Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

A nem kormányzati szervek is részt vesznek a Duna stratégia kidolgozásában

Eddig 40 projekt körvonalazódott a Duna makro-regionális stratégiája keretében, a stratégiát június végén fogadja el az Európa Tanács, a nem kormányzati szervek (NGO-k) is a projektekhez kapcsolódhatnak, mivel ott lesznek források - mondta Barsiné Pataky Etelka a Duna stratégia kormánybiztosa pénteken a civil szervezetek által rendezett konferencián Budapesten.

Magyarország a vízminőségért Szlovákiával, az árvízvédelemért Romániával, az energiatermelésért Csehországgal együtt felel, míg például a turizmus felelőse Románia és Bulgária a stratégiában - tette hozzá a kormánybiztos.

A konferencián egyik gyakran feltett kérdés az volt, hogy a Dunát szűken, vagy tágabban kell értelmezni. A szűk értelmezés szerint csak a folyó és a partja tartozna a stratégiába. Magyarország viszont például a Duna-medencére vonatkoztatná a stratégiát, amelybe bele tartozik a Tisza és annak környezete is - mondta Barsiné Pataky Etelka.

Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének elnöke egyenesen 115 millió a stratégia által érintett emberről beszélt, hiszen 14 országban részese a Duna stratégiának.

A civilek egyik lehetséges részvételi területeként jelölte meg a dunai személyszállítást a kormánybiztos. Javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot Pozsonnyal és Belgráddal, mivel ott is kihasználatlan e célra a folyó. Az egész Duna makro-regionális stratégia lényege a problémák országok közti kezelése - hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka.

Olvasóink írták

  • 1. Pofátlan 2011. február 26. 09:05
    „Könyörgök hagyják már békén Szigetközt!
    A vízmegosztás kérdésében pedig egyezzenek meg, mert röhej hogy a feleakkora területű és népességű Szlovákia úgy bánik velünk mintha Németország nagyságú és erejű lenne.
    Ki kellene mondani hogy Szlovákia a függetlenségétől kezdve mindig magyarfóbiában szenved, ellenséges ország, neofasiszta alkotmányos berendezkedéssel ( Benes dekrétum, az alkotmányuk államalkotó népnek csak a szlovákokat jelöli meg, nyelvtörvény stb...), a nagyszláv sovinizmus náluk állami szintre van emelve.
    Ha továbbra is megalázkodunk előttük, csak újabb és újabb magyarveréseket kapunk cserébe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ET-biztos aggályai a magyar médiaszabályozással kapcsolatban

A magyar médiának képesnek kell lennie arra, hogy ellássa ellenőrző ("watchdog") szerepét a… Tovább olvasom