Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

A pápa Lengyelországban

A katolikus tanítás hagyományaihoz való ragaszkodásra szólított fel tegnap Varsóban a 120 lengyel és külföldi bíborossal és püspökkel együtt bemutatott koncelebrációs szentmisén XVI. Benedek pápa, aki délután lengyelországi látogatásának eddigi legmelegebb fogadtatásában részesült a czestochowai Mária-kegyhelyen.
A varsói szentmisén az egyházfő arra figyelmeztetett, hogy Krisztus tanítását, az evangéliumokat senki sem hamisíthatja vagy változtathatja meg azzal az indoklással, hogy e hagyomány követése a mai ember számára túlságosan fáradságos. A pápa bírálta a Szentírás interpretációjának bármiféle „relativizmusát és szubjektivizmusát”. A felhőszakadás ellenére mintegy 270 ezer ember vett részt a pápa pénteki miséjén Varsó központi terén, a Pilsudski téren, ahol II. János Pál pápa is misézett 27 évvel ezelőtti első lengyelországi lelkipásztori látogatásán.
XVI. Benedek pápa csütörtökön érkezett négynapos apostoli látogatásra Lengyelországba. Első ottani miséjét a lengyel püspöki kar tagjaival és a külföldről, benne Magyarországról érkezett főpapokkal közösen pénteken fél tíz órakor mutatta be. Ez volt a pápai vizit első csúcspontja. Az utcákon, amelyeken a pápa a mise helyszínére hajtatott, emberek hosszú sora ujjongva köszöntötte, közben zúgtak a harangok.
Azon a misén, amelyet II. János Pál 1979-ben mondott ugyanezen a helyen, körülbelül 300 ezer ember vett részt, de a környező utcákban további mintegy 750 ezren kísérték figyelemmel a szertartást, amelyen a pápa „hazájuk arculatának megújítására” kérte honfitársait. A mostani pápalátogatás alkalmából sok varsói lakos kitette lakása ablakába XVI. Benedek képét, volt, aki II. János Páléval együtt.
A pápa péntek délután Czestochowába utazott, ahol felkereste a Jasna Góra-i híres Mária-kegyhelyet, Lengyelország leghíresebb búcsújáró helyét, és imádkozott a Fekete Madonna előtt. Benedek Czestochowában részesült az addigi legmelegebb fogadtatásban útja során. Több mint háromszázezer hívő gyűlt össze a közeli hegyoldalon, kezükben táblákkal, zászlókkal, rózsafüzérrel. A pápa ma szabadtéri misét mond Krakkóban. Erre az eseményre kétmillió hívőt várnak a szervezők. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05.26.

Tovább olvasom