Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

A szolgáltató város feltételeit kell megteremteni

Az MSZP és az SZDSZ bejelentette, hogy az őszi önkormányzati választásokon ismét Walter Dezső lesz a koalíció polgármesterjelöltje. A jelölteket bemutató sorozatunkban elsőként a hivatalban lévő polgármesterrel beszélgettünk az elmúlt négy évről és a terveiről.
– Az elmúlt ciklus rosszul indult, súlyos betegségen, több műtéten esett át. Most hogy szolgál az egészsége?
– Hála isten, jól vagyok. Azon kívül, hogy cukorbeteg lettem, nincsen semmi problémám, megtanultam ezzel együtt élni. Vigyázni kell, pontosan betartani az étrendet, az inzulin- és a kreonadagolást. A legfontosabb persze, hogy nem szabad idegeskedni.
– Meg tudja állni?
– Igen. Önuralommal, akaraterővel, élni akarással és tettekkel lehet kordában tartani ezt a betegséget.
– Mennyire bírja a bokszot? A négy év alatt kapott bőven kritikát.
– Soha nem bokszoltam és nem is fogok, nem az én stílusom. Én tornáztam és kosaraztam. Kaptam vádakat persze, ez természetes, de nem érdemlem meg és nem vagyok hajlandó senkivel sem boksz-, sem szópárbajba keveredni. Hatvan év közelében az embernek már van annyi rálátása, hogy különbséget tud tenni igaz és igaztalan között.
– Térjünk rá az őszi választásokra! Milyennek látja az esélyeit?
– Nem latolgatom az esélyeket, majd október elsején a választók döntenek. Én 2002-ben is felkérésnek tettem eleget és megválasztottak a soproniak. Most is felkérésre vállalom, hogy az MSZP–SZDSZ közös polgármesterjelöltjeként induljak. Azt hiszem, az elmúlt négy év eredményei felhatalmaznak arra, hogy ezt a tisztet ellássam.
– A felmérések szerint az MSZP–SZDSZ koalíció az országgyűlési választások óta, főként a Gyurcsány-csomag miatt, veszített a támogatottságából.
– A választások utáni Gyurcsány-kormány megítélése valóban változott, de mindenki tudta, hogy ezeket az intézkedéseket meg kell hozni. Méghozzá azért, hogy 2007 és 2013 között meg tudjuk valósítani azokat a fejlesztéseket, amihez az Európai Unió segítséget ad. Az önkormányzati választáson nem az számít, milyen a kormány megítélése, hanem az, hogy a helyi politikusok hogyan teljesítettek a négy évben, mit tettek az önkormányzati képviselők a körzetükben. Minden körzetet meg lehet nézni, játszóterek, járdák, utak épültek és olyan beruházások valósultak meg, mint a korábbi ciklusokban soha.
– Valóban sok beruházás elkezdődött. Éppen ezért, lehetséges, hogy Sopron – ugyanúgy, mint az ország – túlköltekezett?
– Nem, a mi esetünkben másról van szó. Ugyan nem vagyok országos politikus, csak városvezető, de ahogyan érzékelem, az a baj, hogy az ország felélt bizonyos összegeket. Mi a beruházások finanszírozására veszünk fel hiteleket, nem a tartalékainkat éljük fel. Sopronnak országos szinten nincs szégyellni valója, jól állunk, az adósságállomány kezelhető.
– Mekkora összegről van szó?
– Az adósságállomány 3–3,5 milliárd forint, egészen pontosan ennyi a lehívható összeg. Mi 20–25 évre veszünk fel hiteleket, türelmi idővel és ezeket olyan beruházásokra fordítjuk, amik élhetőbbé, szebbé, szerethetőbbé teszik a várost.
– Csakhogy ettől nem lesz több bevétel. Márpedig a hiteleket, ha türelmi idővel is, de vissza kell fizetni. Jönnek a beruházók?
– Nekünk a Gazdaságkutató Intézettel közösen kitűzött célnak, a szolgáltató jellegű városnak kell megteremtenünk az infrastrukturális feltételeit. Ezek a beruházások az elmúlt ciklusokban elmaradtak. Most például az Európai Unió támogatásával 2007 végéig 4,8 milliárd forintos projekt keretében teljesen megújul a csatornarendszerünk és a szennyvíztisztító. Elindult a 13 milliárd forintos hulladékkezelő program is, ami Sopron, Fertőd kistérségben valósul meg. Ez a két projekt alapot nyújt arra, hogy Sopron fejlődése elindulhat a szolgáltató város irányába. A meglévő értékeinket szeretnénk kihasználni. Van egyetemünk, kórházunk, szanatóriumunk, valamint itt van ez a csodálatos természeti környezet, a Fertő tóval és a szubalpin klímával. Ebből kell nekünk profitálnunk.
– Az ön víziója szerint milyen egy szolgáltató város?
– Három célt fogalmaztunk meg, tehát a város három lábon állna: idegenforgalom, szolgáltatás, kutatás-fejlesztés. A turizmus eddig is fontos volt, ezután is az lesz. Nagyiparra nincs szükség, a kis- és középvállalkozásokat kell megerősíteni. Ezekből 2002-ben 5200 volt, most pedig 6600 körüli a számuk, vagyis a tendencia jó. A Thurner vállalkozásfejlesztési alapítványunkat is azzal a céllal hoztuk létre, hogy a kisebb vállalkozásokat felkaroljuk. Ide kapcsolódik a harmadik láb is, a kutatás-fejlesztés, aminek ügyét az egyetemmel közösen kell előremozdítanunk. Az inkubátorházban már beindítottunk néhány projektet, ezek alapján is remélem, hogy innováció terén Sopron szerepe a jövőben meghatározó lesz.
„ Itt említem meg, hogy a következő ciklusban egy egészségügyi holdingot szeretnénk létrehozni, amibe beletartozna a kórház, a szanatórium és az összes szociális intézményünk. Egy rehabilitációs központra

gondolok, aminek a szakmai alapját az Erzsébet-kórház adná,

amely nemrégiben a debreceni egyetem gyakorlókórháza lett.”
– Igen komolyan épít a kórházra. Ugyanakkor nemrégiben a főigazgató főorvos úgy nyilatkozott, 70–80 millióra lenne szüksége az intézménynek működési kiadásokra. Tud segíteni az önkormányzat?
– Természetesen, ha arra szükség lesz. A kórházat eddig is maximálisan támogattuk.
– És miből lesz rá pénz, feneketlen kalap a városi kassza?
– Nem, ezt el kell felejteni. Egy egészségügyi intézmény, mint a kórház, nem lehet profitorientált, de egy rehabilitációs központ már az kell, hogy legyen.
– Mégis, honnan lesz a városnak az elkövetkező időszakban pénze? Itt most a teljes intézményhálózat fenntartására gondolok.
– A következő időszakban nagy hangsúlyt kell fektetni a kiadási oldal rendbetételére. Az egyik legelső lépés az energiaszektor felülvizsgálata kell, hogy legyen. Nekem vesszőparipám a nap- és a szélenergia, valamint a bioenergia – fű, nád, erdőgazdasági nyesedék – hasznosítása. Emellett mindenkinek spórolnia kell a saját területén és vigyázni a meglévő értékekre, hogy ne kelljen évente 500–800 milliót költeni a károk helyreállítására, mert ez kidobott pénz.
– A város hogyan jár elöl a takarékosságban? Hol lesz karcsúsítás?
– Ahogy a hatékonyabb munka miatt az önkormányzat saját cégeit beolvasztottuk a Sopron Holdingba, úgy az intézményrendszerünket is racionalizálni kell. Ebbe a körbe sorolom a tervezett egészségügyi holdingot is.
– Tervezik-e a helyi adók emelését?
– Ez már a következő közgyűlés hatásköre, minden attól függ, hogy a büdzsé milyen állapotban lesz. Én, személy szerint, nem szeretnék az adókkal foglalkozni.
– Vagyis adóemelés nélkül is finanszírozhatóak a beruházások?
– Jelenleg minden rendben van. A költségvetés főösszege huszonnégymilliárd. A jelenlegi hitelkeretünk 3,5 milliárd, ebből 2,6-et felvettünk és maradt még kilencszázmillió, ami lehívható. A további fejlesztésekhez szükséges forrásokat kötvénykibocsátással szeretnénk biztosítani. Két bankkal állunk kapcsolatban, 2,8 milliárd forintos keretösszegről tárgyalunk. 2009-ig türelmi időnk lesz, azt követően 25 év a törlesztés. Véleményem szerint egy ekkora város 8–10 milliárd hitelállományt is tud kezelni. Éves szinten egyébként 300 millió forint körüli a hitel- és a kamattörlesztés, tehát ennyivel terheljük az aktuális költségvetést. Ez egy kezelhető, elfogadható összeg.
– Vannak-e tartalékok?
– Vannak. Ígéretemhez híven a Globex-ügyet lezártuk és az abból kapott egymilliárd forint a város rendelkezésére áll. Ezt tartalékpénznek tekintjük, a beruházásainkhoz nem költjük el, ugyanis a hiteleknek jobb a kondíciójuk.
– Térjünk vissza az októberi választásokhoz. Mi lesz, ha Ön nyer, de a koalíció nem szerzi meg a többséget?
– Ilyennel egyáltalán nem számolok. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján azt mondom, egy polgármester akkor tud hatékonyan dolgozni, ha megfelelő képviselő-testület áll mögötte. A civakodás, a vitatkozás, a leszavazás nem visz előre.
– Ki jöhet még szóba, mint lehetséges koalíciós partner?
– Ezzel nem foglalkozok. A pártok majd egymás között megbeszélik, ha arra kerül a sor. Mindenkinek azt mondom, nézzék meg a négy évet, vegyék számba, hogy a képviselők mit tettek a saját területükön és mi városvezetők mit tettünk a városért.
– Konkrétabban kérdezem: a Civil Összefogással el tudja képzelni az együttműködést?
– Mindenkivel el tudom képzelni, aki úgy, mint én, a város érdekeit nézi és nem szélsőséges.
– Amennyiben Ön nyer, a következő ciklusra mik a legfontosabb tervei?
– Az elkövetkező négy év nagy projektjei között az északnyugati elkerülőutat, az M9-es autóutat és a vasútfejlesztés ügyének napirenden tartását említem. Az M9-es megépítésével lehetőség nyílna a mostani elkerülőút városias jellegének kialakítására. A Szent Mihály utcaihoz hasonlóan a többi négy csomópontban is körforgalmat építünk. Az északnyugati út tervei elkészültek, 2007–2008-ra meg kell, hogy épüljön. A kivitelezésre egyelőre nincs pénz, de pályázunk. Igen jó a kapcsolatunk a GYSEV-vel, aminek a központja 2004 óta Sopronban van, reményeim szerint sikerül elérni, hogy a városba bejövő és az azt elhagyó vasúti forgalom – a Nemzeti Fejlesztési Tervvel összhangban – egyetlen vonalon bonyolódjon és így tehermentesítse a várost. Ez úgy lehetséges, hogy megszűnik a győri bejövő vágány, ezzel felszabadul a nyomás alól a Pihenőkereszt és a kórház környéke. Kifelé a jereváni vonal szűnne meg, az ágfalvi venné át a szerepét és később, a városon kívül lenne az átkötés. A hosszú távú tervek között a vasút városon belüli mélyvezetését említem. Ennek a megvalósíthatósági tanulmánytervei most készülnek, ha ezek meglesznek, pályázhatunk EU-forrásra a kiviteli tervekhez. Ebben az ügyben az Európai Uniónál szeretnék lobbizni a vasúttal, Ausztriával és a magyar kormánnyal együtt.
– Milyen időintervallumban gondolkodik, mikor kerülhet legkorábban föld alá a vasút?
– A tanulmánytervek jövő év végére elkészülnek, de hogy az elképzelés mikor válik valóra, azt nehéz megmondani. Úgy gondolom, a vasút mélyvezetése az elkövetkező ciklusok legnagyobb feladata lesz. Ha sikerül véghezvinni, Sopron élete örökre megváltozik azáltal, hogy összekötjük a Lövéreket a történelmi belvárossal.
– Ha már az utaknál, építkezéseknél tartunk. Valóban sok beruházás elkezdődött, de a kivitelezés – a koordináció és az elvégzett munka minősége – igen sok kívánnivalót hagy maga után.
– Erre egyet tudok felelni: magyarok vagyunk. Erre vagyunk képesek. A pénzt előteremtettük, de ezek a kivitelezők állnak rendelkezésre, ilyen a közbeszerzési rendszerünk.
– Tehát Ön is tisztában van a hibákkal.
– Tehetetlenül állok. Tehetetlen szemlélője vagyok a magyar munkamorálnak, a kivitelezés minőségének.
– Miért nem erősítik meg a városházán a beruházásokat koordináló részleget?
– Megtettük, 2,5 hónapja van főmérnökünk. Legyünk őszinték, a városüzemeltetési iroda nem volt arra berendezkedve, hogy ilyen volumenű beruházásokat felügyeljen. Ezt is megerősítettük, a köztisztviselők teszik a dolgukat. A kivitelezők munkamorálja az, amit nem tudok elfogadni. Szinte mindegyikkel civakodok, vitatkozok, a minőség miatt. Ha valamit elvállalnak, mi pedig fizetünk érte, mégpedig XXI. századi árat, akkor annak megfelelő minőséget is kellene produkálniuk.
– Végezetül térjünk rá a személyes dolgokra! Egy éve lett nagypapa, mennyi ideje jut a családra?
– Teljesen megváltozott az életünk, amikor a lányoméknál megszületett Lórántka. Sokat vagyunk együtt, élvezem a nagypapai örömöket, ami sokkal kényelmesebb helyzet, mint amikor az ember saját gyermekeiről gondoskodik.
– Amikor polgármester lett, a családi vállalkozást rábízta a gyermekeire. Hogyan boldogulnak?
– Nagyon jól. Nincs megállás ott sem. Nekiálltak, felépítették és idén fel is avattuk az új Audi-szalont, műhellyel együtt, ami az országban a legmodernebb lett. Így most már négy márkát képvisel a lányom és a fiam, illetve a cég. Jövőre pedig szeretnénk Győrben is nyitni egy Seat-kereskedést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoptatás egyaránt a baba és a mama örömforrása

Tizennégy éve napjainkban a világ 120 országában ünnep ez a hét, a szoptatás világhete. Ez ügyben már bizottság alakult, kódex is készült – mindez a szoptatós anyák és babáik érdekében. A területi védőnői szolgálatok ezekben a napokban megyénkben is az anyatejes táplálásra hívják fel a kismamák figyelmét. Tovább olvasom