Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

A pápa aláírta Salkaházi Sára boldoggá avatási dekrétumát

A pápa várható magyarországi látogatásakor boldoggá avatja a vészkorszakban üldözött zsidókat mentő, vértanúhalált halt Salkaházi Sárát. A szociális testvért 1944 decemberében a Duna-parton végezték ki a nyilasok azokkal együtt, akiket bújtatott.
Salkaházi Sára
Salkaházi Sárát
1944. decemberében a nyilasok végezték ki a budapesti Dunaparton azokkal a zsidó üldözöttekkel, akiket a szociális testvér az utolsókig menteni próbált. XVI. Benedek most írta alá azt a dekrétumot, amellyel megnyílt az út a boldoggá avatás ünnepélyes kinyilvánítása előtt.
Vatikánban több magyarnak is folyamatban van a boldoggá és szentté avatása, közöttük Apor Vilmos püspököt 1997. novemberében II. János Pál avatta boldoggá, 2001.júniusában Kárpátalján a vértanú püspököt Romzsa Todort, 2003. márciusában volt a római Szent Péteren a szegények orvosának, Batthyányi Stratmann Lászlónak a boldoggá avatása, 2004-ben pedig IV. Károly osztrák császár, magyar királynak.

Salkaházi Sára emlékére évek óta gyertyát gyújtanak a Szabadság-híd pesti hídfőjénél, a neki szentelt emléktáblánál.

Pápává választása után XVI. Benedek az elsők között fogadta a mandátuma végén a Vatikánba látogató köztársasági elnököt. Mádl Ferenc hazánkba invitálta a pápát, aki a meghívást elfogadta, igaz, egyelőre időpont nélkül. Az azonban konkrétan elhangzott, hogy XVI.Benedek magyarországi látogatása alkalmából boldoggá avatják Salkaházi Sára a vértanúhalált halt szociális nővért. Ő példakép a fiatal magyar generációk számára - hangzott el a pápa és az államfő találkozóján.

Sárközi Júlia (Róma)
(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom