Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület egyetért a betegszállítók törekvéseivel

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület messzemenőkig támogatja a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének törekvéseit.

Csiba Gábor, a szövetség elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifejti: az egészségügyi szféra szereplői számára egyértelmű, hogy az anyagilag ellehetetlenült helyzetbe került Országos Betegszállító Szolgálat működési nehézségeivel közvetlenül a betegek találkoznak.

Pénteken az idei évre egymilliárd forint pluszforrásért demonstráltak Budapesten a betegszállítással foglalkozó cégek, amelyek szerint a működésük kerülhet veszélybe.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület kommünikéjében az olvasható: a betegszállításnál tapasztalható hosszabb várakozási idő, a bizonytalanná váló szállítási határidők, a betegszállításban közreműködő dolgozók létszámának csökkenése hatással van a betegellátás minőségére, és közvetve kárt okoz az egész egészségügyi ellátórendszerben.

Mint írják, a betegszállításra fordított forrás 2007 óta sajnos folyamatosan csökken. Ennek következménye, hogy a betegszállítóknak megszorító intézkedéseket kellett tenniük.

Az üzemanyagár emelése miatti pluszköltségek és a betegszállításra alkalmas járművek fenntartási költségének növekedése olyan költségelemek, amelyek pontosan előre nem tervezhetők, és ezeket a rendelkezésre álló források nem fedezik.

A mintegy ötven betegszállító autóval az Egészségügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) épülete körül demonstráló szervezetek nevében Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke adta át a petíciót Székely Tamás egészségügyi miniszternek, majd a MeH egyik főosztályvezető-helyettesének.

Bíró Ferenc a petíció átadása után közölte: a mentés és betegszállítás 2008-as szétválasztása óta ugyanazért a pénzért egyre több beteget szállítanak.

Nem ismeri el a tárca azt sem, hogy a munkáért csak akkor fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ha a kocsiban beteg ül, a betegért megtett "üres" kilométerekért nem kapnak pénzt.

Továbbá az infláció mértékét sem kompenzálta a tárca, ami számításuk szerint 2007 óta összességében 20 százalék volt. Székely Tamás elmondta, nem tartja jogosnak a követeléseket, és nem lát arra módot, hogy a költségvetésen változtassanak. Magyarországon 94 cég foglalkozik betegszállítással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy mennyiségű műszaki cikket foglaltak le Budapesten

Nagy mennyiségű hamis DVD-ket, DVD-író eszközöket, továbbá telefonokat foglaltak le a vám- és… Tovább olvasom