Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

A repcét már ''aratják'' a Rábaközben

A vetések kifagyásától tartanak a rábaközi termelők. Ha félelmeik beválnak, újra kell munkálni a földeket.
A fagy és a belvíz okozta károk miatt aggódnak mostanában a rábaközi gazdák. Attól félnek, hogy egy jó darabig még nem is tudnak a földekre menni, ezért a tavaszi vetések is csúsznak. Idén sok lesz a repce, a napraforgó, de bíznak a cukorrépában is. Vannak, akik újabb kultúrákban „gondolkodnak".

Kifagynak a vetések

Szabó Gyula a bérletekkel együtt összesen hatvan hektáron gazdálkodik Edvén, földjeibe jórészt búza és repce került. A Kisalföld megkeresésére szomorúan jelentette ki: a repcét most „aratják".

– Hiányzik a földekről a hótakaró, fagy ki a vetés – magyarázta a furcsa állítást. – Ahogy most áll a helyzet, újra kell vetni a területet, ami igencsak megterheli a gazdaságot. Újra el kell munkálni a földet, vetni az új növényt, ami mind pluszkiadás. És ha az új vetés bejön, akkor vagyok nullán. A búzámon is áll a víz, pedig jó évre számítottam. Egy része tehát fagykáros lesz, a maradékon pedig a minőséggel adódnak majd gondok. Most már azzal is beérném, ha nem lenne veszteséges a gazdálkodás. Cukorrépám tíz hektár van, ez a tavalyihoz képest kevesebb, mert szerződést csak ennyire köt a feldolgozó. Ráadásul az ára is lejjebb megy. A szerződöttön felüli mennyiséget – ahogy tavaly – amúgy is csökkentett áron veszik meg, éppen csak az önköltséget fedezi a bevétel.
A vásárosfalui Molnár Sándor tavaly tavasszal úgy vélekedett, hogy 2005-ben a cukorrépa lesz a „slágernövény". Jóslata bevált, sőt, ahogy ő fogalmaz, „túlzottan" is.

– A cukorrépa nagyon nagy termést hozott, voltak területek, ahol a megszokott hozam dupláját érték el – közölte a vásárosfalui gazda. – Ha információim jók, az előállított cukor értékesítésével vannak gondok. Ennek ellenére azt mondom, hogy a növény idén is népszerű lesz. Igaz, a gyár most a vetendő területeket visszafogta, ami az ő szempontjából érthető is. Az elmúlt évben szép termést hozott a napraforgó is, azt hiszem, a felvásárlási árral is elégedettek lehettek a gazdatársak.

Gondolkodni újabb kultúrákon

A jelenlegi tapasztalatairól Molnár Sándor kifejtette: sok helyen lesz fagykár a Rábaközben, a repce, a búza megsínyli a hideg időjárást.
– Gondolkodni kell újabb és újabb kultúrákon. Mostanában az energiafüvet emlegetik mint alternatívát – jegyezte meg Molnár Sándor. – Részleteket egyelőre még nem tudunk, csak azt, hogy a gyengébb talajok növénye lehet. A gond ezzel csak az, hogy EU-s támogatás nem jár a termesztésére. Szerintem kicsiben mindenképpen érdemes megpróbálni, bár még a piacról sem tudunk biztosat. A bioenergiának viszont nyilván lesz jövője. Aztán a jó minőségű búzának, kukoricának is lesz létjogosultsága.

Nagy Tibor a farádi határban gazdálkodik közel húszhektáros birtokán. Véleménye és tapasztalata ugyanaz, mint gazdatársaié. Földjein áll a víz, félő, hogy a tavasziak vetésidejére sem lesz elmunkálható.

Újra szántanak, újra vetnek

– Rendszeresen figyelem a határt, de egyelőre nincs mit nézni rajta. A laposabb területeken a legrosszabb a helyzet. Hogy mostanában nem lehet rámenni, az szinte biztos. Tavasszal komoly problémákkal kell szembenéznünk még nekünk is, akik inkább hagyományos gazdálkodást folytatunk. Én is a földek kilencven százalékán búzát termelek, kell az állatoknak is. De aki mással próbálkozik, fogós helyzetben lesz, hiszen a napraforgót még előbb kell vetni – ráadásul a már elvetett repcék mennek tönkre. Pedig sokan próbálkoztak ezzel a növénnyel. Más lehetőségük nem lesz, mint újra szántanak, újra vetnek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl kell lépni a betegségtudaton

Kiss Éva, a Gambro Szegedi Dialízis Központjának orvosigazgatója Ádám Edit-díjat vett át Budapesten,… Tovább olvasom