Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 6°C | 17°C Még több cikk.

A szegények orvosát nem felejtik el Csornán

A Bartos név hallatán aligha akad olyan csornai – az idősebb generációból –, aki ne tudná, kiről is van szó. A szegények orvosaként számon tartott községi orvos, Bartos Gábor 1929-től az 1970-es évekig praktizált Csornán. Akik ismerték, még ma is szeretettel emlékeznek rá.
Dr. Bartos Gábor 1902-ben Sopronban született, a család ötödik gyermekeként. Orvosi tanulmányainak befejezése után 1927 és 1929 között Pécsen dolgozott. A legendás orvost 1929-ben nevezték ki Csornára községi orvosnak, melyről a korabeli lapok is beszámoltak. A pécsiek meg is siratták kedves doktorukat, aki nemcsak szaktudásával, hanem emberségével is iparkodott elősegíteni betegei gyógyulását. A csornaiak is hamar megszerették.
A harmincas években, amikor még szó sem volt antibiotikumokról, sorra haltak meg a kisgyermekek hasmenésben. P kitűnő eredményeket ért el a gyógyításukban. Szüléseket vezetett le szövődmény nélkül, értett a sebészethez, fogat húzott, bőrbetegségeket, allergiát kezelt eredményesen. Munkájában szívós és kitartó volt, olyan betegeket is meggyógyított, akikről a kórházban már lemondtak.

„ Apám szerette az embereket”

A doktor 1930-ban nősült, két gyermekük született: Gábor és Éva. A Dunaújvárosban élő, ma már 75 esztendős fia, aki édesapja nyomdokaiba lépve sebész lett, így elevenítette fel a csornai éveket: „Apám szerette az embereket, akik ezt megérezték és bíztak benne. Mindig türelmes volt, jó kedélyű, viccelődő, ugyanakkor együttérző gondjaik iránt. Akkoriban nagy volt a szegénység. Ha tudott, segített. Rengeteget dolgozott, a II. világháború idején a bevonultatott kollégái helyett is. Abban az időben az orvos éjjel-nappal készenlétben volt az év 365 napján. Gyakran ébredtem arra, hogy beteghez hívják, sokszor vidékre. Ilyenkor lovas kocsival vagy szánkóval szállították. Télen beburkolózott nagy, báránybőr bundájába és lábzsákjába, úgy indult útnak. Megesett, hogy karácsony estéjén, épp a gyertyagyújtás előtt érkezett a hívás. Ilyenkor órákat vártunk a visszaérkezésére. A deportálások idején sok zsidón segített, a hadikórházban is bújtatott néhányat, majd ő is a frontra került. Apám távollétében szegény anyámat többször is háborgatták a pártszolgálatosok elrejtett zsidó vagyontárgyak után kutatva.”

Utolsó évei Sopronban

1945-ben koholt vádak alapján elbocsátották és rendőri felügyelet alá helyezték, ám a helyi közvélemény, a város vezetői és a korábbi üldözöttek is kiálltak mellette, így végül rehabilitálták. Bartos doktor a hatvanas évekig a Laky Döme utcai lakásukhoz csatlakozó rendelőben praktizált. A visszaemlékezések szerint idősebb korában is látástól vakulásig dolgozott. Nem politizált, nem volt párttag, de részt vett a közéletben, küzdött a helyi egészségügy fejlesztéséért.
Bár 1962-ben elérte a nyugdíjkorhatárt, senki sem akarta, hogy távozzon, így hát tovább praktizált a városban, 1971-ig. Utolsó éveit Sopronban töltötte.
„ Apám mindig arra vágyott, hogy nyugdíjaséveit a szeretett Sopronban élje le. Sajnos ez csak részben teljesült. Oda költözhetett ugyan, de betegsége miatt szinte ki sem tudott lépni a lakásból. 73 éves korában, az ismétlődő szívrohamokban meghalt. Utolsó útjára sok csornai elkísérte” – emlékezett vissza Gábor.
Böröcz Józsefné Terus néni és Szűcs Jánosné Margit néni gyerekkoruktól ismerték az orvost. „Az öreg Bartos nagyon kedves, közvetlen ember volt, kivétel nélkül mindenkivel” – mondták. „Valóban a szegények orvosa volt. Sosem fogadott el pénzt a betegektől, épp csak az orvosság árát kérte el. Manapság, a hálapénzek idején, ez elképzelhetetlen. Sokáig autója sem volt. Amikor hívták Földszigetre, Acsalagra, biciklivel járt a betegekhez. Csodálatos ember volt. Nem számított neki, hogy nappal van-e vagy éjszaka, esik-e vagy fúj. Felpattant a kerékpárjára a viharlámpával, és már ment is” – emlékezett vissza Terus néni. Margit néni hozzátette: „Szókimondó ember volt, ami a szívén, az a száján, mégsem hiszem, hogy lett volna haragosa. A pályatársai között sem. Hatalmas munkabírása és kiemelkedő tudása volt, sokat tanulhattak tőle szakmailag és az emberekkel való bánásmód terén is. Amire felesküdött, azt maximálisan betartotta, még többet is adott. Míg élünk, szeretettel emlékezünk rá.”

Emlék Bartos doktortól

A csornaiak nem csak emlékezetükben őrizték meg Bartos doktort. Bozsoki Imre például nagy becsben tartja a doktor biciklijének 80 éves gázégőjét, melyhez két évtizeddel ezelőtt, az egykori Bartos-lakás lomtalanítása során jutott hozzá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorserleg

a legjobb horgásznak

A Szigetköz Horgász Egyesület augusztus 20-án, vasárnap rendezi meg 28. alkalommal Ásványrárón a… Tovább olvasom