Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

A politika nem szól bele a tervezésbe

• Az ember elképed: lebontanak egy-egy értékes családi házat, helyére 10–20 lakást nyomorítanak be haszonszerzés céljából. Ady Endre út 101., Ady E. út 46., Erdész u., GYIK-kal szemben. Szabályos a dolog: a képviselő urak ezt a besorolást szavazták meg. Tisztelt képviselő urak! Tudatom Önökkel, hogy ez káros a városnak, a lakosságnak. Önök választóik érdekei ellen szavaztak, valószínűleg önös érdekből. Várom a válaszukat. Ajánlom a témát a védegyletnek is.

A városban zajló építési anomáliákról már többször írtunk a Kisalföldben. Kiderült: mindegyik szabályos, jogerős építési engedéllyel rendelkezik. A hivatal érve: az adott területre érvényes rendezési, illetve szabályozási terv alapján adják ki az engedélyeket, s ha a tervezett épület megfelel az előírásoknak, akkor nem tagadhatják meg az engedély kiadását. A városfejlesztési terveket végül az önkormányzat hagyja jóvá, tehát a testületé a felelősség. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű, legalábbis a frakcióvezetők szerint.
– Egy-egy rendezési tervet hosszú hónapokig készítenek a tervezők és csak azt követően kerül a testület elé, ha minden fórumon átment és a nyilvánosság is megismerhette mondta Hegyi Ferenc (MSZP). – Ennek adottak a szabályai. Hangsúlyozom, a terveket szakemberek készítik és számos szakmai szűrőn mennek át. Tehát egy ilyen terv elsősorban szakmai kérdés. Ezzel persze nem szeretném a politikusok felelősségét másokra hárítani, de tény, gyakorlatilag módosítás nélkül kerülnek elfogadásra. A képviselők nem szakemberek, és nincs megfelelő apparátusuk a tervek alapos átnézésére és esetleg módosítására. Amennyiben a szakma azt mondja, minden rendben, nincs okunk kételkedni.
Kóczán Zoltán (SZDSZ) szerint önmagában abból nem lehet kiindulni, hogy egy családi ház helyett esetleg többlakásos társházat építenek.
– A rendezési terveket helyi és országos hírű szakemberek készítik, tehát nem politikusok, mert szakmai kérdésről van szó – jelentette ki Kóczán Zoltán. – A politika csak indirekt módon szól(hat) bele a tervek készítésébe. A képviselők kész szakmai anyagot kapnak. Ennek az éremnek azonban van egy másik oldala is. Egy város fenntartása, működtetése sokkal drágább, ha „földszintes”, nagy kiterjedésű. Ezért elvben nem ellenezhető, ha családi házak helyett társasházak épülnek, de a környezet nyilván meghatározó kell hogy legyen. Ma már azonban senki sem kéri számon, hogy hol vannak a Széchenyi tér déli oldalán vagy a Rákóczi utcában az egykori földszintes kis házak. Természetesen megértem azokat, akiknek szomszédjukban egyszer csak tömbház épül, esetleg elfedve a kilátást vagy csak megszüntetve azt az intim környezetet, amely korábban volt.
– A rendezési tervek készítése nagy körültekintést igényel, ezért a Szövetség Sopronért Egyesület sohasem volt híve az esetleges egyedi módosításoknak, csak egy kiérlelt koncepció elfogadását támogatta és támogatja – jelentette ki Forrás Béla. – Annál is inkább, mert szakmai kérdésről van szó. Megjegyzem azonban, ki tudja, hogy egy adott terv egyes eleme jó vagy rossz, pontosabban kinek jó vagy nem jó? A rendezési elképzelések szakmai alapokon öltenek testet. Csak remélni tudom, hogy a politikusok távol tartják magukat, s nem politikai megfontolások döntenek arról, hogy miképp fejlődik egy adott városrész, illetve hogy ott milyenek az építési szabályok.
– A Polgári Összefogás frakciója a rendezési tervek elfogadásakor minden esetben a szakmára hagyatkozik – tudtuk meg Abdai Gézától. – A tervezés folyamata, amíg eljut az elfogadásig, több mint egy évet is igénybe vehet. Ilyenkor az önkormányzat nehéz helyzetben van, mert egyfelől szakmai, másfelől viszont a lakossági elvárásoknak kell eleget tenni. Gondoljunk csak a Lövér-rendeletre, milyen viharokat váltott ki az építési tilalom. Bármilyen alapos is azonban az előkészítés, mégis maradhatnak a tervekben olyan elemek, amelyekről csak utólag derül ki – általában az építési engedély beadásakor –, hogy nem illenek az alapkoncep-

cióba. Ezért talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy ilyenkor az önkormányzat közbeléphessen, s esetleg kártérítést fizessen a tulajdonosnak. Példaként a Darányi-villa lebontását említem. Szabályosan jártak el, mégis hiba volt elbontása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom