Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

A nyugodt építkezés kulcsa

Az építtetők érdekvédelmét ellátó civil szervezet „erkölcsi bizonyítványt" állít ki azoknak a szolgáltatóknak, amelyek vállalják: nem okoznak kárt a fogyasztóknak. Megyénkben eddig 500 cég kapott ilyen tanúsítványt.

Az utóbbi években megnőtt az építkezésekkel kapcsolatos panaszok száma. Szerkesztőségünkhöz több észrevétel érkezett, amely társasház kivitelezésének elmaradását, tetőtér-beépítés minőségét kifogásolta. Ezek országos aránya motiválta az Építőipari Fogyasztók Érdekvédelmi Egyesületének (ÉFÉE) létrehozását.

A jogsértések felszámolása érdekében 2003 januárjában megalakult szervezet vezeti az Építőipari Szolgáltatók Etikai Nyilvántartását. Eddig kétezer cég részére állított ki etikai tanúsítványt, amely addig maradhat a szolgáltató birtokában, amíg nem okoz kárt a fogyasztóinak vagy azt kijavítja. Megyénkben mintegy ötszáz vállalkozónak van már ilyen „erkölcsi bizonyítványa", amely lehetőséget ad arra, hogy a fogyasztók munkájukért felelősséget vállaló szakemberek közül választhassanak kivitelezőt.

Olvasóink arról is panaszkodtak, hogy káruk rendezése, bizonyítása – bírósági ügye – évekig elhúzódhat. A szerződésekkel kapcsolatos vitákat jelentősen lerövidíthetik a békéltető testületek, amelyek minden megyében az iparkamarák mellett működnek (96/520-202, Győr, Szent István út 10/A). Szintén általánosnak nevezhető az a szomorú tapasztalat, hogy a cégbírósági adatok és a megjelölt referenciák alapján nem jut elegendő információhoz a szolgáltatóról a megrendelő.

Egy győri olvasónk így írt: „A legszomorúbb az, hogy a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy a károsult a pénzéhez jusson. Mert a gyakorlat lépten-nyomon igazolja, hogy ha a vállalkozó csődöt jelent, a pénzt pedig ügyesen kimenti, nem sokkal később új néven jegyeztetheti be társulását a cégbíróságon. Remélem, a szeptemberben megjelenő új csődeljárási törvény szigorúan szabályozza ennek módjait." És az ÉFÉE is figyel arra, hogy a nyilvántartásába került vállalkozások tulajdonosai, vezetői, ha kárt okoznak, akkor másik cégnévvel se kaphassák meg újra az etikai tanúsítványt.

Az egyesület
az (1) 430-1137-es telefonszámon vagy az efee@pannongsm.hu e-mail címen kereshető.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rába keleten terjeszkedik

Két szerződést írt alá a Rába a napokban komplett, saját fejlesztésű futóművek szállítására. A… Tovább olvasom