Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A rendszerváltás vesztesei

A kapuvári munkaerőpiacon, közel ötszázalékos munkanélküliség mellett, a jelentősebb cégeknél alig hatvan új munkahely található. Varrónőből hiány van, a húsipar – új kezdeményezésként – kiképezteti a saját utánpótlását.
Több fórumon is elhangzott, hogy a helyi munkaerőpiacot (is) tekintve Kapuvár a rendszerváltás vesztese. A nyolcvanas évek végi – szinte teljes – foglalkoztatottság már csak álom a városiaknak. Nagy múltú cégek szűntek meg vagy alakultak át, jelenleg mintegy ötszázalékos munkanélküliséggel sújtva a kapuváriakat.
A város szinte védjegyként használta a napjainkban nyolcvanéves húsgyárat, ahol fénykorában több mint ezer dolgozót foglalkoztattak. Az ezredfordulóra erős visszaesés következett be az üzem életében, amit azóta sem a városi költségvetés (kiesett adóbevétel), sem a helybéliek és a környék lakossága sem tudott feldolgozni. A 2003-as átalakulás után valamivel több mint négyszáz emberrel indult újra a gyártás az Esterházy herceg által alapított gyárban, napjainkra – a kiszervezések miatt – háromszázötvenen dolgoznak. Bedecs Pál üzemvezető szerint jelenleg is alkalmaznának új munkatársakat, marhacsontozó és csomagoló munkakörbe. Az üzemvezető hozzátette: közel tizenöt – frissen végzett, általuk képeztetett – szakmunkást épp a napokban készülnek felvenni. Úgy véli, a várhatóan év végéig elinduló késztermékgyártás még közel húsz dolgozó felvételét biztosítja majd.
Kapuvár másik patinás üzeme, a ’69-ben alapított vagongyár napjainkra eltűnt a városból. A háromszáz munkatárssal kezdő üzem fénykorában hatszáz dolgozót foglalkoztatott, jelenleg gabonatároló működik a közel negyvenéves falak közt.
A Diadal Zrt. ’70-ben alakult, alig százhúsz dolgozóval. Papp József elnök-vezérigazgató elmondta: öt éve több mint hatszázötven munkatársuk volt, jelenleg hatszázan dolgoznak az üzemben. Az elnök hangsúlyozta: legnagyobb fájdalmára megszűnt a helyi varrónőképzés, pedig húsz-harminc szakmunkásra és néhány műszerészre szükségük lenne.
A másik könnyűipari cég, a Kapuvári Ruhaipari Rt. is néhány éve élte át legnagyobb visszaesését. Az ’51-ben alakult üzem tizennégy dolgozóval kezdett, a rendszerváltás után hat évvel még közel ötszázan dolgoztak. Napjainkban alig százharmincan ülnek a varrógépek mellett. Bujtás Vince elnök-vezérigazgató azonban hozzátette: nemrég vettek fel tíz munkatársat, de jelenleg nem tervezik újak alkalmazását.
A város legújabb, jelentősebb munkaadója a 2003-ban letelepült Provertha Rt. Negyven dolgozóval kezdett a cég, de napjainkra több mint száz munkatársat foglalkoztatnak. Füzi István üzemvezető szerint az utóbbi időben folyamatosan vették fel az embereket, jelenleg is közel tíz munkatárs foglalkoztatását tervezik.
A kisebb vállalkozások közül a ’92-ben, két emberrel alakult Cserpes-tejüzem évek óta bővíti munkatársai körét. Jelenleg több mint hetvenen dolgoznak az ipari parkba települt üzemben, de Cserpes István tulajdonos szerint az új munkatársak felvétele szinte folyamatos. Leginkább tejipari szakmunkásokat és néhány felsőfokú végzettségű munkatársat keresnek.
A megyei munkaügyi központtól kapott tájékoztatás szerint Kapuváron 4,4 százalékos a munkanélküliségi ráta. Ez a közel hétezer-kétszáz munkaképes korú lakosból háromszáztizenhét álláskeresőt jelent. A cégek leginkább varrónőt, hegesztőt, könyvelőt, TIR-vizsgás sofőrt és idegen nyelven is beszélő technikust keresnek. Az állástalanok legtöbbje viszont adminisztrátor, eladó, vagyonőr, valamint segéd- és betanított munkás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom