Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A pénzügyőrök ellenőrzik a fémhulladék-kereskedelmet januártól

A jövő évtől a Vám- és Pénzügyőrség (VP) ellenőrzi a fémhulladék-kereskedelmet, miután a kormány december 16-án elfogadta azt a kormányrendeletet, amely a VP-t jelölte ki fémkereskedelmi hatóságként, s így teljessé vált a jogszabályi felhatalmazás.

Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény (fémtörvény) és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, azt követően csak a VP által kiadott érvényes engedély birtokában végezhető fémkereskedelmi tevékenység

A törvény az engedélyezési eljárásra átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelem legkésőbb április 1-jéig még végezhető engedély nélkül, de csak akkor, ha a tevékenységet a fémtörvény kihirdetésekor (2009. június 29-én) telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtotta.

Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le. Nagy János országos vámparancsnok korábban elmondta, a fémhulladék-kereskedelem engedélyezési rendszere szigorodni fog, így megkövetelik majd a bankgaranciát, szigorú nyilvántartási rendszert írnak elő, a felvásárolt termékeket pedig néhány napig meg kell majd őrizni. A tevékenységi biztosítékot fix összegben kell nyújtani, bizonyos feltételek teljesülése esetén azonban - kérelemre - mérsékelhető a biztosíték összege. A kormány döntött az adatszolgáltatás rendjéről és az adatok köréről is: a napi, illetve havi adatszolgáltatásra az átmeneti időszakot követően kizárólag elektronikus úton kerülhet sor, a VP honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal.

Az engedélyezés, adatszolgáltatás és ellenőrzés szabályai a VP szerint szorosan illeszkednek a fémtörvény céljaihoz, így nem a legális vállalkozásokat akarják ellehetetleníteni, hanem a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve a fekete- és szürkegazdaságot visszaszorítani. A bűncselekmények felderítését segíti majd, hogy a kereskedők és a vámhatóság között a képi megjelenítést támogató elektronikus kapcsolat lesz. Így, ha egy fémtárgy eltűnik, perceken belül ellenőrizni tudják, hogy valamelyik kereskedőhöz került-e. Eddig az ügyek 1 százalékában sikerült megtalálni az elkövetőeket; Nagy János akkor lenne elégedett, ha ez az arány 40-45 százalékra nőne.

Az országos vámparancsnok nemrég a sajtónak elmondta: a fémhulladék ellenőrzési rendszer elindításához legalább 250 munkatárs szükséges, ahhoz pedig, hogy a célját elérje, 400-ra. Július óta a vámhatóságnál is létszámstop érvényesül, ha ez hosszabb távon fennmarad, komoly problémákat okozhat az országos parancsnok szerint. A vámhatóság lehetőséget kért arra, hogy legalább a kritikus pontokon feltölthesse a megüresedett helyeket, amit engedélyeztek.

Olvasóink írták

  • 2. jánosi 2009. december 21. 20:51
    „Na erre kíváncsi leszek : vajon olyan kemények lesznek a " népi " fémkereskedőkkel, mint a piacon
    a hetvenéves zöldséges nénikével ............”
  • 1. janika 2009. december 21. 06:31
    „No, most meg Ők kapnak jattot? Serencsétloen "gyüjtögetö kereskedőket" még a finánc is nyúzza?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: ez volt a válságkezelés egyetlen útja

A miniszterelnök a Vasárnapi Híreknek adott interjújában arról is beszélt, hogy Magyarország… Tovább olvasom