Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A porallergia - tegyünk ellene!

A lakásunkba letett különböző nagyságú szőnyegek díszei ugyan lakásunknak, azonban kitűnő táptalajként szolgálnak a szőnyeg sűrűjében megbújó aprócska állatoknak, a poratkáknak.

Poratka
A poratka  egy nagyon kicsi, leginkább a pókra hasonlító rovar. Mérete 0,2 mm, teste egy tagolatlan szelvényből áll. Élete során kb. 200-300 petét rak le és testsúlyának 200- szorosával megegyező mennyiségű ürüléket termel. Ez a fehérjét tartalmazó ürülék válthat ki túlérzékenységi reakciókat, melyek allergiába is gyakran átcsapnak, sőt, asztmatikus tünetek okozhatnak.

A poratka és ürüléke
Magyarországon minden negyedik ember allergiás valamilyen anyagra, mivel az fehérjét tartalmaz, amely allergiás reakciókat válthat ki belőlünk. Lakásunk használata során a porszerű ürülék felverődik a felületekről, és belélegezve nyálkahártyánkra és tüdőnkbe kerül.  Az allergiás reakciók a szervezetünk védelmi rendszerének részei. A gondot az okozza, hogy immunrendszerünk olyan anyag ellen próbál védekezni, amely nem káros (házipor, virágpor, állatszőr, stb.) Mivel a poratkák fő tápláléka az emberi hámsejt, ezért az ember közvetlen környezetében, leggyakrabban ágyakban, kárpítozott bútorokban, szőnyegben, lakástextíliákban és plüss játékokban találhatóak meg.

Mielőtt nyugovóra térünk jó, ha tudjuk, hogy ágyunkban kb. 1 millió atka várja, hogy melléjük feküdjünk. Ilyenkor, éjszaka kopik az ember hámsejtje a legjobban - a hosszú órákig tartó egy helyben forgolódás miatt - ez pedig kitűnő táplálék "ágytársainknak", s könnyen előfordulhat, hogy reggel száraz torokkal, váladékos szemmel ébredünk. Bizonyos érzékenységi szint felett éjszakai befulladás is előfordulhat. Ha az allergia bármely fajtájára gyanakszunk, mihamarább forduljunk orvoshoz!
 

A legtisztább otthonokban is élnek poratkák, számuk azonban jóval kisebb, ha betartjuk az alábbi tanácsokat:

•  Nedves ronggyal portalanítsunk, mert a száraz porkendő csak csak felkavarja a port!
•  Szellőztessünk gyakran a páratartalom alacsonyan tartása érdekében. (Mint tudjuk, az atkák kedvező életfeltételeihez hozzátartozik a magas páratartalom és a 20-25 fokos hőmérséklet.) Ne feledjük, hogy a port nem kívülről hozza be a szél, hanem a házon belül termelődik.
• Léteznek már olyan ágytakarók, amelyek taszítják a port. Érdemes ilyet vásárolnunk. A pokrócokat és ágyneműt hetente mossuk ki meleg, legalább 60 fokos vízben, hogy elpusztuljanak az atkák.
•  Érdemes rendszeresen mosni az ágyban fekvő plüss játékokat is.
•  A gyapjú vagy tollal kitömött ágyneműt cseréljük szintetikus anyagokra!
• Hálószobánk legyen száraz, penészgombamentes!
• Ha lehetséges, csökkentsük a lakásban a szőnyegek mennyiségét, méretét, ahol csak lehet, adjnuk teret a fapadlónak, kőnek, linóleumnak! A szőnyegeken használjunk poratkák elleni, "atkagyilkos" szőnyegspayt!
• Hetente egyszer mossuk fel a szőnyegmentes felszíneket!
• Portörléshez mindig nedves ruhát használjunk, s ha lehet ne az allergiás személy végezze a portörlést.
  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa Linuxra vált?


Az Európai Unió 250.000 eurós projektbe kezdett, mely az uniós… Tovább olvasom