és vízszintszabályozást, a hajózási átjárhatóságot, a Duna főága és a mellékágrendszer közötti biológiai összeköttetést. A későbbi üzemeltetés során a felszíni vizek lefolyási viszonyai megváltoznának, minősége azonban nem. A felügyelet a megyei ÁNTSZ-t és az Állami Erdészeti Szolgálatot is megkereste, ők is engedélyezték a terveket. Emellett egy összefoglalót eljuttatott a telepítési hellyel szomszédos települési önkormányzatokhoz. Győrzámoly jelezte érintettségét, míg Dunaszeg és Dunaszentpál annyit válaszolt: olyan megoldást várnak, amely elősegíti az Alsó-Szigetköz vízpótlását. A tervdokumentáció elküldését azonban nem kérték. Az ügybe n más önkormányzatoktól és a lakosságtól nem érkezett észrevétel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael folytatja a háborút

Beleegyezett kedden Izrael, hogy engedélyezi humanitárius segélyek Libanonba szállítását, de… Tovább olvasom