Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

A Pentagon javaslatára maradt el az Irán elleni csapás

Amerikai lapértesülés szerint a Pentagon vezető beosztású tisztviselői kételkednek abban, hogy légicsapásokkal tönkrezúzható Irán atomprogramja.
A The New Yorker című hetilap legfrissebb, vasárnap megjelent számában Seymour Hersh, védelmi kérdésekre szakosodott, Pulitzer-díjas újságíró a védelmi minisztérium volt és jelenlegi katonai vezetőire hivatkozva azt írta, George Bush elnök kormányzata egy időben azt fontolgatta, hogy atomcsapást mérjenek Irán natanzi nukleáris központjára, amelyben az urándúsításhoz szükséges gázcentrifugák működnek.

A Pentagon vezető beosztású tisztviselői azonban április végén meggyőzték a Fehér Házat arról, hogy nincs értelme a légicsapásoknak, azokkal nem tudják megsemmisíteni az iráni atomprogramot. A katonák figyelmeztették az amerikai kormányzatot arra, hogy bármilyen, Iránra mért csapás - amelyet az atomválság megoldására tett diplomáciai erőfeszítések kudarcának esetében foganatosítanának - "súlyos gazdasági, politikai és katonai következményekkel járhat az Egyesült Államok számára".

A következmények között említették, hogy Irán leállíthatja az olajszállítást Európába és Japánba, nem tudni, hogy miként reagálna a világ közvéleménye, de a muzulmán világban biztosan óriási felzúdulást váltana ki egy ilyen amerikai beavatkozás. A magas rangú tisztek különösen amiatt ódzkodnak egy Irán elleni katonai művelettől, mert nem rendelkeznek megbízható és használható információkkal arról, hogy Teherán atombomba készítésével foglalkozik.

"Az amerikai és az európai hírszerzési szolgálatoknak nincs semmilyen konkrét bizonyítékuk titkos munkálatokról. A katonai stratégák nem tudják biztosan, hogy milyen célpontokra mérjenek csapást" - írta Hersh, emlékeztetve arra is, hogy Irán, amerikai légicsapásoktól tartva, az utóbbi két évben sűrűn lakott övezetekbe telepítette át a legfontosabb nukleáris anyagokat és termelő egységeket. Az óvatosság másik legfontosabb oka az iraki tapasztalatokban rejtőzik. Irakban mind a mai napig nyomát sem lelték tömegpusztító fegyvereknek, miközben az Egyesült Államok éppen ezek meglétére hivatkozva indított háborút 2003 tavaszán Szaddám Huszein rezsimje ellen.

Az utolsó határ: a katonák problémái az (amerikai) elnök iráni politikájával című cikkben Hersh úgy mutatja be forrásait, mint akik gondolnak tetteik történelmi megítélésére, és egyre inkább készek kifejezni ellenvetéseiket a Donald Rumsfeld védelmi miniszter által ösztönzött döntésekkel szemben. A katonai hierarchia tagjai "el kezdték érezni az út végét, és nem akarják, hogy a történelem elítélje őket" - mondta az újságírónak egy négycsillagos nyugalmazott tábornok.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alan Shearer: Rooney húzzon be egyet Cristiano Ronaldónak

Alan Shearer arra biztatta Rooneyt, hogy a Mancgester United felkészülésének kezdetén az legyen az… Tovább olvasom