Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

A nagyszentjánosi praxis a minta

Az országban elsőként a nagyszentjánosi rendelőben vezette be dr. Halmágyi Győző a Háziorvosi Ellátási Standard rendszerét, így praxisa mintául szolgál az alapellátásban.
Az egészségügyi szolgáltatásoknál Európa-szerte elvárás az egységesítés, hogy a beteg mindenhol ugyanazt a színvonalú ellátást kapja. Az ISO minőségirányítási rendszert ezért vezették be hazánkban több kórházban és a háziorvosi rendelőkben, például Bőnyben is. A nemzetközi tanúsítványok mellett a speciális egészségügyi paraméterekhez igazított hazai rendszerek kialakítására is szükség volt, főleg azért, mert azok bevezetése olcsóbb, gyorsabb. A kórházaknál ezt a kórházi Ellátási Standard, a KES jelenti és tavaly a szaktárca a HES-t, a Háziorvosi Ellátási Standardot is kidolgoztatta.
Először a nagyszentjánosi praxisban – amihez 1800 páciens tartozik – vezette be dr. Halmágyi Győző. Korábban csatlakozott az Irányított Betegellátási Rendszerhez (IBR), így könnyebb volt a mostani tanúsíttatás, ami negyedéves felkészülés után sikerült. Betegei miatt tartotta fontosnak és szerinte előbb-utóbb kötelezővé válik, mert egyre inkább a minőségi ellátást részesíti előnyben az egészségügyi finanszírozás. Nála egyébként nem jelentett nagy változást, eddig is előjegyzés szerint fogadta pácienseit, hangsúlyt helyezett a megelőzésre, az utógondozásra, most részletesen kidolgozott protokoll szerint teszi.
– Nem újdonság, hogy nem mi, orvosok gyógyítunk, csak segítünk a betegnek a gyógyulásban. Nekik persze nagyobb erre az esélyük, ha partnerként kezeljük őket. Ezért a diagnosztizálás, a terápia tervéről mindig alaposan tájékoztatom a pácienseket – mondta Halmágyi doktor. Nála a HES bevezetését dr. Menyhárt Miklós bőnyi orvos felügyelte, aki a szaktárca felkérésére a rendszer kidolgozásában is részt vett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány az Erzsébet-kórháznak

Közel 150 ezer forint gyűlt össze a L.É.P.J. Tovább! Szolgálat Sopronért (a Hetednapi Adventista… Tovább olvasom