Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

A szocpol miatt sem sürgős

Győr-Moson-Sopron - Várhatóan július elsejétől felfüggesztik a ˝szocpol˝, ˝félszocpol˝ és egyéb lakáscélú támogatásokat. Az anyakönyvvezetők emiatt arra számítottak, jelentősen élénkülni fog a házasulási kedv. Ezzel szemben idén a szokásosnál is kevesebben mondják ki a boldogító igent.


Nincs másfél hónapja, hogy a kormány bejelentette: a megszorítások között várhatóan július elsejétől eltörli a szociálpolitikai, a „félszocpol" és egyéb lakáscélú támogatásokat. Ezért ésszerűnek tűnt, hogy sok fiatal dönt majd úgy, előbb mondja ki a boldogító igent, hogy ne csússzon le a tervezett lakásvásárlásnál a jelentős állami támogatásokról.

Ugyanis több állami lakástámogatási formát csak úgy lehet igénybe venni, ha mellékelik a házassági anyakönyvi kivonatot is. A július elsejéig befogadott kérelmeket várhatóan nem érintik a változások, tehát aki mostanában tervezte bármilyen lakáscélú támogatás (szocpol, félszocpol, támogatott lakáshitel) felvételét, az még június végéig megteheti.


– Tavaly májusban 105 párt eskettünk, idén májusban viszont csupán 78 pár köt házasságot. A 2008-as és az idei júniust összehasonlítva viszont érezhetünk egy enyhe emelkedést: tavaly 66-an, idén várhatóan 71-en mondják ki a boldogító igent – tudtuk meg Kun Máriától, a győri anyakönyvi hivatal vezetőjétől. Szerinte azonban az előző évhez viszonyítva 2009-ben jóval kevesebb házasságkötés lesz a megyeszékhelyen, ez feltehetően összefügghet a gazdasági válsággal, a fiatalok inkább kivárnak.

A fiatalok kérhetnek felmentést a 30 napos várakozási idő alól házasságkötésnél. Májusban például tizennyolc igényt adtak le Győrben, ennek felében az indokok között szerepel, hogy a pár épp a szocpolt szeretné igénybe venni, ezért hoznák előbbre az esküvőt. Úgy tudjuk, három-négy győri fiatal pár is a július-augusztusra tervezett lakodalmi ceremónia polgári eskütételi részét előbbre időzítette.


– Arra számítottunk, hogy többen akarnak majd házasságot kötni a szociálpolitikai támogatás eltörlése miatt, hogy sok fiatal dönt arról, hogy hamarabb mondja ki a boldogító igent. Ezzel szemben kevésbé érezzük, hogy a házasulási kedv élénkülne – magyarázza Kriskóné Hajszán Gabriella, az igazgatási osztály munkatársa.

A mosonmagyaróvári házasságkötő termet tehát a várakozással ellentétben nem rohamozták meg. Idén májusban például tizenhat pár esküszik örök hűséget, ez a tavalyi év hasonló hónapjával összehasonlítva is jóval alacsonyabb. A házasságkötés előtt harminc nap a kötelező várakozási idő, bár mint mondtuk, ezalól felmentést lehet kérni indoklással, így akik a napokban bejelentkeznek, talán nem esnek majd el a jelentős támogatásoktól.

Ők nem vártak: A nívós győri szórakozóhelyen látható ifjú párnak szintén nem volt sürgős az esküvő, de kifogásuk sem volt ellene... Fotóillusztrációk: H. B. E.
Ők nem vártak: A nívós győri szórakozóhelyen látható ifjú párnak szintén nem volt sürgős az esküvő, de kifogásuk sem volt ellene... Fotóillusztrációk: H. B. E.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önnek bejön? Ötven napja hivatalban a Bajnai kormány

Bajnai Gordon úgy ítéli meg, hogy mindazt betartotta, amit félszáz napja mondott, amikor elvállalta… Tovább olvasom