Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

A panel nem kell, mégis drágább

A Belvárosban nőtt, míg Győr többi részén megrekedt, sőt, kicsit vissza is esett a lakások iránti kereslet. A panellakásokból a kínálat egyre magasabb: aki teheti, megpróbál ötvenhárom négyzetméterétől megszabadulni. Ám az árak ettől még csak növekednek.
Illusztráció: A győri lakások iránti érdeklődés kismértékben csökkent az elmúlt hónapokban.
A győri lakások iránti érdeklődés kismértékben csökkent az elmúlt hónapokban. Ennek oka az, hogy aki igénybe akarta és tudta venni a kedvezményes hitelkonstrukciókat, már megtette, így a kínálati oldalon főleg a felnövekvő fiatalságra appellálhatnak – tudtuk meg Bán Renátától, az ingatlanközvetítő értékesítési vezetőjétől. Ugyanakkor a belvárosi lakások iránti érdeklődés nőtt, amit az magyarázhat, hogy nem épül új társasház. Egyébként az újszerű – néhány éves – lakásokból sincs túl nagy választék.

Így az árak jelentősen – csupán ez év januárjától kezdve tíz százalékkal – növekedtek. Egy új belvárosi lakás négyzetmétere ma 280 ezer forint körül mozog, míg a felújított lakásoké 240 ezer. S ott vannak természetesen a se nem új, se nem felújított ingatlanok: ezek négyzetméterét 180 és 220 ezer forint között hirdetik. Az új társasházak mellé egyébként parkolóházat is ki kell alakítani, ha ötszáz méteren belül nem garantálható a parkolási lehetőség a ház minden egyes családja számára. A kijelölt helyek tízéves bérleti díja másfél millió forint, amitől megint csak nem lesz olcsóbb az ingatlan.

Ám mindez csak szűkebb kört érint: társasház jóformán alig épül a város belsejében, Révfalu egyes – főleg a folyóhoz közel eső – részein pedig már építési tilalmat kellett elrendelni. A Mosoni-Duna melletti városrész ingatlanjai egyébként egy árkategóriába esnek a nádorvárosiakkal, a kertes övezetekben 270 ezer forintért kelnek el az új négyzetméterek. Érdekes, hogy csaknem ugyanennyibe kerül ma már a sokáig mostohatestvérként ismert Győr-Sziget is, egy kulcsrakész új lakás négyzetméterét 260 ezer forintért kínálják. Drasztikusan megemelkedtek az árak Bácsán is, ami néhány éve még rossz útjaival és közművesítési problémáival a legolcsóbb településrésznek számított. Ma már egy társasházi lakás itt is 10–12 millió forintba kerül.

A családi házak a városban még mindig jóval drágábbak, mint mondjuk Győrújbaráton, ahol azért a panoráma vitathatatlanul szebb, mint például a szabadhegyi temető szomszédságában. Az említett városrészen éppen most mértek ki több mint harminc építési telket társasházak számára – egy telek 15–20 millió forint között mozog. A családi házak ezen a szép múltú környéken 20–30 milliót érnek, de akadnak 60–80 milliós „paloták" is – tudatta Takács Zoltán, egy másik, szintén ingatlanközvetítéssel foglalkozó cég igazgatója.

Már csak a „leköpdösött" rokonról nem beszéltünk. Győr legkevésbé keresett otthonai kétségkívül a régi panelok. Bán Renáta szerint a legolcsóbb lakásokat a Szigethy Attila úti és a Kodály Zoltán utcai tömbök kilencedik-tizedik emeletén találjuk. Mondhatjuk mindezt még annak ellenére is, hogy a panellakások ára ugyanúgy drasztikus mértékben emelkedett, mint a többi ingatlané. Míg két éve – néhány éves szárnyalás után – hat és fél millióról ötmillióra zuhant, mára nyolc-tíz millió között mozog a ház életkorától függően. Ám Bán Renáta szerint ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nőne a kereslet, hiszen az inkább csökkent ez év második felében. Egyszerűen csak sokan akarnak alkalmasint megszabadulni a szép emlékű lakástól, s minden mindegy alapon szabják meg az irreálisan magas árakat.

Mindent összegezve Győr legdrágább része változatlanul a Belváros, bár nem sokkal maradnak el tőle a nyugodtnak és békésnek hitt családi házas övezetek.

Kapcsolódó cikkek >>

A kormányszóvivő a lakáshitelekről (2003-05-13) >>
A piaci lakáshitelek ára még nőhet (2003-06-30) >>
Akár több százezer forint pluszköltség (2003-03-04) >>
Hétfőtől módosul a támogatott lakáshitelekről szóló rendelet (2003-06-14) >>
Júniustól változik a támogatott lakáshitel feltételrendszere (2003-05-22) >>
Kétszer annyi állami támogatás a lakáshitelekre (2003-04-01) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Max

Tovább olvasom