Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

A női agynak jobban árt az alkohol

A nők agyát gyorsabb ütemben és nagyobb mértékben károsítja az alkoholfogyasztás, mint a férfiakét.

Ám jó hír, hogy az agy alkohol híján képes bizonyos mértékű regenerálódásra - derül ki a mannheimi függőségkutató klinikán végzet kísérletekből.

A mannheimi függőségkutató klinikán végzet kísérletek során 42 alkoholista nő és 34 férfi agyát vetették össze komputertomográffal készült felvételek segítségével. A szakemberek összehasonlították az agy és az agyfolyadék (liquor) tömegét.

E kettő viszonyszáma megadja a zsugorodás mértékét, amely pedig tájékoztatást ad az agykárosodás nagyságáról. Az egészséges kontrollcsoport tagjaival összehasonlítva az alkoholisták agya kiterjedtebb károkat mutatott.

A kutatók azt is meghatározták, hogy az egyes páciensek milyen hosszú időn át, mennyi alkoholt ittak. Habár a szeszfüggőség időtartama a férfiak esetében átlagosan meghaladta a tíz évet, míg a nőknél csupán öt és fél évet tett ki, az agykárosodás mértékében nemigen mutatkozott különbség - írták a mannheimi kutatók az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című kiadványban.

A férfiakkal összevetve az alkoholfüggőség egyes stádiumai a nők agyában úgy zajlanak le, mint egy gyorsított felvételen. A nők hamarabb jutnak el az első alkoholmámorhoz, náluk előbb alakul ki a szesz, mint drog utáni fokozott vágyakozás, és az elvonási tüntetek is hamarabb jelentkeznek.

A mannheimi kísérletek első ízben szolgáltattak részletes elemzést az alkoholizmus kialakulásának előzményeiről, kiegészítve azt a előrehaladott szeszfüggőség agyi leleteivel. Ennek alapján az agy is azokhoz a szervekhez - máj, izomzat, szív - sorolható, amelyekről már köztudott, hogy nők esetében sokkal hamarabb teszi tönkre az alkohol, mint férfiaknál.

A német kutatók egy reményt keltő eredményt is fel tudnak mutatni: absztinencia esetén az agy  már rövid idő elteltével képes bizonyos mértékű regenerálódásra. Hat heti alkoholmentes életmód után máris csökkent a CT-felvételeken kimutatott agyi károsodások mértéke.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Richard Nixon-merénylet

Igaz mese egy sikertelen kisemberről, aki gondolt egyet és repülőgépet rabolt, hogy felrobbantsa az… Tovább olvasom