Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

A szaxi hosszú hajú mestere

A rajongók imádják St. Martin lírai szaxofonmuzsikáját, még reneszánsz embernek is nevezik.

…a zene „szentje", a romantika lovagja – vagy egy önmagát megvalósító szaxofonos, zeneszerző. A rajongók imádják lírai muzsikáját, még reneszánsz embernek is nevezik. Arról van szó, hogy Szentmártoni Imre útkeresései a közönség szeme láttára zajlanak: fotókat készít, verseket ír, színdarabok zenei rendezője. A győri közönség legutóbb a városi könyvtárban láthatta őt egy fotókiállítással egybekötött koncerten – most pedig június 9-én 19 órakor ad koncertet a BBMMK-ban.

Mire kialakul egy koncert végleges időpontja, rengeteg telefonhívás és e-mail váltás zajlik. St. Martin ráadásul nem hajlandó lemondani saját zenekaráról, amely most a Megasztár csapatát is kíséri. „Hét éve játszom együtt velük." Anno a csapat egy váltás során alakult ki: „Szerencsés vagyok, mert ebben a stílusban, amit most hall a közönség, csak két zenekarom volt: akikkel elkezdtem és a jelenlegiek. A másik zenekarból az egyik tag kivált, akkor kerestem meg Éry Balázst, a jelenlegi billentyűsömet. Mivel számítani lehetett arra, hogy mások is elmennek – volt, aki vendéglátózni ment, hogy többet keressen, volt, aki második gyermeke születése miatt tért vissza családjához –, tanakodtunk Balázzsal, van-e kedve az ő állandó zenekarának engem kísérni. Azóta egy kongás úr is csatlakozott hozzánk, így még teltebben szólhat a hangszerelés."

Mint minden zenész, ő is arra vágyott, hogy olyan zenekara legyen, ahol félszavakból, összekacsintásokból is megértik egymást. Ez jelenleg így van. Egyébként is a zene bolondja, amióta az eszét tudja.
Ehhez képest vendéglátó-ipari szakközépiskolába járt. „Mindig szerettem volna valamilyen hangszert. Hatévesen trombitálni kezdtem, és trombitával felvételiztem a zeneművészeti szakközépiskolába. 16 emberből 14-et nem vettek fel – engem sem. Másodiknak a vendéglátó-iparit jelöltem meg (harmadiknak pedig, ha jól emlékszem, tévészerelést akartam tanulni, de ez már nem volt igazi választás). A sors fintora, hogy utána a vendéglátó-ipari főiskolára jelentkeztem és a zeneművészetire jutottam be – szaxofonnal." Közben nemcsak hangszer-, de zenekarváltások is történtek. Én azt kérdeztem: vajon a bandák azért voltak annyira mások, mert mint minden kamasz, követték az éppen aktuális stílust? Ő pedig beszámolt: „13 éves koromban az akkori elképzelésem szerint kis őrületeket játszottam, de már saját zenekarral. Utána a Treff nevű bandával próbálgattam a szárnyaimat. 17 évesen a Boszorkány Csepp Dixielandben a dixie-t vegyítettem a saját elképzeléseimmel. Ezekről van felvételem, és be is tudom bizonyítani, hogy azok a kis foszlányok, a saját kis stílusdarabok, amik akkor megérintettek, azok jöttek vissza a zenekarváltások után. Ott volt a Prognózis – amiről akkor azt hittem, az az én stílusom: borosta, bőrcsukló, szegecses nadrág. Nagyon bitangul nyomtam, aztán amikor az a zene már nem adott többet, azt mondtam, nem tudom életszerűen csinálni. Volt még az Első Emelet, amiben nyolc hónapig próbáltam ki magam, és a Névtelen Nulla. Ezek után 1992-ben »visszatérhettem« a saját stílusomhoz."

Az első koncert a Közgázon volt, és St. Martint szinte a közönség szeretete és visszajelzése hajtotta bele, hogy folytassa, amit elkezdett. Az útkeresés ettől kezdve a zene mellett a verselésben és a fotózásban folytatódott. „Részemről ezek önmagam megismeréseinek eszközei. 13 évesen kezdődött, de csak az utóbbi időben (tíz év) vált komollyá. Akkor rímeket faragva stílusosan hódítottam a lányokat. A zenéből aránylag könnyű volt verset írni, mert az is ritmus, lüktetés. Akkoriban más útkereséseim is voltak, nekilódultam az életnek, próbáltam elsajátítani mindenfélét. Négy évig atletizáltam, három évig fociztam egyesületnél, modellező szakkörre jártam. A végén anyukámék hajtottak, hogy most már el kell döntenem, mit akarok."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannon Bormustra még két napig

A Pannon Bormíves Céh hatodszor rendezi meg az Országos Pannon Bormustrát, immár negyedszer a Pannonhalmi Főapátsággal együtt. Június 2. és 4. között is a világörökség részét képező épületegyüttes ad otthont a versenynek. A 16 bíráló fele külföldi, a zsűribe többek közt olasz, spanyol, német, lengyel és francia szakértők érkeztek. Tovább olvasom